Vrijeme održavanja: 28.11.2019.

Održana 13. međunarodna konferencija Europska strategija za plastiku

Objavljeno: 28. 11. 2019. , Ažurirano: 28. 11. 2019.

„Industrija plastike svjesna je problema otpada, želi biti proaktivna i nuditi rješenja koja su dobra za okoliš, ali uz što manju gospodarsku štetu. Danas je važno sačuvati svako radno mjesto pa kod donošenja odluka treba i o tome voditi računa. Upravo je to razlog osnivanja platforme za otpad od plastike“, istaknula je direktorica Sektora za industriju Tajana Kesić Šapić na 13. međunarodnoj konferenciji Europska strategija za plastiku – obveze sudionika u lancu vrijednosti, održanoj u Brdu pri Kranju.

Naglasila je da je za prijelaz na kružno gospodarstvo nužna uspostava suradnje u lancu vrijednosti. „Komore mogu značajno pridonijeti umrežavanju jer sva strukovna udruženja djeluju u našim institucijama, što je prilika da se uspostavi komunikacija o ovom zahtjevnom zadatku“, poručila je Kesić Šapić.

Na konferenciji je, između ostalog, potpisano i pismo namjere između HGK i GZS putem kojeg su se obvezale na postizanje održivog i učinkovitog sustava gospodarenja otpadom od plastike. Zacrtano je da će obje države nastojati ispuniti ciljeve strategije EU za plastiku i kružnog gospodarstva i to rješenjima za zbrinjavanje plastičnog otpada prilagođenim pojedinim proizvodima– identificiranjem, redizajniranjem i zamjenom problematične plastične ambalaže, uspostavljanjem povrata ambalaže te prikupljanjem i gospodarenjem plastičnim otpadom na način koji omogućava njegovu efikasnu obradu, uz povećanje udjela reciklirane plastike u novim proizvodima. Cilj je doći do 100 posto plastične ambalaže koja se može reciklirati i/ili kompostirati do 2030.

Organizatori konferencije su HGK, Gospodarska zbornica Slovenije, GIZ Grozd Plasttehnike Slovenija te europsko udruženje proizvođača polimernih materijala PlasticsEurope. Namijenjena je svima u lancu vrijednosti – od proizvođača i sakupljača otpada pa sve do lokalne uprave, NGO-ova i znanstvenika.