Objavljeno: 04. 05. 2020. , Ažurirano: 04. 05. 2020.

Zagrebačka županija i ove će godine izdvojiti znatna sredstva za potporu poljoprivrednicima, čak osam milijuna kuna. Naime, Zagrebačka županija izdvaja za potporu poljoprivredi oko šest i pol milijuna kuna, a ove su godine rebalansom preusmjerili još milijun i pol kuna za poticaj.

U županiji su registrirana 14.293 gospodarska subjekta u poljoprivredi, među kojima njih 96 posto djeluje kao OPG. Najvažniji dohodak ostvaruju stočarstvo, voćarstvo, povrćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, a u novije vrijeme i ekološka proizvodnja.

Za poticajna sredstva mogu se javiti svi poljoprivrednici koji su upisani u upisnik do konca prošle godine na području županije. Mogu ostvariti potporu do 150 tisuća kuna u ovoj godini, odnosno u iznosu prihvatljivih troškova od 30 posto, 50 posto, pa do najviše 70 posto ako je nositelj gospodarstva mladi poljoprivrednik.

Do 15. studenoga, dokad je otvoren Javni poziv, poljoprivredni proizvođači mogu zatražiti potporu za ulaganja u modernizaciju i povećanje konkurentnosti, edukaciju o proizvodnji, projektiranje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, i to u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje.