Cilj održivog razvoja 12 - Osigurati održive oblike potrošnje i proizvodnje

Objavljeno: 09. 09. 2020. , Ažurirano: 10. 09. 2020.

Tvrtka Ferro-Preis d.o.o. sljednik je tvornice ranije poznate pod imenom Ljevaonica Čakovec, a od 1991. godine posluje u sklopu Preis Group sa sjedištem u Austriji. Zapošljava 200-tinjak radnika, godišnje proizvodi otprilike 9.000 tona odljevaka i ostvaruje godišnji prihod na razini 17 milijuna eura. Više od 96% prihoda ostvaruje iz izvoza, uglavnom na tržištu zapadne Europe. Otprilike 65% ukupnih prihoda ostvaruje proizvodnjom industrijskih komponenti od sivog (EN GJL) i nodularnog lijevanog željeza (EN GJS), a kupci su redom lideri u različitim industrijskim branšama (pumpe, ležajevi, elektromotori, strojogradnja, tračna vozila, poljoprivredni strojevi…).
Uz industrijske komponente, pod vlastitom robnom markom Preis Drainage System, proizvodi cijevi i spojne fazonske komade za sustave odvodnje, što čini cca 35% prihoda.

Talina se proizvodi u kvalitetama sivog i nodularnog lijeva sukladno normama DIN EN 1561 i 1563. Postupkom recikliranja/obnavljanja metala i metalnih spojeva, od već uporabljenog metala stvara se novi materijal. Sekundarni metal se oporabljuje u postrojenju koje predstavlja u svijetu najmoderniju i najučinkovitiju tehnologiju taljenja. Radi se o srednje frekventnim indukcijskim elektropećima kapaciteta 5 t/h, ukupne snage 3 megavata. Dnevno se peć šaržira prema planu proizvodnje, kreiranom prema narudžbama kupaca. Šaržu čini sivo sirovo željezo, vlastiti povrat, čelik, SiC, FeSi, naugljičivač... Sekundarna sirovina se dobavlja od ovlaštenih sakupljača. Udio sekundarnog metala u finalnom proizvodu iznosi 30-40%. Količina sekundarnog metala u 2019 godini bila je 4000 tona.

U svrhu što preciznijeg vođenja procesa i smanjenja potrošnje sirovina u pripremi rada koriste se računalni programi za šaržiranje, simulaciju lijevanja, kontrolu taline, a sve aktivnosti obavljaju se u skladu s radnim uputama i procedurama ISU prema normama ISO 9001:2015, 14001:2015, OHSAS 18001:2007.

Važne se informacije priopćavaju zaposlenicima, kupcima i drugima zainteresiranima putem treninga, obavijesti u poduzeću, sastanaka, e-poštom, kao i na internetskoj stranici. Učinkovitost politike osigurava Uprava redovitim praćenjem i ocjenom stanja i napretka.