Izvor: HGK

Održan prvi tehnološki sajam Digitalna transformacija gospodarstva_DTG 4.0


Objavljeno: 11. 10. 2023. , Ažurirano: 13. 10. 2023.


Roboti, hologrami, rješenja za automatizaciju proizvodnje i pametni sustavi upravljanja, samo su dio proizvoda i usluga koji su na prvom tehnološkom sajmu "Digitalna transformacija gospodarstva - DTG_4.0" predstavljeni proizvodnim tvrtkama iz Varaždinske i ostalih županija na sjeveru Hrvatske. Sajam se održao u organizaciji HGK ŽK Varaždin te u suradnji sa Komorama sjeverozapada Hrvatske.

"Na sjeveru Hrvatske industrija nosi polovicu svih prihoda i zaposlenih, a s druge strane, tehnološke inovacije i prelazak na digitalno poslovanje su preduvjet za njihov daljnji razvoj. Interes je bio veći od raspoloživih mjesta, tako da sam optimist. Glavni cilj je da se ova manifestacija nastavi i sljedećih godina jer sam siguran da će potrebe za tehnološkim inovacijama rasti. Važna je i edukacija radnika, u čemu veliku funkciju imaju naše obrazovne institucije, od srednjih škola do fakulteta, a mi se možemo pohvaliti da danas ovdje sudjeluju najjači hrvatski fakulteti iz područja strojarstva, elektrotehnike i organizacije",  rekao je predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić.  

DTG_2.jpg

 Dragutin Gložinić, predsjednik HGK ŽK Varaždin,  Izvor: HGK

 

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj naglasio je da Varaždin predstavlja kolijevku, ali i budućnost digitalne Hrvatske jer je prije četrdesetak godina upravo u Varaždinu izrađeno prvo računalo na ovim prostorima, a za nekoliko dana se otvara jedan od najvećih podatkovnih centara u regiji.

"Uspješnost digitalne transformacije, naročito gospodarstva, ponajprije ovisi o školovanim ljudima.  Bez digitaliziranih, automatiziranih proizvodnih procesa danas ne možemo zamisliti ni jednu granu industrije. Najmodernije digitalne tehnologije danas razvijaju veliki svjetski igrači, a na nama je da uz pomoć sustavnog obrazovanja omogućimo našim mladim generacijama znanja kojim će koristiti svojim poslodavcima. Svjesni smo da digitalna transformacija društva, ponajprije gospodarstva više nije dilema nego imperativ za svaki daljnji razvoj. Želimo li daljnji razvoj, moramo ostati digitalno kompatibilni sa naprednim svijetom. Mi u Varaždinu smo davno to shvatili i marljivo radimo na tome", rekao je gradonačelnik koji je posebno istaknuo važnost sustavnog obrazovanja na primjerima razvoja Fakulteta organizacije i informatike te Sveučilišta Sjever.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, naveo je kako je tehničko-tehnološki napredak brz i dinamičan, a tome se mora prilagoditi cijelo društvo, pa tako i gospodarstvo. 

"Digitalizacija je jedan od izazova današnjice, a uvjereni smo da će gospodarstvo Varaždinske županije i cijelog sjevera biti predvodnik i u tom procesu. Varaždinska županija oduvijek je bila partner gospodarstvu, prije svega na području obrazovanja te usklađivanja obrazovnih programa s potrebama tržišta rada. Na području naše županije puno se ulaže, što potvrđuje podatak da će se ovamo sliti oko 250 milijuna eura privatnog kapitala, pri čemu se dio ulaganja odnosi i na digitalnu transformaciju poslovanja. Upućujem sve pohvale HGK – Županijskoj komori Varaždin koja je organizacijom ovog tehnološkog sajma omogućila svim našim proizvodnim tvrtkama da vide novitete, a isto su tako gospodarstvenici imali priliku sami reći što predlažu i što ih tišti", rekao je župan Stričak.

DTG_3.jpg

Dragutin Gložinić,  Anđelko Stričak, Neven Bosilj, Nina Begičević Ređep i  Neven Vrček, Izvor: HGK

 

Manifestacija je okupila 24 izlagača, a nakon otvorenja održana je stručna tribina Industrija 4.0_Tehnološka revolucija – značaj, prilika, rizici. Na tribini su sudjelovali Hrvoje Džapo, redoviti profesor, FER - Zavod za elektroničke sustave i obradu informacija, Marko Švaco, FSB - Katedra za autonomne sustave i računalnu inteligenciju, Ante Čikić, redoviti profesor, UNIN - pročelnik Odjela za mehatroniku, Neven Vrček, redoviti profesor, FOI - Katedra za razvoj informacijskih sustava, Goran Kanižaj,  predsjednik uprave  SICK MOBILISIS  te predsjednik uprave OMCO CROATIA Darko Ranogajec. Tijekom tribine su predstavnici akademske zajednice i tvrtki zajednički diskutirali o potencijalima digitalne transformacije gospodarstva uz konkretne primjere iz prakse.

DTG_5.jpgNenad Kumrić, Ante Čikić, Marko Švaco, Darko Ranogajec, Hrvoje Džapo, Neven Vrček, Goran Kanižaj; Izvor: HGK

Predsjednik Uprave SICK Mobilisis Goran Kanižaj rekao je da postoje veliki rizici i bojzan prema digitalizaciji te dodao: 

"To je neminovno i da će se sigurno u svim industrijama polako odvijati. Negdje bržim tempom kao u IT industriji, negdje možda sporije, ali definitivno je to pred nama", rekao je Kanižaj. 

DTG_6.jpg

Izvor: HGK

Po završetku tribine tvrtke su se imale prilike pojedinačno predstaviti posjetiteljima te izmijeniti zajednička iskustva i mišljenja o primjeni robotske tehnologije i automatizacije u proizvodnji.

DTG_4.jpg

Izvor: HGK

 

Katalog izlagača možete pronaći u pratećim dokumentima.

Sajam je održan pod pokroviteljstvom:

Untitled-1.jpg