Vrijeme održavanja: 07.10.2021. - 09.10.2021.

Objavljeno: 07. 10. 2021. , Ažurirano: 07. 10. 2021.

Jutros je u zagrebačkoj Areni otvoren regionalni sajam kulture građenja i održivog razvoja te prateća stručna konferencija, koji traju do subote, 9. listopada u 19 sati. Sajam je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a otvorenju je prisustvovao veliki broj ministara, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević te brojni visoki gosti, koji su svojim prisustvom potvrdili važnost promišljanja kulture građenja i održivog razvoja. Upravo su to i glavni fokusi konferencije ArhiBau.hr, na kojoj sudjeluje i više od 100 međunarodnih i domaćih predavača – stručnjaka te izlagača iz građevinskog sektora.

"Sajam ArhiBau.hr zamislili smo kao mjesto susreta stanovništva i stručnjaka u području arhitekture i graditeljstva vođeni temama kulture građenja i održivog razvoja. Prateća konferencija za stručnjake razmatra budućnost prostora u Republici Hrvatskoj i šire, uz upravljanje rizicima i krizama, ali i uočenim potencijalima za razvoj", istaknuo je prilikom otvorenja Tihomil Matković, predsjednik Udruženja arhitekata HGK i predsjednik Društva arhitekata Zagreba, organizatora Sajma ArhiBau.hr.

DSCF1831.jpg
Predsjednik Vlade Plenković, potpredsjednica HGK Čagalj i predsjednik Udruženja arhitekata HGK Tihomil Matković; Izvor: HGK.


"Na primjeru Pelješkog mosta vidjeli smo kako graditeljstvo spaja društvo i gospodarstvo na više razina. Razmjena znanja ključ je za rješavanja izazova koji stoje pred građevinskim sektorom i kompletnom svjetskom ekonomijom.  Nikad više dostupnih sredstava iz EU fondova, zabrana radova za vrijeme sezone, dugoročno održiv razvoj turizma i  najvažnija i socijalno najosjetljivija obnova od potresa – sve su to teme koje će obilježiti našu branšu u idućem desetljeću. HGK je od samih početaka uključena u zahtjevan proces obnove s dva jasna cilja – da se ubrzaju radovi i da u njima u što većoj mjeri sudjeluju domaće tvrtke. 'Ugradimo hrvatsko' je moto koji stalno promoviramo jer vjerujemo da se solidarnost prema građanima pokazuje i brigom za gospodarstvo. Zato je HGK izradila Katalog hrvatskih proizvoda u kojem naručitelji i investitori mogu pronaći sve što im treba za izvođenje radova", izjavila je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za promet i graditeljstvo Mirjana Čagalj povodom otvorenja sajma i konferencije ArhiBau.hr.

Snježana Turalija, glavna voditeljica organizacijskog odbora sajma za sektorske partnere iz Greenika poslovnog savjetovanja, istaknula je kako će se kroz razgovore i razmjenu iskustava "…posebna pažnja usmjeriti na mogućnost obnavljanja postojećeg nekretninskog fonda te gradnje novih zgrada i infrastrukture uz pomoć posebnih financijskih omotnica koje investitore, javne i privatne, obvezuju na dokazivanje poštivanja kriterija koji dovode do smanjenja potrošnje resursa, smanjenja emisija CO2 te povećanja iskorištenja energije iz obnovljivih izvora, što će u konačnici dovesti do toga da se u Hrvatskoj gradi kvalitetnije, uz poštivanje principa održive gradnje".

Sajam ArhiBau.hr na jednome mjestu okupio je niz vrhunskih izlagača, pouzdanih partnera za gradnju i obnovu. Inovativna rješenja, nove proizvode i materijale te usluge iz sektora održive gradnju i opremanja možete pogledati uživo i razgovarati s predstavnicima vodećih tvrtki iz regije.

Uz vrhunsku ponudu materijala i opreme, za vrijeme trajanja sajma, studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mogu vam pomoći svojim savjetima u uređenju stana – pronađite ih na info-punktu Društva arhitekata Zagreba.

Čagalj 4.jpg
Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za promet i graditeljstvo na otvorenju sajma; Izvor: HGK.


Također, posjetitelji će moći razgledati mobilnu nZEB kuću – MUZA-u, čije je ime akronim za mobilna, učinkovita, zdrava, arhitektura. Radi se o pokaznom primjeru zgrade gotovo nulte energije, koja posjetiteljima nudi priliku da dožive  stvarno iskustvo nZEB gradnje, s obzirom da je opremljena svim potrebnim tehnologijama za pružanje cjelovitih informacija o procesima relevantnim za izvedbu zgrade u smislu udobnosti, parametre kvalitete unutarnjeg zraka i potrošnju energije.

Ako tražite opremu za novi dom, gradite kuću, obnavljate stambeni objekt ili uređujete poslovne prostore – ne propustite ArhiBau.hr. Dnevne (25 kuna) i trodnevne ulaznice (60 kuna) za sajam možete kupiti na blagajni Arene Zagreb. Radno vrijeme sajma je svaki dan od 10 do 20 sati.

U programu konferencije ArhiBau.hr, koja se održava u isto vrijeme, sudjeluje više od šezdeset stručnih predavača, koji će obrađivati teme planiranja, projektiranja i gradnje budućnosti prostora na temeljima Novog europskog Bauhausa, inicijative Europske komisije. Detaljan program konferencije dostupan je na www.ArhiBau.hr.

Za sudjelovanje na sajmu i konferenciji nužno je pripremiti COVID-19 potvrde. Više informacija možete pronaći na www.ArhiBau.hr.

Sajam i konferencija održavaju se u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta kao i Europske banke za obnovu i razvoj.