Vrijeme održavanja: 30.11.2017.

Objavljeno: 30. 11. 2017. , Ažurirano: 30. 11. 2017.

"Potrebno je ostvarivati dinamične stope gospodarskog rasta u srednjoročnom razdoblju te iskoristiti svaki impuls za rast, a jedan od njih su europski fondovi, uz povećanje proizvodnih i inovativnih investicija bez kojih nema daljnjeg gospodarskog razvoja Hrvatske", istaknuo je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher na skupu Plan ulaganja za Europu održanog 30. studenoga u HGK.

"Hrvatsko gospodarstvo raste, ali po stopi ispod razine potrebne za kontinuirani rast i razvoj. Mogućnost financiranja projekata iz EU fondova je otvorena, ali taj potencijal nije potpuno iskorišten", rekao je Zaher te dodao kako je Hrvatska sa 7,2 posto alociranih EU sredstava na začelju po stopi njihove iskorištenosti. U 2018. godini očekuje se veći broj novih natječaja za poduzetnike te brže odluke o financiranju što će potaknuti i bolju iskoristivost sredstava iz EU fondova, a plan ulaganja za Europu, odnosno Junckerov plan, mobilizirat će i dodatna ulaganja na razini EU s ciljem podrške ulaganja u realno gospodarstvo i stvaranja boljeg ulagačkog okruženja.

BrankoBaricevic_800x450.JPG

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević; Izvor: HGK.

"Pokretanjem Plana ulaganja za Europu, mehanizma ulaganja u projekte kojima se motivira i privatni kapital, pokrenute su promjene u Europi te članice EU bilježe godišnji gospodarski rast i veći od dva posto, otvoreno je osam milijuna novih radnih mjesta u četiri godine, a prikupljeno je 300 milijardi eura za investicije. Do 2020. godine očekuje se 500 milijardi eura s izgledima za financiranje i u sljedećoj financijskoj perspektivi", istaknuo je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević dodajući da su te investicijske mogućnosti najviše iskoristili Estonija, Bugarska i Grčka, a Hrvatska je na 12. mjestu po iskorištenju sredstava. "Kad se u Hrvatskoj govori o EFSU platformi, još se uvijek misli na projekte malog i srednjeg poduzetništva te se očekuju i veliki projekti osobito iz energetike i infrastrukture. Ukupno partnera traži 209 projekta, među kojima je sedam hrvatskih, a HGK vodi portal projekata ulaganja", kazao je Baričević.

AntonKovacev_800x450.JPG

Voditelj ureda Europske investicijske banke u Zagrebu Anton Kovačev; Izvor: HGK.

"Plan ulaganja za Europu je inicijativa Europske komisije i Europske investicijske banke kako bi se potaknule investicije, gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta. Investicijske platforme ulaganja su osnova za prikupljanje niza manjih investicijskih projekata koji mogu konkurirati u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), koji pruža značajne mogućnosti za ulaganja i pokretanje većih i manjih investicija", istaknuo je voditelj ureda Europske investicijske banke u Zagrebu Anton Kovačev.

WilhelmMolterer_800x532.JPG

Glavni direktor Europskog fonda za strateška ulaganja Wilhelm Molterer; Izvor: HGK.

"Inicijativa podupire inovativne i rizičnije projekte i pomaže privlačenju privatnih ulaganja, a sastoji se od EFSU-a, Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (EIAH) i politike rada na poboljšanju investicijskog okružja na europskoj razini te na razini država članica. EFSU platforme za ulaganja imaju definirani opseg koji može uključivati nacionalne ili podnacionalne platforme koje grupiraju nekoliko ulagačkih projekata na teritoriju određene države, multinacionalne ili multiregionalne platforme koje grupiraju partnere iz nekoliko država članica ili trećih zemalja zainteresiranih za projekte na određenom zemljopisnom području i tematske platforme koje grupiraju ulagačke projekte u određenom sektoru", naveo je glavni direktor Europskog fonda za strateška ulaganja Wilhelm Molterer.

HrvojeGalicic_800x450.JPG

Savjetnik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Hrvoje Galičić; Izvor: HGK.

Savjetnik uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Hrvoje Galičić istaknuo je financiranje investicija putem HBOR-a u 25 godina djelovanja HBOR-a, koja je razvoj hrvatskog gospodarstva i jačanje hrvatskih izvoznih pozicija kreditirala sa 102,8 milijardi kuna, a ukupne su aktivnosti iznosile 156,8 milijardi kuna. "Očekujemo još bolju suradnju HBOR-a i EIB-a te komercijalnih banaka", rekao je Galičić.

Organizatori skupa bili su Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europske investicijske banke u Hrvatskoj i Hrvatska gospodarska komora.