Vrijeme održavanja: 17.06.2021.

Objavljeno: 18. 06. 2021. , Ažurirano: 18. 06. 2021.

Zajednica za unaprjeđenje intelektualnog kapitala Hrvatske gospodarska komore organizirala je 17. lipnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu drugo po redu predstavljanje svoje monografije "Intelektualni kapital – 30 godina teorije i prakse u svijetu i Hrvatskoj".

Monografiju su predstavili koautor i urednik monografije prof. dr. sc. Marko Kolaković, redoviti professor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Zajednice za unaprjeđenje intelektualnog kapitala HGK, i urednik monografije doc. dr. sc. Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK i poslovni tajnik Zajednice, osvrnuvši se na dug put i sporost prihvaćanja ideje intelektualnog kapitala kao pokretača nacionalne i svjetske ekonomije. Skup je pozdravio dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Jurica Pavičić.

IMG_2213-4.jpg
Monografija Intelektualni kapital – 30 godina teorije i prakse u svijetu i Hrvatskoj; Izvor: HGK.


Monografija sadrži radove 34 eminentna hrvatska stručnjaka iz akademskih i poslovnih krugova u kojima ističu i dokazuju važnost i vrijednost upravljanja intelektualnim kapitalom. Povod za njeno kreiranje i publiciranje je 30 godina od pojave koncepta upravljanja intelektulanim kapitalom u svijetu i 20 godina od osnutka Zajednice za unaprjeđenje intelektualnog kapitala, koja je tijekom svog djelovanja dala značajan obol promoviranju tog koncepta u hrvatskom gospodarstvu.

 

"Ova monografija okuplja sve postojeće spoznaje i iskustva primjene intelektualnog kapitala u različitim područjima i namijenjena je poslovnoj i znanstvenoj zajednici", rekao je Mišević.

"Knjiga je vrijedan doprinos domaćoj literaturi iz ovog područja i može se koristiti kao literatura na sveučilišnim te stručnim studijima iz područja poduzetništva, konkurentnosti, organizacije i menadžmenta", rekao je prof. dr. sc. Darko Tipurić, jedan od recenzenata monografije

Svoju motivaciju za rad na monografiji opisali su prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković u području zaštite prava intelektualnog vlasništva, važne sastavnice portfelja intelektualnog kapitala, i brigadni general Josip Petrović, koji se u svom radu bavi vrijednošću neopipljive imovine temeljene na znanju i koja bitno premašuje vrijednost materijalne imovine.

HGK je osigurala da knjiga bude dostupna svim sveučilištima, fakultetima, poslovnim školama i veleučilištima u Republici Hrvatskoj, a publicirana je i u elektroničkom izdanju koje će biti dostupna u Bazi znanja portala Digitalna komora, kako bi sve članice HGK imale pristup monografiji.