Vrijeme održavanja: 17.04.2019.

Objavljeno: 18. 04. 2019. , Ažurirano: 18. 04. 2019.

Zastupanje interesa gospodarstvenika, odnosno gospodarsko lobiranje putem članstva u nacionalnim i europskim strukovnim udruženjima, te slobodno kretanje robe unutar EU, bile su teme sjednice Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Pula,  u srijedu, 17. travnja, u ŽK Pula.

Predsjednica HGK – ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić ističe da su istarski gospodarstvenici, odnosno nacionalno gospodarstvo u cjelini, prepoznali kako sudjelovanjem u radu strukovnih udruženja mogu mnogo kvalitetnije prepoznati prilike i savladati prepreke u poslovanju koje su prisutne na pojedinim tržištima te, u konačnici, i utjecati na poziciju na europskom tržištu. Istarski župan Valter Flego predstavio je konkretne aktivnosti i postignute rezultate Istarske županije u lobiranju, primjerice na izgradnji Istarskog Y i zaštiti terana.

Za načelo slobodnoga kretanja robe u Europskoj uniji bitna je provedba direktiva o sprječavanju novih prepreka u trgovini između država članica. U tom smislu za veliki dio proizvoda definirana su tzv. EU pravila za proizvode, dok se za ostale proizvode primjenjuje načelo uzajamnog priznavanja. Katja Modrić Škrabalo iz Europske komisije – Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i MSP informirala je gospodarstvenike o alatima kojima se otklanjaju prepreke u poslovanju na unutarnjem tržištu EU.

Aktivnosti Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja HGK, koje je i član europskog udruženja pivara Brewers of Europe, predstavila je Sandra Tankosić iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK. Putem nacionalnih i europskih udruženja gospodarstvenici mogu izravno artikulirati i zastupati svoje nacionalne interese i stavove u tijelima Europske unije – Europskoj komisiji i Europskom parlamentu. Primjer uspješnog lobiranja udruženja pivarske industrije pokazuje kako okupljanje tvrtki sa zajedničkim interesima putem izravnog pristupa izvorima informacija te umrežavanje svih institucija na nacionalnoj i europskoj razini može polučiti konkretne rezultate. Nensi Vojsković Mijatović uime buzetske Istarske pivovare, koja je član Udruženja, ističe kako su vrlo zadovoljni aktivnostima gospodarskog lobiranja za ovu industriju.

Putem strukovnih udruženja gospodarstvenici mogu davati mišljenja i pravovremeno reagirati na inicijative i zakonske prijedloge europskih institucija, pa i reagirati na pojedine restriktivne mjere koje pojedine industrije mogu staviti u neravnopravan položaj na tržištu, ističe Lahorka Ropac iz Predstavništva HGK u Bruxellesu. Tvrtke članice HGK prepoznaju Predstavništvo u Bruxellesu kao svojevrsni help-desk, koji im stoji na raspolaganju za studijske posjete, promociju, predstavljanje gospodarskih potencijala, bilateralnu suradnju te sudjelovanje na poslovnim susretima (B2B). U Bruxellesu će se početkom svibnja održati najveći europski sajam ribe i ribljih proizvoda SeaFood, na kojem HGK već godinama organizira zajednički nastup hrvatskih izlagača.