Održan međunarodni skup Dani pasivne kuće u Hrvatskoj

Vrijeme održavanja: 11.11.2016. - 13.11.2016.

U Zagrebu se od 11. do 13. studenoga održao trodnevni međunarodni skup s izložbom i stručnim obilascima, deveti Dani pasivne kuće u Hrvatskoj.

Dani pasivne kuće u Hrvatskoj kontinuirano predstavljaju najbolja ostvarenja novih i obnovljenih kuća i zgrada u Hrvatskoj i inozemstvu, u skladu s definicijama novih tipova pasivnih kuća, njihovom certifikacijom i odnosom prema definiciji energetski gotovo nulte gradnje.

Na skupu se razgovaralo o najnaprednijoj, energetski visoko učinkovitoj arhitekturi i gradnji energetskog standarda pasivne kuće, zakonskom okviru RH i EU, modelima ulaganja, uključujući poticaje i potpore.

Prikazani su funkcionalno različiti projekti i ostvarenja, promiču se novi građevinski materijali i sustavi, instalacijski sustavi i oprema visoke energetske učinkovitosti.

Melita Borić iz Gradskog ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreb predstavila je projekt 'TOGETHER’ (TOwards a Goal of Efficiency THrough Energy Reduction), a Nina Mia Čikeš iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj predstavila je ZagEE – 'Zagreb energetski efikasan grad'.

Direktor tvrtke Viessmann Vladimir Turina predstavio je Solarni kolektor s novom Thermprotect automatskom zaštitom od pregrijavanja, a direktor tvrtke Kajfa d. o. o. Tomislav Kajfeš Energetski učinkovite prozore i vrata. Dogovoren je i zajednički posjet predstavnika Odsjeka za graditeljstvo HGK KZ Silvije Czeisberger i Sektora za graditeljstvo Katarine Sikavice članici HGK - Komore Zagreb Kajfa, d.o.o.. 

Svečanom otvorenju na Arhitektonskom fakultetu 11. studenoga prisustvovali su :
- Ljubomir Miščević, Konzorcij pasivna kuća HR,
- Lovro Kuščević, ministar Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH
- Roberta Đuroković Jagodić, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja,
- Irena Dubravec, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,
- Marijan Maras, Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj,
- Sanja Cvjetko Jerković, Udruženje hrvatskih arhitekata,
- Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog fakulteta,
- Sanela Klarić, BURCH Universityja, Sarajevo,
- Maja Roso Popovac, Građevinski fakultet, Mostar,
- Katarina Sikavica, HGK,
- Silvija Czeisberger, Komora Zagreb,
- predstavnici stručnih udruga, projektanti, međunarodni studenti, stručnjaci, proizvođači, izlagači i predstavnici lokalne uprave.

Pokrovitelji skupa bili su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu i energetsku učinkovitost i Grad Zagreb. 

 

Kontakti

  • Silvija Czeisberger viša stručna suradnica Tel: +385 1 460 6807 Email: sczeisberger@hgk.hr
  • Katarina Sikavica direktorica Sektora Tel: + 385 1 4606747 Email: ksikavica@hgk.hr