Osnivanje Grupacije za odgovorno poslovanje kemikalijama

HGK
Odgovorno poslovanje s kemikalijama - tvrtke potpisnice Svjetske povelje za OPK
Vrijeme održavanja: 15.03.2017.

Na sjednici Vijeća Udruženja kemijske industrije, održanoj 15. ožujka, osnovana je Grupacija za odgovorno poslovanje s kemikalijama (OPK) kao nacionalno tijelo nadležno za globalno prepoznatu inicijativu Responsible Care. Za voditeljicu Grupacije jednoglasno je izabrana Maja Paškvalin iz tvrtke Chromos Agro, tvrtke koja je od samog početka aktivnosti u vezi s OPK aktivno sudjelovala u njima. Za poslovnu tajnicu potvrđena je Renata Florjanić koja je u okviru Udruženja kemijske industrije HGK pokrenula aktivnosti oko uvođenja spomenute inicijative u Hrvatsku.

Četiri tvrtke (Chromos Agro d. d., Ivasim d. o. o., Caparol d. o. o., Messer Croatia plin d. o. o.) potpisivanjem Svjetske povelje za OPK postale su članice međunarodne inicijative i time su se obvezale na stalni rad na unapređivanju u području zaštite okoliša, zaštite zdravlja i zaštite na radu te njegovanja transparentnog i korektnog odnosa s javnošću. Nekolicina tvrtki izrazila je želju za skorim potpisivanjem Svjetske povelje za OPK (INA d. d., Scott Bader d. o. o., Pliva Hrvatska d. d.).

Globalna inicijativa za kontinuirano poboljšanje poslovanja s kemikalijama nastala je kao odgovor na niz velikih incidenata u osamdesetima. Odgovorno poslovanje s kemikalijama® (OPK) - Responsible Care® inicijativa je kemijske industrije pokrenuta u Kanadi 1985. godine, unutar koje se predstavnici kemijske industrije dobrovoljno obvezuju osiguravati održivi razvoj kemijske industrije. U članstvo se ulazi potpisivanjem Svjetske povelje za odgovorno poslovanje s kemikalijama (Responsible Care Global Charter). Članstvo je dobrovoljno i besplatno.

Provedba obveza preuzetih iz Svjetske povelje za odgovorno poslovanje s kemikalijama je, osim za tvrtke u kemijskoj industriji, poželjna i za tvrtke u opskrbnom lancu te za ostale poslovne partnere. Članstvom tvrtka stječe dodatna znanja, dobiva potporu za uvođenje odgovornog poslovanja s kemikalijama, mogućnost razmjene dobrih praksi i potvrdu o opredjeljenju za održivi razvoj, a time i konkurentsku prednost.

Cilj uvođenja i provođenja sustava jest stvaranje sigurnoga poslovnog okruženja posredstvom odgovornog upravljanja s kemikalijama, promicanjem i provedbom visokih standarda sigurnosti u prijevozu, skladištenju i rukovanju s kemikalijama te promicanjem primjene najučinkovitijih tehnologija i najbolje prakse u industriji.

Osnovna načela Odgovornog poslovanja s kemikalijama:

 • poboljšanje sigurnosti, zaštite zdravlja i zaštite okoliša
 • učinkovito korištenje resursa i smanjenje količina otpada
 • transparentno izvještavanje o postignućima i teškoćama
 • dijalog s dionicima, osobito s lokalnom zajednicom u blizini proizvodnih pogona
 • suradnja sa zakonodavcem
 • pružanje pomoći i savjeta kako bi se potaklo odgovorno upravljanje s kemikalija u cijelom lancu vrijednosti

Udruženje kemijske industrije HGK dobilo je mogućnost za članstvo u ICCA RCLG-u (The International Council of Chemical Associations Responsible Care Leadership Group) članstvom u CEFIC-u (The European Chemical Industry Council / Europsko udruženje kemijske industrije) čiji je pridruženi član od 2005. godine.

Naime, Hrvatska je primljena kao 61. članica u ICCA RCLG i time je otvorena mogućnost pojedinim hrvatskim tvrtkama da stupe u članstvo te globalno prepoznate inicijative.

Oznaka za Odgovorno poslovanje s kemikalijama (logo) preuzeta je od CEFIC-a, koji ju je registrirao za područje Europske unije te će hrvatske tvrtke koristiti inačicu na engleskom jeziku, što je prihvaćeno na sjednici Vijeća Udruženja kemijske industrije. 

Sve dodatne informacije u vezi s Odgovornim poslovanjem s kemikalijama dostupne su kod poslovne tajnice Grupacije za OPK Renate Florjanić.

global_charter.png

Responsible Care® Global Charter 2014
(Svjetska povelja OPK)
Elementi koji se odnose na Odgovorno poslovanje s kemikalijama:

 • kultura korporativnog vodstva
 • zaštita zdravlja ljudi i okoliša
 • jačanje sustava upravljanja kemikalijama
 • utjecaj na poslovne partnere
 • angažiranje svih dionika
 • doprinos održivom razvoju

Kontakti

 • mr. sc. Renata Florjanić viši stručni suradnik Tel: +385 1 460 6759 Email: rflorjanic@hgk.hr