Panelisti
Izvor: HGK ŽK Šibenik
Autor: HGK ŽK Šibenik

Održana panel rasprava: Gastronomija kao turistički proizvod


Objavljeno: 04. 03. 2024. , Ažurirano: 04. 03. 2024.


HGK - Županijska komora Šibenik u suradnji s Županijskom komorom Dubrovnik, Županijskom komorom Split, Županijskom komorom Zadar i Županijskom komorom Otočac organizirale su panel raspravu Gastronomija kao turistički proizvod koja se održala u hotelu Olympia Sky, Vodice, 29. veljače 2024. godine.

Osim predsjednice ŽK Šibenik Magde Lakoš Mioč koja se uvodno obratila nazočnima, pozdravne govore su održali gradonačelnik grada Vodica Ante Cukrov i župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić koji je naglasio  kako je hrana odraz prostora i taj prostor koji daje smisao toj hrani je, u biti obilježio civilizaciju.

"Kada govorite o razvoju gastronomije onda govorite o razvoju proizvodnje hrane. Sada, više nego ikad, važno je naglasiti važnost očuvanja našeg eko sustava i tradicije kako bismo osigurali da naša hrana ostane autentična i dostupna i budućim generacijama. Naša hrana je danas možda, najviše izložena pritisku od svih drugih kulturoloških stvari. Kao vodeća nautička destinacija na Jadranu, imamo privilegiju i odgovornost pružiti našim gostima ne samo nova iskustva, već i duboko ukorijenjena tradicionalna jela koja odražavaju srž naše regije jer danas je turizam, u biti turizam doživljaja", istaknuo je župan Jelić. 

Panel Gastronomija kao turistički proizvod.jpg

Panel rasprava Gastronomija kao turistički proizvod; Izvor: HGK ŽK Šibenik


U sklopu panela održano je predavanje Snježane Boranić Živoder iz Instituta za turizam, koja je govorila o obilježjima gastronomije i gastronomskog turizma, kretanju na tržištu te potencijalima razvoja gastronomskog turizma u Šibensko-kninskoj županiji.

Panelom je moderirala Dijana Katica iz Udruge "Klub članova selo", a panelisti su bili Katija Guljelmović, OPG Pašeta, Dubrovačko – neretvanska županija, Jelena Tabak, predsjednica udruženja HGK za ugostiteljstvo, Splitsko-dalmatinska županija, Rudolf Štefan, Pelegrini, Šibensko-kninska županija, Martina Pernar Škunca, Paška sirana, Udruga proizvođača Paškog sira, Zadarska županija i Krešimir Šakić, TZ Šibensko-kninska županija.
Kroz panel raspravu su prezentirani primjeri dobre prakse i otvorena su neka važna pitanja, prvenstveno vezana uz brendiranje gastronomske scene.

Sudionici panela.jpg

Sudionici panela; Izvor: HGK ŽK Šibenik;