Održan 25. Poslovno–znanstveni klub

HGK
Predavači
Vrijeme održavanja: 28.02.2017.
Industrija 4.0 - Prilika za novi iskorak prema digitalnom gospodarstvu

"Cilj je Poslovno-znanstvenog kluba, koji je prepoznat kao događaj koji treba poticati s najviše razine državnih institucija, predstavljanje industrije 4.0 kao inicijative za postizanje konkurentnosti, povećanja domaće proizvodnje, zaposlenosti i izvoza temeljenih na novim proizvodima. Očekujemo kako će klub nastaviti pridonositi unapređivanju suradnje i povezivanju akademske znanosti i gospodarstva“, istaknula je direktorica Sektora za industriju i IT Tajana Kesić Šapić na 25. Poslovno-znanstvenom klubu „Industrija 4.0 - Prilika za novi iskorak“, održanom 28. veljače u HGK u organizaciji Sektora za industriju i IT HGK.

industrija4.0-publika.JPG

Publika; Izvor: HGK.

Pomoćnik ministra uprave u funkciji predstavnika Vlade RH Bernard Gršić pozdravio je sudionike u ime Vlade RH istaknuvši važnost suradnje znanosti i gospodarstva radi daljnjeg rada i razvoja. „Radna skupina koju čine ugledni predstavnici znanosti i gospodarstva, koju je okupilo Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva, radi na pripremi nacionalne strategije digitalizacije koja bi se trebala dovršiti do početka ljeta ove godine“, istaknuo je Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i poduzetništva.

„Potrebno je gledati na ukupnu digitalnu ekonomiju te ju prepoznati kao industrijsku evoluciju i priliku za približavanje hrvatskoga gospodarstva zapadnim ekonomijama. Velike su tvrtke svjesne važnosti toga procesa te imaju određene planove, no veći je izazov podizanje svijesti o digitalnoj industriji kod malog i srednjeg poduzetništva. Potrebno je podizanje svijesti kod različitih industrija, definiranje potreba industrijskih sektora za digitalizacijom, usvajanje financijskih dokumenata koji će olakšati implementaciju i podizanje vještina, omogućavanje konzultacija te nabavu opreme“, napomenuo je Antonić.

industrija4.0-Emil Perić.JPG

Emil Perić; Izvor: HGK 

„Srž je industrije 4.0 digitalizacija koja donosi brzinu i tijek informacija kao važan faktor, a obilježava ju i promjena poslovnih modela“, istaknuo je voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT Sektora za industriju HGK Emil Perić dodajući kako će biti potrebna prilagodba novom modelu te osobito edukacija zaposlenika. Prednosti industrije 4.0 su individualizirana proizvodnja prema zahtjeva kupaca, prilagodljivi proizvodni procesi, smanjeni pritisak na radnika, itd. Nedostatke Perić vidi u potrebi znatnih ulaganja u sigurnost i zaštitu podataka, nedostatak širokopojasnog interneta, skupoj opremi i održavanju, itd. Zajednica za tehnološki razvoj pri HGK okuplja visokotehnološke tvrtke kako bi zajedničkom razmjenom znanja i iskustava brže usvojili elemente Industrije 4.0. Zadatak je HGK da prezentacijama i edukacijama u županijskim središtima prenese znanja o arhitekturi 4.0 i načinu njena uvođenja“, istaknuo je Perić.

„Društvena podrška tehnološkim rješenjima može značiti razliku između uspjeha i neuspjeha. Industrija 4.0 manje je tehnologija, a više organizacija i koordinacija. Industrija 4.0 je integracija IT-a i operacijskih tehnologija. Najveći će problem predstavljati sigurnost u industrijskom sektoru jer će se morati štititi digitalni procesi“, istaknuo je Nino Kurtalj iz tvrtke Elma Kurtalj.

Josip Barišić iz Klimaopreme iz Samobora predstavio je tvrtku koja na 16.000 četvornih metara poslovnog prostora s 330 zaposlenika proizvodi 250 vrsta proizvoda odnosno 350.000 jedinica godišnje te ostvaruje 37 milijuna eura, a planiraju ulaganja u infrastrukturu kako bi dosegli broj od 450 djelatnika te 100 milijuna eura prihoda. „Ključni je trenutak za razvoj tvrtke bila uspostava Odjela za razvoj tehnologija novih proizvoda“, istaknuo je Barišić.

Bojan Jerbić s Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu istaknuo je važnost razvoja ljudskih potencijala temeljenih na inovacijskom razvoju, proizvodnji intelektualnih dobara, sposobnosti za promjene te održivom razvoju kao glavnim odrednicama razvoja suvremenog društva. Naglasio je pojavu pametnih strojeva, umrežavanja, kibernetičkih fizičkih sustava te naveo kako se očekuje rast uslužne robotike. „Tri milijuna novih radnih mjesta u EU posljedica su korištenja robota. Nove tehnologije donose i nova radna mjesta“, istaknuo je Jerbić. Darko Krmpotić i Franjo Jović s Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku istaknuli su važnost kontrole kvalitete industrije 4.0 na primjeru keramičke industrije.

Kontakti

  • mr. sc. Ivan Budimir viši stručni savjetnik Tel: +385 1 460 6836 Email: ibudimir@hgk.hr
  • Emil Ilija Perić voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT Tel: +385 1 460 6741 Email: eperic@hgk.hr