Vrijeme održavanja: 20.11.2018. - 21.11.2018.

Objavljeno: 23. 11. 2018. , Ažurirano: 26. 11. 2018.

Tehnička radna skupina održala je u Dubrovniku 20. i 21. studenoga sastanak u sklopu projekta ECO-NautiNET na kojem se raspravljalo o potrebama korisnika web-plaforme. Projektom se provode aktivnosti za poboljšanje konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih tvrtki u nautičkom sektoru i pruža potpora njihovoj internacionalizaciji i umrežavanju. Županijska komora Pula, kao jedan od projektnih partnera, na sastanku je sudjelovala s petero predstavnika među kojima su predstavnici tvrtki izrazili stvarne potrebe s kojima se susreću u svom poslovanju.

Na sastanku su predstavljeni rezultati dosad provedenog istraživanja među četirima ciljnim skupinama – male i srednje tvrtke nautičkog sektora, brokeri projektnih partnera, potporne institucije te znanstvene institucije. Na temelju dobivenih rezultata i razgovora s developerima platforme Tehnička radna skupina definirala je način na koji je najjednostavnije uključiti buduće korisnike i potrebne alate za najučinkovitiju prezentaciju proizvoda i usluga, tehničkih i tehnoloških dostignuća te inovacija. Cilj web-platforme ECO-NautiNET jest motivirati i uključiti što više poslovnih subjekata, potpornih institucija te inovacija kako bi se iskoristila mogućnost plasiranja na nova tržišta te razvila konkurentnost i inovativnost nautičkog sektora Jadransko-jonske regije jednostavnim pristupom svim novitetima i kvalitetnim informacijama na jednome mjestu.

Upravo je navedeni cilj istaknut kao najznačajniji pokretač razvoja u kontaktu s više od 500 gospodarstvenika iz nautičkog sektora iz Hrvatske, Albanije, Italije, Grčke i Slovenije, a većina poduzetnika susreće se s istim problemima neovisno o tome iz koje zemlje dolaze. Pritom većina tvrtki ima do deset zaposlenih, a kao probleme ističu lošu suradnju unutar nautičkog sektora, nedostatak jasne politike razvoja tog sektora te suradnju s istraživačkim i znanstvenim centrima koja je gotovo nikakva ili jako mala. Više od 80 posto ispitanih zainteresirano je za poboljšanje konkurentnosti i inovativnosti povezivanjem malih i srednjih poduzetnika Jadransko-jonske regije s potpornim institucijama te istraživačkim i znanstvenim centrima nautičkog sektora putem web-platforme.

ECO-NautiNET projekt je broj 398 koji je u sklopu programa Interreg ADRION transnacionalne suradnje sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i IPA sredstava (IPA II).