Organoleptičko ocjenjivanje kulena u ŽK Osijek


Objavljeno: 12. 06. 2020. , Ažurirano: 15. 06. 2020.


Ocjenjivački će panel, koji čini pet stručnih osoba, u petak, 19. lipnja, u 9 sati, u maloj dvorani HGK – Županijske komore Osijek ocjenjivati uzorke kulena koji su primljeni na 20. ocjenjivanje kakvoće kulena/kulina.

Ocjenjivanje ŽK Osijek provodi u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek. Ove su se godine prvi put na natjecanje mogli prijaviti isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

Prijavljeni su uzorci prije organoleptičkog ocjenjivanja označeni šiframa, pregledani na trihinelozu metodom umjetne probave, a na uzorcima je obavljena i fizikalno-kemijska analiza u Centru za kvalitetu mesa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

Kakvoća kulena/kulina vrednovat će se prema rezultatima fizikalno-kemijske analize uzorka i organoleptičkog ocjenjivanja, na kojemu uzorak kulena može dobiti najviše 100 bodova.

Pobjednik će biti proglašen na svečanosti u prvom tjednu srpnja.