Objavljeno: 25. 05. 2018. , Ažurirano: 28. 05. 2018.

U Hrvatskom saboru je 24. svibnja održana sjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske o uključenju hrvatske dijaspore u društveno-politički i ekonomski život Republike Hrvatske. Na sjednici kojom je predsjedao predsjednik Odbora Božo Ljubić sudjelovalo je, uz članove Odbora, veći broj sudionika koji se bave aktivnostima hrvatske dijaspore i njihovim uključivanjem u naše društvene tijekove.

Sudjelovali su predstavnici Hrvatske matice iseljenika, Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, Hrvatskog iseljeničkog kongresa, Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, saborski zastupnici i drugi. Skup je uime predsjednika Vlade pozdravila Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a uime Hrvatske gospodarske komore bili su nazočni Marko Babić, pomoćnik direktorice Sektora za međunarodne poslove i EU, i Zlatan Fröhlich, predsjednik Komore Zagreb, koji su predstavili niz komorskih aktivnosti povezanih s povezivanjem naše dijaspore i gospodarstvenika.

Veći broj sudionika naveo je niz prijedloga koji bi trebali olakšati uključivanje hrvatske dijaspore u naš društveno-politički i ekonomski život, koji će se u obliku zaključaka uputiti nadležnim saborskim i vladinim tijelima. Također je formirana radna grupa koja će nadzirati provedbu zaključaka.