Vrijeme održavanja: 27.09.2021.

Delegacija Grada Moskve zatražila potporu u kandidaturi za domaćinstvo Expoa 2030.

Objavljeno: 27. 09. 2021. , Ažurirano: 27. 09. 2021.

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore, na čelu s predsjednikom Lukom Burilovićem, sastali su se s delegacijom Grada Moskve koju je predvodio ministar Vlade Moskve i ravnatelj Odjela za međunarodnu gospodarsku suradnju Sergej Čerjomin, a glavna teme razgovora bile su jačanje gospodarskih odnosa i kandidatura Moskve za Expo 2030.

"Rusija nam je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera. Bilateralna razmjena nam, s obzirom na pad od prošle godine u prvoj polovici 2021., ima značajno povećanje. HGK je i u jeku pandemije nastojala održati kontakte virtualnim kroz Go Global – Go Virtual platformu, a sad nam je cilj da postpandemijski odnosi nadmaše brojke od prije krize. Ovo je pravo vrijeme za pronalazak novih načina za jačanje gospodarskih odnosa", poručio je Burilović, dodavši kako se hrvatsko gospodarstvo snažno oporavlja te da se sad poduzetnicima otvaraju brojne prilike.

Čerjomin je kazao da postoji veliki interes poduzetnika za jačanje odnosa te da moskovska ekonomija nije pretrpila toliko velike posljedice krize jer su uložili više od tri milijarde eura u pomoć gospodarstvu. "Isplatile su nam se i višegodišnje investicije u digitalne tehnologije, obrazovanje i transport pa je gospodarski pad bio relativno malen. U zadnjih šest mjeseci vidimo rast od nekih 10 posto u odnosima s Hrvatskom i nadam se da će bilanca doći u još veći plus do kraja godine. Spremni smo za uspostavu novih partnerstva, želimo podijeliti iskustva i prakse o svim našim uspjesima", rekao je Čerjomin i predložio održavanje Rusko-hrvatskog gospodarskog foruma u Moskvi čim to okolnosti dopuste.

Posebno je istaknuo kandidaturu Moskve za domaćinstvo Expoa 2030. "Već 160 godina sudjelujemo na tim događanjima, ali nikada nismo bili zemlja domaćin. To nam je vrlo važno i nadam se da će nam hrvatska poslovna zajednica dati podršku u našim nastojanjima", poručio je Čerjomin.

Inače, robna razmjena između Hrvatske i Ruske Federacije porasla je sa 160 milijuna dolara u prvoj polovici 2020. na 291 milijuna dolara u prvih šest mjeseci 2021. godine.