Vrijeme održavanja: 25.01.2016. - 29.01.2016.

Objavljeno: 25. 01. 2016. , Ažurirano: 08. 09. 2016.

U HGK Županijskoj komori Sisak od 25. do 29. siječnja 2016. godine održan je besplatni trening u svrhu jačanja potencijala zaposlenih osoba starijih od pedeset godina, u okviru projekta Starost je učinkovita – razvoj i implementacija inovativne metodologije za razvoj ljudskih resursa i jačanje zapošljavanja starijih osoba (Age Is Effective).
Potreba za navedenim programom proizašla je iz izrazito negativnih trendova na tržištu rada, što je pokazala nedavno provedena analiza. Uz jaku depopulaciju, Sisačko-moslavačka županija suočava se i s problemom starenja stanovništva, što kao posljedicu ima velik broj starijih radnika.
Upravljanje generacijskom raznolikošću jest prilika za oblikovanje skupine ljudi koja bi predstavljala pomirenja generacijskih razlika. Prisutan je i rizik gubitka vještina zbog prijevremenog umirovljenja, što može imati negativnih utjecaja na poslovanje.
Poseban naglasak bio je na prijenosu znanja na mlađe radnike te na izradi karijernih planova, a predstavljeni su i primjeri dobrih praksi iz uspješnih europskih tvrtki.
Nositelj je projekta Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA (Zaklada za poboljšanje mogućnosti zapošljavanja PRIZMA) iz Maribora, a partneri su u projektu Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SIMORA, Županijska komora Sisak i Ekonomski institut Maribor.
Vrijednost projekta financiranog iz Europskoga socijalnog fonda jest 189.704,30 eura, od čega 5,04 posto iznosa sufinanciraju projektni partneri. Projekt, čije je ostvarenje počelo 17. veljače 2015. godine, trajat će 17 mjeseci, a njegov je cilj osnaživanje kompetitivnih sposobnosti starije radne snage na tržištu rada i poticanje njihova zapošljavanja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Projekt uključuje transnacionalnu razmjenu iskustava i ostvarenje inovativne metodologije za razvoj ljudskih resursa te osnaživanje zapošljavanja starije radne snage.