Vrijeme održavanja: 16.12.2019.

Objavljeno: 18. 12. 2019. , Ažurirano: 18. 12. 2019.

Gospodarsko vijeće ŽK Slavonski Brod održalo je 16. prosinca 8. sjednicu. Na početku radnog dijela sjednice, Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK i savjetnik predsjednika Vlade RH govorio je o razvojnoj raznolikosti Hrvatske s posebnim osvrtom na Brodsko-posavsku županiju.

Analizirajući brojne pokazatelje poslovanja tvrtki (ukupni prihod, dobit, izvoz, broj zaposlenih, bruto domaći proizvod, place), kretanja na tržištu rada, korištenje EU fondova te demografske pokazatelje i trendove uočljiva su pozitivna gospodarska kretanja, ali i zabrinjavajući demografski trendovi. Uspoređujući se s hrvatskim županijama, Brodsko-posavska županija je najlošije rangirana (predzadnja) po ostvarenom bruto domaćem prozivodu po stanovniku, a najviše je rangirana po pokazatelju izvoza po zaposlenom (6. u RH) i visini prosječne neto plaće (14. u RH).

Očekuje se da će se nastaviti s pozitivnim gospodarskim kretanjima, no dinamika rasta nije dovoljna kako bi se znatnije smanjila razlika u razvijenosti i približavanje prosjeku Republike Hrvatske. Najviše zabrinjavaju demografski trendovi po kojima bi se broj stanovnika u županiji do 2051. godine smanjio 32,8 posto.

U svečanijem dijelu sjednice dodijeljena su priznanja ŽK Slavonski Brod za poslovanje u 2018. godini. Plaketa Zlatna kuna dodjeljena je u kategoriji malih, srednjih i velikih trgovačkih društava na temelju analize 21 pokazatelja poslovanja (kretanje UP, broja zaposlenih, izvoza, rentabilnosti, likvidnosti, financijskoj stabilnosti, kretanju imovine itd.). Pri kandidiranju i odlučivanju vodi se računa o djelatnosti tvrtke dajući prioritet proizvodnim djelatnostima, kontinuitetu kvalitetnog poslovanja, izbjegavanju mogućeg sezonskog ili drugog utjecaja koji bi pogodovali određenoj djelatnosti ili tvrtki, čime se postiže objektivnost pri odlučivanju.

U kategoriji malih trgovačkih društava Zlatna kuna dodijeljena je tvrtki Sigmat d.o.o. Gromačnik, a priznanje je direktoru tvrtke Mati Sigurnjaku uručio Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava Zlatna kuna dodijeljena je tvrtki Decospan Mato Furnir d.o.o. Oprisavci. Zlatnu kunu je direktoru tvrtke Mati Vladiću uručio Ivan Škorić, savjetnik predsjednika HGK.

U kategoriji velikih trgovačkih društava plaketa Zlatna kuna dodijeljena je tvrtki Đuro Đaković Montaža d.o.o. Slavonski Brod. Zlatnu kunu je predsjedniku uprave Dragi Čuguri uručila Tea Tomas, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda.

Dodijeljena su i prizanja tvrtkama i institucijama koje ove godine obilježavaju jubilarne obljetnice postojanja i poslovanja. Priznanja su dodijeljena tvrtki Festung d.o.o. za 25 godina poslovanja te Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod i Srednjoj medicinskoj škola Slavonski Brod za 60 godina postojanja.

_DJ05560 (2).JPG

Nagrađeni plaketom Zlatna kuna u ŽK Slavonski Brod; Izvor: HGK

Na sjednici su, uz članove Gospodarskog vijeća i dobitnike nagrada i priznanja, sudjelovali i savjetnici predsjednika HGK Ivan Škorić i Marko Jurčić, Zvonimir Savić, direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK i savjetnik predsjednika Vlade RH, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda Tea Tomas, prodekan Strojarskog fakulteta Goran Šimunović i ravnatelji srednjih škola Marija Tomić, Jelena Jelinić Bošnjak, Luka Mladinović i Mijo Matošević.