U ŽK Bjelovar održana radionica o primjeni Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca

Vrijeme održavanja: 27.04.2017.   /   Rok prijave: 26.04.2017.

ŽK Bjelovar je 27. travnja bila domaćin radionice o primjeni Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca.

Ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORPS) Ivan Madunić prisutnima je pojasnio osnovnu misiju i cilj AORPS-a, koji djeluje u okviru Ministarstva rada i mirovinskog sustava s ciljem zaštite i osiguranja potraživanja radnika u slučaju stečaja i blokade računa poslodavca. Istaknuo je da je od 2008. godine do danas putem Agencije isplaćeno 600 milijuna kuna po raznim pravima za ukupno 45.767 radnika zaposlenih kod 997 poslodavaca. Radnicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije isplaćeno je 47,8 milijuna kuna.

Nikola Blažić, stručni savjetnik iz AORPS-a, informirao je prisutne o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja i blokade računa poslodavca, istaknuvši kako je isplata plaća temeljno pravo radnika, ali i značajan društveni problem te je tako država Zakonom nastojala zaštiti prava radnika. U proceduru osiguranja potraživanja radnika također ulaze naknade za bolovanja, otpremnina, kao i naknada za godišnji odmor i odšteta za ozljede.

Kontakti