Otvorena najveća hrvatska greenfield-investicija

Belupo
Predsjednik HGK Luka Burilović na otvorenju najveće hrvatske greenfield-investicije
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je otvorio novu tvornicu Belupa vrijednu 530 milijuna kuna.

"Drago mi je što mogu pružiti potporu ovoj lijepoj viziji razvoja Belupa, dugoj 47 godina. Ohrabrujuće je da ste kvalitetan partner hrvatskom zdravstvu i da ste važan čimbenik hrvatskoga gospodarstva. Podravka i Belupo danas su predvodnici gospodarskog razvoja naše zemlje i tvrtke koje otvaraju nova radna mjesta“, rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano otvarajući danas u Koprivnici novu tvornicu Belupa, jednu od najvećih greenfield-investicija u Republici Hrvatskoj, u čiju je gradnju i opremanje uloženo 530 milijuna kuna. Uz najsuvremeniju tehnologiju i organizaciju procesa prema najnovijim standardima dobre proizvođačke prakse, ova tvornica predstavlja jedno od najmodernijih farmaceutskih postrojenja u regiji, koje će, uz 1386 postojećih, zaposliti dvije stotine novih radnika. Novootvorene će proizvodne linije povećati proizvodni kapacitet za 150 posto u odnosu na postojeći te će osigurati proizvodnju 100 milijuna pakiranja lijekova godišnje.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović kazao je da je Belupo najbolji primjer kako hrvatske tvrtke mogu biti konkurentne ako iza njih stoji jasna vizija razvoja. "Rukovodstvo Podravke, svjesno potencijala Belupa, ovom greenfield-investicijom, otvara radna mjesta, ali i osigurava budućnost podravskoga kraja", ističe predsjednik HGK.

„Punih 47 godina od osnutka, Belupova promišljanja i ulaganja u budućnost nisu stala niti jedan jedini dan. Takva nam je filozofija poslovanja donijela poziciju druge prema veličini farmaceutske tvrtke u Hrvatskoj, kompanije s najboljim rezultatima poslovanja u županiji, poželjnog poslodavca i nezaobilaznog partnera hrvatskoga zdravstvenog sustava. Ta nam je filozofija života i rada donijela poziciju snažno izvozno orijentirane kompanije koja na hrvatskom tržištu ostvaruje oko 46 posto prihoda od prodaje, dok ostalih gotovo 54 posto ostvarujemo na 16 inozemnih farmaceutskih tržišta“, naglasio je predsjednik Uprave Belupa d. d. Hrvoje Kolarić. 

Belupo je investiciju financirao dijelom vlastitim sredstvima (45%), a dijelom iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (55% ukupne investicije).

Belupo.jpg

Tvornica Belupo; Izvor: Belupo 

„Podravka je od svog osnutka važan čimbenik hrvatskoga gospodarstva, naša vodeća prehrambena kompanija, ali i kompanija koja svoje poslovanje unaprjeđuje i nadograđuje prateći potrebe tržišta. Strategijom Podravke definirane su dvije osnovne djelatnosti - prehrana i farmaceutika. U ukupnim prihodima Podravka grupe, prihodi Belupa čine gotovo 25 posto. Belupo je danas – s ponosom to ističem – vodeća hrvatska farmaceutska tvrtka u regiji, koja ne ostvaruje samo iznimne rezultate poslovanja, nego prednjači u razvoju novih i inoviranih proizvoda. Uz širenje na nova tržišta upravo je inovativnost ključ Belupova uspjeha, a i uspjeha cijele Podravke“, naglasio je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke i dodao: „Najmodernija tehnologija i vrhunska proizvodna postrojenja samo su jedan kotačić u uspjehu i razvoju. Onaj presudni i najvažniji čimbenik su ljudi, zaposlenici, njihova stručnost, posvećenost poslu i predanost kompaniji i oni su najzaslužniji za uspjehe Belupa i Podravke.“

Projekt izgradnje i opremanja tvornice trajao je pune četiri godine. Ova je investicija mobilizirala brojne hrvatske kompanije. Gotovo 90 posto građevinsko-instalaterskih radova povjereno je hrvatskim izvođačima, a čak 70 posto ukupne vrijednosti investicije prihodovale su domaće kompanije.

Nova tvornica ima dva proizvodna pogona. U prvom će se proizvoditi kruti oblici lijekova – tablete i kapsule pakirane u blister-kartice ili bočice. U drugom pogonu proizvodit će se lijekovi u polukrutim i tekućim oblicima – kreme, masti, otopine, sirupi, suspenzije, losioni i supozitoriji. Ova dva proizvodna pogona u potpunosti pokrivaju portfelj Belupovih lijekova i dodaju mogućnost proizvodnje novih oblika.