S glavnom temom Strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje 10. studenoga u Križevcima svečano je otvorena najveća županijska manifestacija posvećena promociji obrtništva i gospodarstva – jubilarni 20. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije.

Dobrodošlicu je gostima i izlagačima poželio župan Darko Koren, ujedno predsjednik Organizacijskog odbora Sajma, uputivši zahvale svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji, a posebno domaćinu Gradu Križevcima, Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije, HGK – ŽK Koprivnica, partneru manifestacije Šibensko-kninskoj županiji te pokrovitelju Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Osvrnuvši se na stanje gospodarstva u prošloj godini u Koprivničko-križevačkoj županiji, župan je kazao: „Uz 1779 trgovačkih društava, u županijskom je gospodarstvu aktivno i 1220 obrta, koji zajedno zapošljavaju 19.687 ljudi te su zajedno na tržištu realizirali 11,46 milijardi kuna, s neto dobiti od 546,7 milijuna kuna, što je značajan rezultat za jednu manju županiju kao što je Koprivničko-križevačka. Područni ured Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje upravo je prošli mjesec zabilježio najmanji broj nezaposlenih u posljednjih 26 godina, a u razdoblju koje slijedi možemo očekivati jačanje konkurentnosti u područjima farmaceutike, proizvodnje hrane i energije iz obnovljivih izvora.“

Kao veliki doprinos konkurentnosti županijskoga gospodarstva, župan je spomenuo projekte rekonstrukcije željezničke infrastrukture i brzu cestu prema Zagrebu, dodavši kako je važno nastaviti s pripremom strateških prometnih projekata – nastavkom gradnje brze ceste prema Koprivnici i Podravske magistrale. Posjetiteljima je poručio „kako ih na Sajmu očekuju brojne inovacije, ali tradicionalni proizvodi i obrti, a upravo ovakve manifestacije novim poslovnim kontaktima stvaraju pozitivnu poduzetničku klimu, nužnu za uspješan razvoj i oporavak gospodarstva“.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec govorio je o „potrebnim naporima da se zaustavi negativni trend iseljavanja stanovništva“, primjerice o promjenama u Zakonu o radu, povećanja plaća u realnom sektoru te ukidanju raznih nameta, dodavši kako je važno posvetiti se strukovnom obrazovanju i u smislu reformi i u promociji među učenicima, čemu je i ovaj Sajam važan doprinos.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, kazavši „kako je važno uputiti mlade da se školuju za zanimanja koja se traže na tržištu rada“, što zahtijeva potporu i države i lokalne i regionalne samouprave te samih gospodarstvenika. Izlagačima je poželio nove poslovne uspjehe te čestitao organizatorima.

Zahvalu na pozivu za sudjelovanje na Sajmu kao županija partner uputio je župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk sajma istaknuvši: „S Koprivničko-križevačkom županijom veže nas dugogodišnja suradnja i prijateljstvo, a ovdje se na Sajmu predstavilo naših 15-ak izlagača prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda i suvenira, kao i ceh ugostitelja naše Obrtničke komore te Turistička zajednica, i vjerujemo kako ćemo na kvalitetan način predstaviti bogatstvo šibensko-kninskoga kraja.“

Sajam je službeno otvorenim proglasio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, ujedno izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, najavivši veliku reformu koja objedinjuje nekoliko zakona, poput Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o trgovačkoj praksi.

„Koprivničko-križevačka županija u segmentu poljoprivredne proizvodnje jedna je od vodećih županija, posebno u području stočarstva, ali i u uzlaznom je trendu u sektoru voća i povrća. Čestitam na rezultatima županu i njegovim suradnicima, a važno je spomenuti kako iznimne rezultate postižete u dijelu tovnoga govedarstva i svinjogojske proizvodnje. Ujedno čestitam svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i obrtnicima koji imaju značajan udio u dijelu ove proizvodnje i na razini Republike Hrvatske“, poručio je državni tajnik Majdak.

Organizatori Sajma su Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, HGK – Županijska komora Koprivnica, Udruženje obrtnika Križevci, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Turistička zajednica Grada Križevaca.