Vrijeme održavanja: 10.12.2018. - 11.12.2018.

Objavljeno: 07. 12. 2018. , Ažurirano: 20. 12. 2018.

Treći ciklus radionica Blue Labs i Scenario Workshop, koje se održavaju unutar projekta Blue_Boost, u kojem Županijska komora Zadar ima ulogu vodećeg partnera, a za koji je novac osiguran unutar europskog fonda programa Interreg Adrion, održat će se 10. i 11. prosinca u HGK – Županijskoj komori Zadar, na adresi Špire Brusine 16, od 10 do 13 sati.

Cilj je radionica upoznati sudionike s mogućnostima razvoja inovacija u poslovanju kako bi kvalitetnije konkurirali za dobivanje inovacijskih vaučera u vrijednosti do 9000 eura, koji će se u sklopu projekta dodjeljivati poduzetnicima za provedbu željenoga inovacijskog procesa. Poželjno je da se na radionicu prijave mikro, male, srednje i start-up tvrtke iz Zadarske županije koja posluju unutar Plavog sektora, a on obuhvaća područja poput ribarstva, brodogradnje i zelene brodogradnje, održavanja plovila, obalnog i morskog turizma, akvakulture, robotike, novih materijala i ostalog.

Voditelj radionice stručnjak je u području inovacija i konzultantskih usluga Emir Džanić, direktor tvrtke Cambridge Innovative System Solutions Ltd.

Prvi ciklus radionica održan je 26. i 27. studenoga, a privukao je dvadesetak zainteresiranih za razvoj u Plavi sektor. Naglašeno je kako se upravo zbog inovacija u Plavom sektoru danas brzo napreduje. Voditelji radionice upoznali su prisutne s nizom inovacija koje se danas koriste u ovom sektoru, a u prvom redu naglasak je na digitalnoj tehnologiji (npr. upotreba kamera u ribarstvu radi smanjenja otpada u izlovu, kategoriziranje vrsta riba facijalnim prepoznavanjem, korištenje robota koji pomažu u čišćenju mreža i sl.). Voditelji su također sudionicima rasvijetlili moguće strateške odgovore na pitanja kako adresirati tržišta nabave i prodaje te su prema tome razradili scenarije za tržišta koja tvrtke adresiraju. Sudionici su tako ponijeli s radionice razrađene scenarije za analizu te pristup tim tržištima.
Na drugom ciklusu radionica, koji se održao 3. i 4. prosinca, raspravljalo se o mogućoj suradnji s mrežom vanjskih dionika radi kreiranja mreže istraživačkih, razvojnih, prodajnih i korisničkih kapaciteta.