Vrijeme održavanja: 05.12.2018.

Objavljeno: 06. 12. 2018. , Ažurirano: 07. 12. 2018.

Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Ivana Sože o problemima poslodavaca s naknadom štete Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje zbog ozljeda na radu, Anita Škugor Kodžoman, voditeljica HZZO-ove Područne službe Šibenik, naglasila je važnost pravovremenog reagiranja poslodavaca na dobiveni zapisnik inspektorata. Šibenik daleko nadmašuje druge gradove u RH po broju sudskih postupaka naknade štete od poslodavaca zbog toga što nisu provedene mjere zaštite na radu, rekla je Škugor Kodžoman.

Voditeljica inspektorata rada Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Ispostave Šibenik Janja Petrović kazala je da na pritužbe poslodavaca inspektori poduzimaju mjere u okviru zakona te da je također zakonsko pravo poslodavca da uloži prigovor na zapisnik inspektorata.

Prisutni poduzetnici požalili su se na nedostatke Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (NN 80/13, 137/13) prema kojem svu nastalu štetu zbog ozljede snosi poslodavac iako je osigurao mjere zaštite na radu, a ne radnik koji je svojim nemarom i nepridržavanjem mjera istu prouzročio. Prigovor su dali i na zapisnike inspektorata u kojima se bez obrazloženja stavlja navod: odgovornost poslodavca. Istaknuli su i problem suda koji im sa zakašnjenjem od nekoliko godina šalje presude za naknadu štete, tako da nastale kamate u većem broju slučajeva premašuju glavnicu.

Na sjednici je donesen zaključak da se s iznesenom problematikom upoznaju relevantne institucije te da se iznesu prijedlozi izmjena ili dopuna Zakona kako bi se preciznije definirale odgovornosti poslodavaca i radnika u slučajevima ozljeda na radu.