Vrijeme održavanja: 14.10.2020.

Objavljeno: 16. 10. 2020. , Ažurirano: 16. 10. 2020.

U restoranu Dravska iža u Križnici 14. listopada održana je druga sjednica Strukovne grupe turizma ŽK Virovitica pod predsjedanjem Alena Fabčića, predsjednika Strukovne grupe, na kojoj su uz članove Strukovne grupe te predsjednika ŽK Virovitica Zlatka Pleše, samostalnog savjetnika Kristine Pleša i više stručne referentice Snježane Mlinarić, prisustvovali i predstavnici turističkih zajednica s područja Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice, koordinator projekta Centra za posjetitelje Dvorca Janković u Suhopolju i predstavnik Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije koji su prisutne upoznali sa svojim aktivnostima.

Na sjednici je istaknuto da pandemija koronavirusa ima znatni utjecaj na poslovanje članica u vidu pada prometa za oko 50 posto u odnosu na prethodne rezultate, masovno se otkazuju ugovoreni aranžmani te su velike nedoumice što znači preporuka a što odluka koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Postoje razlike u provođenju odluka propisanih od Nacionalnog stožera RH u ugostiteljskim objektima. Sporo idu isplate sredstava iz mjera ruralnog razvoja. Članovi strukovne grupe smatraju da država mora korigirati odluku o stupnjevanju te da se potpore razrade jer sadašnji uvijeti pada prometa od 60 posto nisu mjerodavni prema stvarnoj situaciji na terenu. Turizam je jedna od najviše pogođenih djelatnosti pandemijom bolesti COVID-19, a poduzetnicima u turizmu cilj je preživjeti ovo krizno vrijeme.

Direktorica TZ VPŽ Martina Jakelić izvijestila je o sastanku s ministricom Nikolinom Brnjac o projektu Ministarstva turizma Tjedan odmora vrijedan, na kojem su dali prijedloge za poboljšanje samog projekta za koji je odaziv turističkih tvrtki slab. Također su ministrici kazali da sam projekt nije održiv jer bi cijene trebale biti snižene za 50 posto i da pri osmišljavanju projekta nisu uzete u obzir razlike između kontinentalnog i morskog turizma. Uz to, projekt se radi usred školske godine, a trebao se uzeti u obzir kalendar praznika koji ove godine nije isti kao i u vrijeme osmišljavanja projekta.

Neda Martić, direktorica Poduzetničkog inkubatora VPŽ d.o.o. Virovitica, održala je prezentaciju Prilike za turističke projekte, kojom je predstavila ponude kredita odnosno zajmova za članice.

Samostalni savjetnik ŽK Virovitica Kristina Pleša predstavila je nove usluge Hrvatske gospodarske komore dostupne na portalu Digitalna komora, online Katalog hrvatskih proizvoda HGK te znakove kvalitete Hrvatska kvaliteta i Izvorno Hrvatsko za koje je produljen natječaj do 31. prosinca 2020. godine.