Vrijeme održavanja: 28.10.2021. - 29.10.2021.

Objavljeno: 19. 10. 2021. , Ažurirano: 19. 10. 2021.

Dani hrvatskog turizma (DHT), tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice, održat će se 28. i 29. listopada u Srebrenom u Župi dubrovačkoj.

Dani hrvatskog turizma okupljaju brojne stručnjake iz turizma i brojnih drugih djelatnosti vezano uz turizam, a ove godine organizatori su pripremili niz zanimljivih događanja. Tako će se u sklopu DHT-a održati Konferencija o budućnosti Europe: Mladi u turizmu, koja će fokus staviti na jednu od najaktualnijih tema u turizmu – radnu snagu. Na konferenciji će se razgovarati o tome kako ojačati institucionalni okvir za obrazovanje i zapošljavanje mladih u turizmu te kako povećati atraktivnost zanimanja u turizmu za mlade.

Panel koji organizira Hrvatska turistička zajednica "From the new normal to normal – what global trends in travel will stay for good? What will change?" okupit će predstavnike najveće svjetske turističke kompanije TUI, najvećeg grčko-ciparskog hotelskog lanca s preko 60 visoko kvalitetnih hotela Atlantic Hotels, vodeće travel platforme koja je osobito popularna u Americi Expedia te jednog od vodećih svjetskih turoperatora easyJet Holidays, a koji će podijeliti poslovna iskustva stečena tijekom pandemije te najaviti trendove u idućoj turističkoj godini. Poseban osvrt bit će na Hrvatskoj kao jednoj od turističkih destinacija koja je, unatoč izazovnim vremenima i okolnostima uzrokovanih globalnom pandemijom, ostvarila odlične turističke rezultate.

I ove godine održat će se i tradicionalni Hrvatski turistički forum na kojem će biti riječi o digitalnoj tranformaciji iz perspektive korisnika i pružatelja usluge, kao jedinom trendu u turizmu koji traje već godinama i koji je utjecao na svaki aspekt turizma. Pandemija uzrokovana koronavirusom pogurala je sve da prebace u petu brzinu, a kreativnost i inovacije donijeli su nova rješenja. Imajući to u vidu, tema ovogodišnjeg Hrvatskog turističkog foruma, koje HGK tradicionalno organizira, je "Digital transformation – changing the way we think”. Naime, tehnologija predstavlja podlogu koja je nužna za razvoj pametnog turizma. Međutim, ona sama po sebi nije dovoljna pa će priznati stručnjaci, publiku upoznati s alatima i okvirima koje digitalizacija pruža kako bi se kreirale nove, dodane vrijednosti turističkim proizvodima.

"Digitalna transformacija turizma u čvrstoj je korelaciji s europskim planom oporavka i novim programskim razdobljem u čijem su fokusu upravo zelena i digitalna tranzicija. Od 2,2 milijarde kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koliko se usmjerava u turizam, čak 1,3 milijarde usmjereno je na jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma i vjerujem da će naše turističke tvrtke iskoristiti ovu priliku i podići kvalitetu usluge i efikasnost poslovanja, a u konačnici povećati produktivnost i konkurentnost. Stoga je HGK za ovogodišnju temu, sad već tradicionalnog Hrvatskog turističkog foruma, odabrala upravo digitalnu transformaciju. Mogućnosti su bezgranične jer se sve preselilo na digitalne kanale. Od samog odabira destinacije pa sve do trenutka rezervacije smještaja i potrage za doživljajima. Kreiranje personalizirane ponude budućnost je turizma. Već je mnogo naših tvrtki koje predstavljaju primjere dobre prakse i odličnih kreativnih rješenja, a na ostalima je da se što prije i kvalitetnije transformiraju kako bi istaknuli i ispunili očekivanja gostiju", izjavio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

U petak, 29. listopada, kao završno događanje Dana hrvatskog turizma bit će dodijeljene turističke nagrade za 2021. godinu.

Program Dana hrvatskog turizma kao i informacije vezano uz prijave pronaći OVDJE.