Objavljeno: 12. 12. 2019. , Ažurirano: 13. 12. 2019.

Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla i Hrvatskom gospodarskom komorom, organizirala je 6. prosinca na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva okrugli stol Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor. Okruglom stolu nazočilo je oko 70 sudionika iz ministarstava, gospodarstva i akademske zajednice. Navedene tri institucije već u nizu organiziraju okrugle stolove na teme koje su od iznimnog značaja za razvoj gospodarstva i društva, a povezano sa znanstvenim postignućima i znanstvenim trendovima s ciljem da se na odgovarajući način približe akademske, znanstvene i poslovne zajednice.

IMG_20191206_133101.jpg
Publika na događanju; Izvor: HGK.


Osnovni cilj okruglog stola bio je ukazivanje na značaj digitalne transformacije poljoprivredno-prehrambenog sektora primjenom suvremenih koncepata i inovativnih rješenja koje nam donosi 4. industrijska revolucija. Pri tome, posebno je važno istaknuti:

  • kako tehnika i tehnologija mogu pomoći da imamo zdrav suživot s prirodom, tj. kako racionalno koristiti prirodne datosti: zemlju, vodu i zrak, a da pri tome ne devastiramo prirodu;
  • sinergijom domenskih znanja (agronomije, biotehnologije,…) i digitalnih tehnologija, kroz njegovanje interdisciplinarnosti i transdisciplinarnosti mogu se polučiti veliki iskoraci u poljoprivredno prehrambenom sektoru. Zato je nužno potrebno zajedništvo po svim razinama djelovanja: od pojedinaca, skupina, institucija, sektora i pametnih politika;
  • uspostavljati i izgrađivati dijalog među zainteresiranim čimbenicima iz: poljoprivredno-prehrambenog sektora, javne i lokalne uprave i akademske/istraživačke zajednice;
  • poticati razmišljanja i djelovanja koja su usmjerena općem dobru i javnom interesu u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Okrugli stol sastojao se od dva dijela. Prvi je bio namijenjen studentskim prezentacijama iz programa Imagine, Create, Innovate: Smart Agriculture te su prezentirana inovativna rješenja najuspješnijih studentskih projekata.

FER-1084.jpg
Publika skupa; Izvor: HGK.


U drugom dijelu Okruglog stola održane su sljedeće prezentacije predstavnika znanstvenih ustanova, državnih institucija i gospodarskog sektora:

Organizator okruglog stola je Odbor za suradnju s gospodarstvom i regionalni razvoj Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Inovacijskim centrom Nikola Tesla.

Više o događanju pronađite na poveznici.