Izvor: HGK

Održan seminar o ponovnom izvozu robe iz SAD-a


Objavljeno: 23. 08. 2023. , Ažurirano: 23. 08. 2023.


Povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz međunarodno poslovanje ključna je strateška odrednica HGK. Hrvatska je od ulaska u EU višestruko profitirala po pitanju brojki robne razmjene, a daljnji potencijal postoji u jačanju suradnje s trećim tržištima.

Silva Stipić Kobali.jpg

Silva Stipić Kobali, direktorica Centra za internacionalizaciju poslovanja HGK ; Izvor: HGK

"HGK s jedne strane informira o mogućnostima koje se pružaju, ali i o važećoj regulativi koja je za treća tržišta specifična, posebice za određene skupine proizvoda i procedura, kao što je ponovni izvoz",  pojasnila je direktorica Centra za internacionalizaciju poslovanja HGK Silva Stipić Kobali na današnjem seminaru Trgovina sa SAD-om i kontrola ponovnog izvoza proizvoda američkog porijekla, koji je održan u HGK u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a i AmCham-om.

Seminar je bio namijenjen svim hrvatskim tvrtkama koje posluju s SAD-om, a posebno onima koje uvoze proizvode iz SAD-a. Stipić Kobali je istaknula da posebne nade za jačanje suradnje polažu u potpisani sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji je dugo iščekivan. Trenutno sporazum još mora proći odobrenje u američkom Kongresu i Hrvatskom saboru.

Andrea Doko Jelušić.jpg

Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica u AmCham-u ; Izvor: HGK

 

Izvršna direktorica u AmCham-u Andrea Doko Jelušić pozdravila je prisutne tvrtke te istaknula da je cilj da seminar bude interaktivne prirode kako bi na licu mjestu tvrtke imale priliku riješiti sve potencijalne nedoumice.

"U sklopu seminara posebno ćemo se referirati na proizvode visoke tehnologije i relevantnu regulativu", rekla je Doko Jelušić.

Damjan Benčić.jpg

Damjan Benčić, Trgovinski odjel u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu; Izvor: HGK;

 

Prisutne je pozdravio i Damjan Benčić iz Trgovinskog odjela u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, koji je tvrtkama stavio na raspolaganje stručni tim veleposlanstva.

Vesna Focht.jpg

Vesna Focht, voditeljica Službe za izvoznu kontrolu u Minitarstvu vanjskih i europskih poslova ; Izvor: HGK;

 

Na seminaru je relevantnu regulativu u Hrvatskoj predstavila predstavila voditeljica Službe za izvoznu kontrolu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Vesna Focht. Kako bi se spriječile negativne posljedice nekontrolirane distribucije u prvom redu proizvoda visoke tehnologije američkog podrijetla za kontrolu istog zadužen je U.S. Department of Commerce/Bureau of Industry and Security (BIS), čiji je predstavnik Juventino Martin pojasnio važeće izvozne kontrole i primjere najbolje prakse usklađivanja s regulativom.

 

Juventino Martin1.jpg
Juventino Martin, U.S. Department of Commerce/Bureau of Industry and Security (BIS) ; Izvor: HGK; 

 

HGK redovito organizira seminare i webinare o specifičnostima poslovanja na inozemnim tržištima, uključujući i regulativu koja se tiče i izvoza/uvoza, izaslanja radnika i prekograničnog pružanja usluga. Nove edukacije možete pratiti putem Kalendara HGK, a za sva pitanja o pojedinim tržištima i iskazivanje interesa za edukacije možete se obratiti Centru za internacionalizaciju poslovanja HGK na eoi@hgk.hr .