Vrijeme održavanja: 13.07.2020. - 16.07.2020.

Objavljeno: 20. 07. 2020. , Ažurirano: 23. 07. 2020.

U ŽK Zadar održana je prva od ukupno tri faze radionice za pisanje plavih poslovnih planova, namijenjena malim i srednjim te startup poduzećima, freelance poduzetnicima, obrtima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i znanstvenim ustanovama iz tzv. plavoga gospodarstva Hrvatske. Područja su interesa radionice plava energija, ribarstvo i akvakultura, pomorski nadzor, plave biotehnologije te obalni i pomorski turizam.

Radionica se odvija u sklopu projekta Europske unije MISTRAL, koji sufinancira Europski fond za regionalni razvoj u programu Interreg Mediteran, a Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar u njemu je jedan od projektnih partnera, uz još njih četrnaest iz Italije, Grčke, Albanije, Španjolske, Francuske, Portugala i Cipra.

Prva faza radionice provodila se od 13. do 16. srpnja i na njoj je prisustvovalo dvadeset sudionika, od kojih je jedan dio pratio online. Danijel Pevec iz tvrtke Alpha Capitalis d.o.o. iz Zagreba vodio je radionicu tijekom sva četiri dana, na kojima je polaznicima pojasnio svrhu izrade poslovnog plana, metodologiju poslovnog planiranja, financijske elemente pothvata i financijskog modeliranja te ih usmjeravao u prvim koracima razrade vlastitih poslovnih ideja u poslovne planove. Drugi su predavača polaznicima predstavili marketing na društvenim mrežama, kreditne programime HBOR-a, usluge HAMAG BICRO-a i poslovnih banaka te korištenje fondova EU i primjere dobre prakse.

U drugu fazu radionice, koja će trajati do rujna, izabrano je deset najboljih poslovnih planova iz prve faze. Svakom od sudionika druge faze bit će dodijeljen osobni trener, stručnjak u području pisanja poslovnih planova, s kojim će provesti ukupno 20 sati rada na vlastitom poslovnom planu.

Odabrani sudionice druge faze radionice:
1) AMERICAN STAR TRAVEL j.d.o.o. iz Makarske
2) Dario Promet j.d.o.o. iz Segeta Donjeg
3) Hildegard d.o.o. iz Makarske
4) Huck Finn Adventure Travel d.o.o. iz Zagreba
5) JUŽNO MORE d.o.o. iz Korčule
6) OPG Gracija Požar iz Knina
7) Valentina Andrić iz Zadra
8) Danijel Babin iz Zadra
9) Renato Čude iz Zagreba
10) Ivana Štulina iz Zadra

Najuspješnijeg sudionika zadarske radionice očekuje odlazak na međunarodni finale u Toulonu, u Francuskoj u listopadu ove godine o trošku Hrvatske gospodarske komore i mogućnost osvajanja novčane nagrade.