Stvarni broj i stanje ovršenih u RH i dalje nepoznanica

Objavljeno: 20. 11. 2020. , Ažurirano: 20. 11. 2020.

Prijedlog Udruženja računovođa HGK da se administrativni teret provođenja ovrhe prebaci s poslodavaca na Finu nije prihvaćen. "Navedeni koncept ovrhe odgovara trenutačnoj gospodarskoj situaciji, te ostvaruje svrhu, a to je naplata tražbine ovrhovoditelja", odgovor je Ministarstva pravosuđa na e-savjetovanjima u vezi predložene izmjene Ovršnog zakona.

"Poslodavci su godinama u situaciji da nemaju dovoljno znanja niti kapaciteta za provođenje ovrha što dovodi do višestrukih negativnih posljedica", tvrdi predsjednik Udruženja računovođa HGK Davor Brkić ističući pozitivne aspekte koje bi izmjena ovog Zakona donijela: efikasniju naplatu potraživanja i pravednost redoslijeda naplate, zaštitu vjerovnika u redoslijedu naplate, zaštita dužnika u smanjenju kamata i nemogućnosti dvostruke naplate po ovršnoj dokumentaciji, zaštitu poslodavca od rizika preuzimanja tuđeg dugovanja i troška prilikom provođenja ovrha na plaći, zaštitu dostojanstva radnika pred kolegama i poslodavcem. Kao dodatnu vrijednost, ističe Brkić, na taj bi se način utvrdio stvarni broj i stanje ovršenih u RH, jer trenutno niti jedan statistički izvještaj ne odgovara realnom stanju. Kako kaže, nitko ne uzima u obzir broj ovrha kod svih poslodavaca, kojih je "more".

Brkić tvrdi da bi usvajanje njihovog prijedloga dovelo do efikasnije naplate potraživanja i bolje pravne zaštite, dok za provedbu ovakvog prijedloga nisu potrebne opsežne sadržajne izmjene Ovršnog zakona, s obzirom da je postupanje FINA-e u provedbi ovrha utvrđeno istim odredbama kao i za poslodavce. 

"Očekujemo intenzivniji dijalog poduzetnika sa zakonodavcem", istaknuo je Brkić.