Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske produžena je do 2. studenog

Objavljeno: 14. 03. 2020. , Ažurirano: 19. 10. 2020.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske produžio je do 2. studenog primjenu Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske od 30. lipnja.

Tom se Odlukom, radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Zabrana se ne odnosi na državljane država članica EU i članove njihovih obitelji, te državljane trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem u EU. Preporuka je ipak i za građane EU da prethodno najave ulazak u RH korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr.

Trake na graničnim prijelazima za putnike koji su se najavili putem sustava Enter Croatia

Obilježene su posebne trake na najfrekventnijim graničnim prijelazima za putnike koji su dolazak u Hrvatsku najavili putem sustava Enter Croatia, objavio je MUP. Tako će se smanjiti vrijeme prelaska granice. Radi se o graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupe i Plovanija.

Izuzeci od primjene ove Odluke odnose se na državljane trećih zemalja i to, među ostalim, na:

- prekogranične radnike
- prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
- putnike u tranzitu
- osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja
- osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Sve osobe iz trećih zemalja mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete za izuzeće od primjene ove Odluke na stranici Ministarstva unutarnjih poslova ili na samom graničnom prijelazu te ako ispunjavaju uvjete prethodno se najaviti koristenjem aplikacije entercroatia.mup.hr.

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja:

a) Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice za koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog, obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju.

Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

b) Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe 

- prekogranične radnike
- prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
- putnike u tranzitu:
Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12h. Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Republike Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.
- osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja.Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage. Državljanima trećih zemalja koji prilikom ulaska u Hrvatsku imaju test kojem je protekao rok od 48 sati, ili u drugim u iznimnim situacijama, dozvolit će se ulazak u Hrvatsku, uz određivanje mjere samoizolacije i ponovnog testiranja u Hrvatskoj o vlastitom trošku. Navedeno pravilo moguće je primijeniti na putnike i članove posade na jahtama.
Osobe koje predoče negativan PCR test, a nalaze se na listi samoizolacije, bilo da su na listi bile 7 dana kao osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga pa su bile u samoizolaciji, ili su po isteku testa učinjenog u inozemstvu test ponovile u Hrvatskoj, brišu se iz liste samoizolacije.

Državljanima EU i državljanima trećih zemalja koji su izuzeti iz primjene Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske, prema Odluci o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske od 11. srpnja, može biti određena sigurnosna mjera izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru – samoizolacija.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj pridržavati mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Preporuke i upute HZJZ-a pročitajte OVDJE.

Hrvatski i strani državljani mogu zatražiti dodatne informacije i pojašnjenja na info broju 112.

NAPOMENA: U ovom su tekstu objavljeni samo dijelovi, cjelovitu Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH pročitajte OVDJE.

Ako idete na put u inozemstvo na sljedećoj poveznici provjerite koja su ograničenja u vašoj odredišnoj destinaciji: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/ 

Informacije o prijevozu u drugim zemljama saznajte OVDJE