Vrijeme održavanja: 16.05.2019.

Objavljeno: 17. 05. 2019. , Ažurirano: 17. 05. 2019.

Povodom Svjetskog dana ženskog poduzetništva, HGK – ŽK Koprivnica u suradnji s Klubom poslovnih žena Alfa organizirala je konferenciju o ženskom poduzetništvu, u četvrtak, 16. svibnja, u ŽK Koprivnica. Konferenciju je pozdravnim govorom otvorila izaslanica predsjednika HGK – ŽK Koprivnica Marina Pucara i članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina koja je istaknula zadovoljstvo što je konferencija prepoznala važnost teme majčinstva u poslovnom svijetu.

„Žene se s menadžerskim vještinama susreću već u svojim obiteljima koje nastoje usmjeriti na najbolji put, a tu svoju marljivost, brižnost i upornost uspješno preslikavaju i u tvrtke u kojima rade. One utječu na gospodarske tokove i cjelokupno gospodarstvo, a statistike pokazuju kako tvrtke koje imaju žene na upravljačkim funkcijama rjeđe propadaju. Podravka imao oko 47 posto žena na izvršnim funkcijama, dakle, može se uspjeti unatoč obiteljskim obvezama. Stoga nemojmo biti samozatajne, već preuzmimo odgovornost i funkcije“, naglasila je Šapina.   

Uime Kluba poslovnih žena Alfa obratila se predsjednica Sanja Pernjak, koja je čestitala svima na dolasku te kazala kako će konferencija s vrhunskim predavačicama sigurno otvoriti vrata novim spoznajama u poduzetništvu.

„Vjerujem kako ćemo danas dobiti nova saznanja jer nas očekuju zanimljiva predavanja i iskustva uspješnih poduzetnica. Osmislili smo kvalitetne teme i za buduća predavanja, a ove ćemo godine u rujnu organizirati i konferenciju na kojoj ćemo ugostiti Davora Bilmana s temom mapiranja osobnosti što će sigurno ponovno privući ovako velik broj ljudi“, kazala je Pernjak.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren čestitao je svim poduzetnicama te ustrajnosti organizatora koji već četvrtu godinu zaredom okupljaju žene iz gospodarskog sektora Županije.

„Najbolji je način rada kad se ne radi razlika između muškaraca i žena; to je ispravan princip na kojem trebaju ustrajati u upravljačkim strukturama. Podržavam ovu inicijativu, korisna je iz više aspekata, posebice jer ćemo čuti i predavanja koja mogu potaknuti poduzetnice na dodati angažman. Sretan sam što je i Županija putem svojih ustanova i agencija također dala obol ženskom poduzetništvu, a posebno veseli to što smo i na nedavnoj dodjeli potvrda u PORA-i imali prilike vidjeti da se žene stalno educiraju. Čak 80 posto potvrda dodijelili smo ženama, a svi znamo da one jamče napredak društva u svakom smislu“, istaknuo je župan te čestitao svima na angažmanu.

Svoje pozdrave i čestitke uputili su i ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je istaknuo zadovoljstvo što u Koprivnici i na području Županije živi jako žensko poduzetništvo, i u jedinicama lokalne i regionalne samouprave i u gospodarskim subjektima.

„U gradskoj upravi i u gradskim tvrtkama većinu funkcija obavljaju žene, pa smo mi muški manjina, što znači da nas, u postotcima, ima 25 posto. Iz svog iskustva mogu sa sigurnošću reći da je uvijek jednostavnije, lakše i operativnije, a u konačnici ažurnije i pažljivije raditi i završiti neki posao sa ženama. Drago mi je da u Gradu Koprivnici imamo snažnu ekipu poslovnih žena koje se bave razvojem  konkurentnosti ženskog poduzetništva, a koje sigurno može mnogo toga ponuditi", rekao je Jakšić u svome pozdravnom govoru.

Na konferenciji je održano i predavanja HZZ-a o mjerama samozapošljavanja te predavanje trenerice Martine Trboglav Podvorac Treba li sve biti savršeno.

"Poduzetnica razmišlja o poslovanju, svojim ljudima, o tome kako stvoriti održivu radnu sredinu. Žene su jako usmjerene na međuljudske odnose i, zapravo, silno se trude pomiriti poslovne odnose i da se svi dobro osjećaju. Moje iskustvo kaže kako su žene poduzetnice vrlo strastvene, vrlo posvećene i odlične liderice. S njima je odlično raditi", rekla je Trboglav Podvorac.

Nakon predavanja sudionici su sudjelovali u raspravi na temelju primjera koje su prezentirale uspješne poslovne žene i poduzetnice: direktorica marketinga u Podravki Marinka Akrap, direktorica RK Podravka Božica Palčić, odvjetnica iz Đurđevca Zorica Franković, blogerica i mlada poduzetnica Dina Perković, vlasnica marketinške agencije iz Varaždina Ivana Ipša te poduzetnica iz Koprivnice Martina Bedeković.

Direktorica Rukometnog kluba Podravka i legenda hrvatskog rukometa Božica Palčić, sudjelujući u panel-raspravi naglasila je: „Postoji nekoliko bitnih čimbenika pomirbe profesionalne i roditeljske uloge te ostvarivanja u njima. Prije svega podrška obitelji, zatim dobra organizacija obveza, podrška i razumijevanje okoline te ljubav prema poslu kojim se baviš.“

Konferencija je ključni događaj za promociju ženskog poduzetništva u Koprivničko-križevačkoj županiji i svake godine okupi stotinjak poduzetnica, poslovnih žena i potencijalnih poduzetnica. Organizirana je u sklopu projekta Partnerstvo za sve 2, financiranog sredstvima Europskoga socijalnog fonda.

Partnerstvo za sve 2 - svi logaci.png