Objavljeno: 04. 12. 2018. , Ažurirano: 05. 12. 2018.

U suradnji s vanjskim partnerom – tvrtkom Deloitte d.o.o, u sklopu projekta HGK HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta, koji je sufinancirala EU iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, Županijska je komora Rijeka 27. studenoga održala seminar o internacionalizaciji poslovanja malih i srednjih poduzetnika.

„Svakog jutra prosječan Hrvat u modernoj kineskoj garderobi ispija brazilsku kavicu, sjeda u talijanski auto, kupuje za doručak francusko pecivo, vozi ulicama asfaltiranima njemačkim novcem i stigne na posao u austrijsku tvrtku. Odmah uključuje tajvanski minikompjuter i na engleskom jeziku počinje obavljati radne obveze, a kad se vrati s posla, opere ruke turskim sapunom, otvori slovenski frižider, izvadi iz njega konzerviranu tajlandsku tunjevinu, natoči čašu makedonskog vina, upali južnokorejski televizor i uživa u turskim i latinoameričkim sapunicama dok ga grije ruski plin. Dakle, iako neki poduzetnici smatraju da posluju samo lokalno, indirektno posluju globalno jer se u svakodnevici koriste predmetima i uslugama globalnih izvoznika“, uvodno je naglasio senior consultant tvrtke Deloitte d.o.o. Ozren Hudina.

Viši stručni savjetnik u Sektoru za međunarodne poslove i EU Goran Masnec predstavio je projekt HGK HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta, čiji je cilj dodatno osnaživanje prisutnosti malih i srednjih tvrtki na inozemnim tržištima radi povećanja izvoza hrvatskih proizvoda i usluga, čime će se unaprijediti konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i osigurati gospodarski rast i razvoj.

Tijekom seminara naglašeno je da najveće izglede za uspjeh imaju izvozni projekti koji uključuju pažljivo planiranje, razumijevanje tržišta i temeljitu provjeru partnera. Sudionici su doznali informacije o procjeni izvoznog potencijala tvrtke, razvijanju poslovnog plana, metodi ulaska na tržište, pravnoj regulaciji trgovine, financijskim zahtjevima i osiguranju izvoza, poslovnim ugovorima, online trgovini te poticajima za izvoznike.

Sve informacije o izvoznom potencijalu tržišta mogu se pronaći na web-stranici HGK Poduzetnik-izvoznik.