Objavljeno: 12. 12. 2021. , Ažurirano: 11. 04. 2022.


U sklopu službenog posjeta ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana Alžiru 11. i 12. prosinca, u njegovoj pratnji Alžir je posjetilo i gospodarsko izaslanstvo predvođeno Hrvatskom gospodarskom komorom.

Drugoga dana posjeta u organizaciji HGK i Alžirske trgovinske i industrijske komore (CECI) održan je gospodarski forum te poslovni susreti hrvatskih i alžirskih poduzeća. Na forumu je sudjelovalo oko 80 tvrtki, a potpisan je i sporazum između HGK i alžirske komore o osnivanju Alžirsko-hrvatskog poslovnog vijeća.

"Do sada je gospodarska suradnja većinski uključivala graditeljstvo i veće infrastrukturne projekte, a novi potencijal vidljiv je u sektorima brodogradnje, IT-ja, poljoprivrede te sigurnosti i obrane, što odražava i sastav gospodarskoga izaslanstva. Kada je riječ o poljoprivredi i prehrambenoj industriji, uklanjanjem prepreka oko certificiranja očekujemo rast robne razmjene u kontekstu žive stoke, a i kod izvoza proizvoda s certifikatom halal", rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić.

Potencijal hrvatske obrambene industrije u Alžiru predstavila je Agencija Alan. Inače, ova izrazito izvozno orijentirana industrija koja se pokazala otpornom i u doba pandemije, ostvaruje godišnju proizvodnju u vrijednosti od približno 200 milijuna eura ili 1 posto ukupne vrijednosti proizvodnje prerađivačke industrije, dok je ukupni godišnji izvoz oko 100 milijuna eura, odnosno 1,2 posto ukupnog izvoza prerađivačke industrije.

Forum Alžir (1).jpgHrvatski i alžirski poduzetnici, sudionici gospodarskog foruma; Izvor: HGK.


U gospodarskoj delegaciji sudjelovao je i član Uprave tvrtke Tehnomont Sean Lisjak. Kniiga narudžbi istarskog brodogradilišta je puna. Trenutno rade plovila za Norvežane, Škote, Kenijce, a potpisani su ugovori i za Cipar za patrolne brodove i protupožarne za Grčku. "Što se tiče Alžira, postoji interes s obje strane, prvenstveno kroz izgradnju ribarskih i patrolnih brodova te onih u kategoriji 25 – 40 metara", rekao je Lisjak.

Svoju priliku u Alžiru vidi i tvrtka Gumiimpex, koja je već prisutna na tržištima EU, Rusije, na Bliskom istoku kroz partnere, a u početku je i otvaranje suradnje s Turskom. Zemlje Magreba novi su poslovni interes koji planiraju nastaviti razvijati tijekom sljedeće godine, a dobre početne kontakte za Alžir već su ostvarili i kroz sajam Batimatec. "Vidimo ozbiljni poslovni potencijal. S više od sedam tisuća proizvoda u gumarskoj industriji, suradnja je moguća u građevinskoj industriji te izgradnji cesta, mostova, tunela, dalekovoda, kao i u domeni tehničkih industrijskih strojeva te u procesu distribucije nafte", rekao je savjetnik predsjednika Uprave Gumiimpexa za međunarodni razvoj Željko Hanžek.

Inače, sektor nafte i plina je okosnica alžirskog gospodarstva. On čini 60% budžetskih prihoda, 30% BDP-a i više od 95% od ukupnog iznosa izvoza. Rezerve prirodnog plina svrstavaju Alžir na deseto mjesto na svijetu i ujedno je i šesti najveći izvoznik prirodnog plina. Naftne zalihe svrstavaju ga na 16. mjesto. Gospodarstvo nevezano za naftu svakako je pokazalo znakove usporavanja, no uglavnom se tiče proizvodnih i javnih sektora. S druge strane, usluge i sektori koji se odnose na potrošnju i dalje su dinamični. No, u posljednje vrijeme bilježe i značajna ulaganja u razvoj obnovljivih izvora energije, poput solara i vjetra, gdje u budućnosti i hrvatske tvrtke mogu pronaći svoju poslovnu priliku.

Alžirsko-hrvatski gospodarski forum
Izvor: HGK