Otvoren sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška

VPŽ
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška

Kod crpne stanice u Vaškoj u Virovitičko-podravskoj županiji 6. rujna održana je svečanost otvaranja Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, zahvaljujući kojemu će poljoprivrednici s ovog područja iz rijeke Drave moći natapati 1260 hektara površine. Sustav Kapinci – Vaška, vrijedan 81 i pol milijuna kuna, s 99 posto financirale su Hrvatske vode, a ostatak Virovitičko-podravska županija.

Otvorenju su, uz ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je otvorio sustav navodnjavanja i načelnika Općine Sopje Berislava Androša sa zamjenicima i suradnicima, prisuatvovali virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima župana i ostalim suradnicima, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, saborski zastupnici te ostali predstavnici političkog života i institucija, među kojima, i predstavnici Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica.

Screenshot_2017-09-08-00-47-42-1_resized.pngPredstavnici gospodarskog i političkog života na svečanosti otvorenja; Izvor: HGK - ŽK Virovitica

Ovaj je projekt iznimno važan za Virovitičko-podravsku županiju jer će se time izbjeći katastrofalne štete od suša, što će pridonijeti povećanju prinosa i kvaliteti poljoprivrednih proizvoda.

Nakon svečanosti puštanja u rad Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, župan Igor Andrović i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su ugovor o tzv. komisionom vođenju projekta programa izgradnje sustava javnog navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac i sustava navodnjavanja i odvodnje Đolta, ukupne vrijednosti veće od 55 milijuna kuna.