Vrijeme održavanja: 26.03.2018.

Objavljeno: 26. 03. 2018. , Ažurirano: 27. 03. 2018.

Vremenske nepogode odgodile početak proljetne sjetve
Direktor Hrvatskih duhana Zlatko Pleša, novi predsjednik Strukovne grupe agrara

U HGK – Županijskoj komori Virovitica pod predsjedanjem Dušana Alebića održana je 78. sjednica Strukovne grupe agrara.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu.

Zbog vremenskih nepogoda, uzrokovanih snježnim oborinama, hladnim vremenom i raskvašenim tlima, odgođen je početak proljetne sjetve na području Virovitičko-podravske županije.
Čim to vremenski uvjeti omoguće, proljetna sjetva započet će punim tempom, na svim planiranim površinama.
Svi su proizvođači osigurali sav potreban repromaterijal (sjemensku robu, umjetna gnojiva i zaštitna sredstva) i potpuno je pripremljena sva mehanizacija za proljetnu sjetvu.

U proizvodnji duhana evidentno je odustajanje dijela najstarijih, staračkih domaćinstava, koja ne mogu pratiti radno-intenzivno bavljenje ovom proizvodnjom. Nakon rasađivanja duhana u polje, procjenjuje se da će površine biti veće u odnosu na ugovorene, a uz povoljne klimatske uvjete, očekuju se i dobri prinosi te kvaliteta duhana. U poljoprivrednoj proizvodnji evidentan je problem nedostatka raspoložive radne snage, osobito u berbi duhana, što će se kompenzirati uvođenjem strojne berbe.

Svi su usjevi iz jesenske sjetve dobrog vegetativnog izgleda, na njima je obavljena prihrana.

Ako budu povoljni klimatski uvjeti, očekuje se početak berbe kamilice krajem travnja.

Dosadašnji je predsjednik Strukovne grupe Dušan Alebić nakon šesnaest godina zbog osobnih obveza jednoglasno razriješen dužnosti predsjednika Strukovne grupe agrara.

Za novog predsjednika Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica jednoglasno je izabran direktor Hrvatskih duhana iz Virovitice Zlatko Pleša.

20180326_115745.jpgZlatko Pleša, novoizabrani predsjednik Strukovne grupe agrara, HGK – ŽK Virovitica, Dušan Alebić, dosadašnji predsjednik Strukovne grupe sa zahvalom koju mu je uručio Ivan Slamić, predsjednik HGK – ŽK Virovitica i Milan Vanđura, direktor HGK – ŽK Virovitica (slijeva nadesno); Izvor: HGK – ŽK Virovitica

Predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Ivan Slamić uručio je Dušanu Alebiću zahvalu za višegodišnji doprinos radu i aktivnostima HGK, osobito predsjedanju, od 20. ožujka 2002. godine, na pedeset sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica. Pritom mu je zahvalio na kontinuiranom radu u HGK – Županijskoj komori Virovitica, ne samo u Strukovnoj grupi agrara nego i u Gospodarskom vijeću te Skupštini HGK, a sve radi promicanja poljoprivredne proizvodnje na županijskoj i državnoj razini.

Predsjednik Slamić čestitao je i novoizabranom predsjedniku Zlatku Pleši i zaželio mu puno uspjeha u radu.

Direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura pozvao je članice HGK da radi brendiranja svoje proizvodnje aktivno sudjeluju na sajmovima i ostalim promocijskim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Obavijestio ih je o mogućnosti sudjelovanja svih članica HGK na predstojećim sajmovima. U Hrvatskoj će se od 6. do 8. travnja u Gudovcu održati 21. proljetni međunarodni bjelovarski sajam, a u BiH će se od 10. do 14. travnja u Mostaru održati 21. međunarodni sajam gospodarstva te u Gračanici od 24. do 28. travnja Grapos-expo 2018., međunarodni sajam poduzetništva i obrta. Osobito je pozvao da sudjeluju na 25. Gazdanapoku, međunarodnom sajmu poljoprivrede, koji će se održati u Selurincu, u Mađarskoj od 10. do 12. kolovoza. Republika Hrvatska je zemlja partner sajma, a predstavljanje zajednički organiziraju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora.