Objavljeno: 16. 03. 2020. , Ažurirano: 28. 05. 2021.

Od srijede, 19. svibnja 2021., ulazak iz Hrvatske u Austriju za osobe koje su cijepljene ili su preboljele koronu moguć je bez testa i karantene. Osobe koje nisu niti cijepljene niti su preboljele koronu, trebaju i dalje negativni test te moraju provesti najmanje pet dana u karanteni, ukoliko ne podliježu jednoj od iznimki.
Iznimke koje su do sada bile na snazi (primjerice za poslovna putovanja ili radnike u okviru redovitog prekograničnog prometa/“pendlere“) vrijede i dalje.
Za djecu koja putuju pod nadzorom odraslih osoba nije potreban test do navršene 10. godine života te ona mogu putovati pod istim uvjetima kao i odrasli u čijoj su pratnji.
Djeca od navršene 10. godine do navršene 18. godine života, koja nisu niti cijepljena niti su preboljela koronu, a putuju u pratnji odraslih osoba, koje su ili cijepljene ili su preboljele koronu, mogu putovati u Austriju uz predočenje negativnog testa i neće biti upućena u karantenu. Ukoliko pak putuju bez testa, djeca moraju obaviti test bez odgode u roku od iduća 24 sata.
Izvor: www.advantageaustria.org/hr / "Vijesti".

Nova ispitna stanica za vozače kamiona (Tirol)
Od ponedjeljka, 22. veljače 2021., na autocesti Münster-Nord (smjer Innsbruck) postavljena je ispitna stanica COVID u sklopu kampanje "Tirolska ispitivanja - kontinuirano i besplatno", posebno za vozače kamiona.
Testiranje se može obaviti od ponedjeljka do petka od 05:00 do 19:00 sati i subotom od 05:00 do 14:00 sati. Ispitnom stanicom za COVID-19 upravlja Medicinski centar Telfs.

15.02.2021.
Talijanske su vlasti postavile punktove za testiranje za profesionalne vozače na talijansko-austrijskoj granici
Kako bi umanjila neugodnosti cestovnih prijevoznika koji su prema Austriji prolazili prema Njemačkoj, a koji su morali pokazati negativni COVID-19 test (na engleskom ili njemačkom jeziku) ne stariji od 48 sati, talijanska je vlada započela postavljanje stanicaza testiranje prijevoznika. Ispitni kompleti bit će dostupni u "Drive Through Difesa" u blizini prijevoja Brenner. U pripremi su i druge stanice u kojima će se moći provesti ispitivanja u blizini graničnog prijelaza. Daljnje stanice će se aktivirati u skladu s razvojem situacije.
14.02.2021
Austrijska regija Tirol pooštrava pristup vozačima prijevoza robe u tranzitu do Njemačke kao odgovor na njemačke mjere
Kao odgovor na njemačke mjere, Tirol je već u nedjelju počeo kontrolirati i smanjivati promet kamiona iz Italije kako bi spriječio gužve i zastoje u dolini Inn. Njemačka je Češku uključila na popis zemalja s „novom varijantom COVID-19“, što podrazumijeva da će se od vozača koji dolaze iz Češke, uključujući vozače koji samo prelaze Češku, na ulazu u Njemačku tražiti negativan test.
Uredba je izdana u koordinaciji s austrijskom saveznom vladom. Iako službeno nije potvrđeno, vjeruje se da će ulazak u Austriju u svrhu prijevoza robe i tranzita biti dopušten samo ako je zajamčen izlazak u Njemačku. Na Brenner Passu provjerit će se imaju li vozači negativne rezultate ispitivanja, inače će ulaz biti odbijen. Mogućnosti ispitivanja duž austrijske mreže autocesta nisu moguće zbog ograničenog kapaciteta ispitnih stanica, ali i parkirališta.
Izvor: AISO

Austrija ima vlastitu klasifikaciju rizičnih područja, stoga se ograničenja putovanja za Austriju ne temelje na zajedničkoj EU karti. Ulazak iz države članice EU ili zemlje pridružene Schengenu moguć je bez ograničenja, pod uvjetom da je situacija s COVID-19 u zemlji podrijetla stabilna. Ažurirani popis zahvaćenih zemalja i regija dostupan je na webu austrijskog Ministarstva zdravstva (samo na njemačkom jeziku) i turističkoj web stranici Austria.info.

Za sve putnike koji ulaze na teritorij Kraljevine Belgije i bez obzira na sredstvo putovanja nadalje postoji obveza popunjavanja PLF obrasca - Public Health Passenger Locator Form unutar 48 sati prije ulaska na teritorij Belgije.

Za vrijeme trajanja zabrane turističkih i rekreativnih putovanja bit će omogućena samo bitna putovanja koja su jasno definirana. Dozvoljena bitna putovanja bit će neophodna obiteljska putovanja iz razloga okupljanja obitelji, posjete supružniku ili partneru s kojim se ne živi u istom kućanstvu uz predočenje vjerodostojne isprave o sklopljenom braku ili partnerstvu, putovanja koja su vezana uz pitanja roditeljstva ili druga civilna pitanja vjenčanja, pogreba ili kremacija članova uže obitelji i najbližih srodnika. Bit će dopuštena bitna putovanja zbog zdravstvenih i humanitarnih razloga, u svrhe studiranja i istraživanja, putovanja prekograničnih radnika, službena putovanja te ostala putovanja iz razloga brige o životinjama, ispunjavanja pravnih obveza ukoliko se one ne mogu riješiti digitalno, zbog žurnih popravaka vozila kako bi se osigurala sigurnost vozila i iz razloga preseljenja.

Za sva dopuštena bitna putovanja svi dolazni i odlazni putnici u i iz Belgije morat će predočiti Izjavu pod moralnom odgovornosti. Izjava će se morati povezati sa i njezin broj unijeti u Obrazac za lokaciju putnika (Passenger Locator Form) te će se uz nju morati priložiti popratni dokumenti koji dokazuju bitne razloge putovanja. Detaljnije obavijesti dostupne su na POVEZNICI. 

Za službena putovanja u i iz Belgije nužno je popuniti obrazac Bussines Travel Abroad - BTA, koji potvrđuje službeni razlog putovanja i za takva putovanja ne postoji obveza sedmodnevne karantene. Za službena i druga važna putovanja mora se popuniti obrazac koji je uz dodatna pojašnjenja dostupan na POVEZNICI. 

Za sve nerezidentne putnike koji se vraćaju iz crvene zone obvezno je pri ulasku na teritorij Belgije predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata, otići u karantenu te ponoviti testiranje sedmog dana boravka PCR ili antigenskim testom. Za sve rezidentne putnike koji se vraćaju u Belgiju iz crvenih zona obvezna je karantena i testiranje prvoga te sedmoga dana karantene, a testiranja je moguće obaviti u nacionalnim specijaliziranim testnim centrima koja se tada ne plaćaju. Više informacija dostupno je na POVEZNICI. 

Izvor:MVEP

Državljani Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu mogu ući s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom.

Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), Republike Srbije i Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

BiH granice su otvorene za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

Bez predočenja PCR testa u BiH mogu ući i stranci: posade i osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina, vozači i suvozači teretnih vozila (i vlakova i brodova) u međunarodnom prometu uz uvjet da njihov boravak u BiH ne traje dulje od 12 sati,, diplomatsko-konzularno osoblje akreditirano u BiH, službe i timovi civilne zaštite u hitnim slučajevima, čelnici država i vlada i članovi njihovih delegacija kada je dolazak najavljen diplomatskim putem, stranci u tranzitu kroz BiH.

Stranica Granične policije BiH - http://www.granpol.gov.ba/Content/Read/74?title=Covid-19

U Bosni i Hercegovini je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, uz održavanje razmaka od 2,0 metra između osoba, kao i na otvorenom prostoru.

U Federaciji BiH na snazi je zabrana kretanja (policijski sat) od 23:00 sati do 5:00 sati slijedeći dan.

U Brčko distriktu na snazi je zabrana kretanja (policijski sat) od 24:00 sata do 5:00 sati slijedeći dan.

Preporučujemo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka mjerodavnih institucija:

https://www.phi.rs.ba/
https://www.zzjzfbih.ba/

https://bihamk.ba/bs/vijesti/aktuelne-informacije-o-stanju-na-granicnim-prelazima-u-bih-i-nekim-evropskim-drzavama/474v

Zbog pandemije u Bugarskoj je uvedeno izvanredno epidemiološko stanje koje će biti na snazi do 31. svibnja 2021.

Ulazak u Bugarsku dozvoljen je bugarskim državljanima i članovima njihovih obitelji, državljanima država članica EU, država schengenskog prostora (uključujući San Marino, Andoru, Monako i Vatikan) i članovima njihovih obitelji (uključujući životne partnere), državljanima Velike Britanije i Sjeverne Irske, Australije, Kanade, SAD, Japana, Novog Zelanda, Kine, Ruande, Republike Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, UAE, Gruzije, Ukrajine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Moldavije, Rusije, Izraela, Kuvajta, Bjelorusa i Turske, osobama koje imaju dugoročni ili produženi boravak na teritoriju Bugarske i nositeljima viza tipa D te osobama koje imaju dozvolu boravka u drugim državama članicama EU, državama Schengena (uključivo San Marino, Andoru, Monako i Vatikan) i članovima njihovih obitelji.

Zabranjen je ulazak u Bugarsku osobama koje na putovanje polaze iz Indije, Bangladeša, Brazila i djelomično Afrike, izuzev bugarskih državljana i osoba koje imaju reguliran boravak u Bugarskoj.

Iz ostalih trećih zemalja izuzete su od zabrane ulaska u Bugarsku službene osobe, prijevoznici, humanitarni djelatnici, sezonski i pogranični radnici, putnici u tranzitu bez zadržavanja u Bugarskoj i dr.

Za ulazak u Bugarsku neophodno je predočiti sljedeće:

 1. potvrdu o cijepljenju (14 dana nakon drugog cijepljenja)
 2. potvrdu o infekciji i oporavku od virusa COVID-19 (15 – 180 dana nakon pozitivnog testa)
 3. negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili
 4. negativan antigenski test ne stariji od 48 sati

Dozvoljen je tranzit kroz Bugarsku osobama s pravom ulaska u Bugarsku. Za tranzit nije obavezno predočiti ni jednu od navedenih opcija.

U Bugarskoj su priznata cjepiva sljedećih proizvođača:

Pfizer-Biontech, AstraZeneca, SK Bioscience Co Ltd, MODERNABIOTECH, Janssen-Cilag International NV, Serum Institute of India, Sinopharm/BIBP1, Sinovac Biotech Ltd., The Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology.

Popis priznatih antigenskih testova:

 • Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test
 • AMP Rapid TestSARS-CoV-2 Ag
 • BD Veritor System for Rapid Deteciton os SARS-CoV-2
 • SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit (Colloidal Gold immunochromatography)
 • BIOSYNEX COVID-19 Ag BSS
 • CerTest SARS-CoV-2 CARD TEST
 • Clungene COVID-19 Antigen Rapid Test Kit
 • Coronavirus Ag Rapid Test Cassette (Swab)
 • LumiraDx SARS-CoV-2 Ag Test
 • NADAL COVID -19 Ag Test
 • Sofia 2 SARS Antigen FIA
 • STANDARD F COVID-19 Ag FIA
 • STANDARD Q COVID-19 Ag Test
 • CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Test
 • Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test card
 • Coronavirus Ag Rapid Test Cassette (Swab)

U Ministarstvu vanjskih poslova Bugarske osnovan je krizni stožer za pandemiju COVID-19. Brojevi telefona su 00359 2 948 2404 i 00359 2 971 3856.

Zbog opterećenosti linija, Ministarstvo moli građane da se upitima javljaju e-mailom na adresu crisis@mfa.bg i da prate ažuriranje uputa i informacija na stranici Ministarstva.

Izvor: MVEP 

Izvanredno stanje u Češkoj ukinuto je od 12. travnja 2021. Nadalje je na snazi zabrana okupljanja.

Od 12. travnja 2021., svi koji dolaze iz Hrvatske u Češku, osobe u tranzitu kopnenim putem u maksimalnom trajanju od 12 sati, dužni su prije putovanja ispuniti online obrazac www.prijezdovyformular.cz te pri ulasku posjedovati negativan rezultat antigenskog testa na koronavirus, napravljen u akreditiranom laboratoriju u državi članici EU maksimalno 24 sati prije početka putovanja, ili negativan rezultat PCR testa na koronavirus, napravljen u akreditiranom laboratoriju u državi članici EU maksimalno 72 sati prije početka putovanja.

Svi osim putnika u tranzitu dužni su zatim najranije 5. dan i najkasnije 14. dan od ulaska u Češku obaviti o vlastitom trošku PCR testiranje i rezultat testa dostaviti nadležnoj županijskoj higijenskoj postaji prema mjestu boravka u Češkoj (u Pragu se test dostavlja na adresu: covid-hc@hygpraha.cz) i vrijeme od ulaska do primitka negativnog rezultata PCR testa provesti u samoizolaciji. Adrese na kojima je moguće napraviti test o vlastitom trošku nalaze se ovdje (samo mjesta označena crvenom i plavom bojom).

Od obveze prethodne najave ulaska, posjedovanja testa pri ulasku i naknadnog testiranja u Češkoj izuzeti su državljani EU i nositelji češke dugoročne vize i osobe s dozvolom privremenog ili stalnog boravka u Češkoj koje su preboljele Covid-19, a koje posjeduju pismenu potvrdu na engleskom ili češkom jeziku, izdanu od liječnika u državi članici EU-a, da ne pokazuju kliničke znakove Covid-19, da su bolovali od Covid-19, da su nakon pozitivnog PCR testa proveli odgovarajuće vrijeme u samoizolaciji sukladno mjerama države članice EU-a u kojoj su bolovali te da je od datuma prvog pozitivnog PCR testa prošlo minimalno 14 dana i maksimalno 90 dana i zatim državljani EU i državljani trećih zemalja s odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u EU koji su u tranzitu zračnim putem, u trajanju do 12 sati, ili koji su Češku napustili na maksimalno 12 sati ili koji putuju u Češku na maksimalno 12 sati iz razloga poslovne svrhe i rada, skrbi o djeci, rodbini ili životinjama, neophodnih posjeta medicinskim i socijalnim ustanovama, uključujući pružanje pratnje rodbini i bliskim osobama, rješavanja neodgodivih službenih pitanja ili posljedica nezgoda, uključujući pružanje pratnje rodbini i bliskim osobama, nazočnosti na sprovodu s maksimalno 15 sudionika, studija, uključujući polaganje ispita i studijske prakse, sudjelovanja u događaju od posebne važnosti odobrenom od strane Ministarstva zdravstva Češke Republike i putovanja u mjesto prebivališta/boravišta.

Tranzit preko Češke dopušten je samo iz prethodno navedenih razloga.

Od obveze online najave i posjedovanja testa pri ulasku izuzeta su djeca mlađa od 5 g. i radnici u međunarodnom prijevozu uz odgovarajuću potvrdu.
Osobe koje su pozitivno testirane manje od 14 dana prije planiranog ulaska u Češku, dužne su izbjegavati korištenje javnog prijevoza, ukoliko je to moguće, zatim obavijestiti o pozitivnom testu mjesno nadležnu županijsku higijensku postaju te nakon dolaska biti u samoizolaciji minimalno 14 dana od datuma pozitivnog testa i ujedno minimalno 3 dana nakon prestanka simptoma Covid-19.

Svi koji dolaze raditi ili studirati u Češku dužni su poslodavcu, odnosno obrazovnoj ustanovi predočiti negativan test na COVID-19 metodom PCR, napravljen u Češkoj. Bez toga nije dopušten pristup na radno mjesto, odnosno u školu.

Iako su 1. lipnja 2020. godine ukinute mjere karantene i samoizolacije uvedene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa COVID-19, te je dozvoljen slobodan ulazak hrvatskih državljana u Crnu Goru, zbog velikog broja novooboljelih od virusa COVID-19 u Crnoj Gori, preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna.
Zbog poboljšane epidemiološke situacije od dana 17. 04. 2021. godine, ublažava se primjenjivanje mjera i one glase:
- Zabrana napuštanja objekta stanovanja od 00:00 do 05:00, osim za posebne kategorije (obavljanje poslova, zdravstveni i humanitarni razlozi i sl.);
- Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno;
- Zabrana putovanja između jedinica lokalne samouprave (izuzev za poslovne aktivnosti, zdravstvene i humanitarne razloge) od petka u 21:00 sati do ponedjeljka u 05:00 vrijedi

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijelom teritoriji CG, uključujući i djecu stariju od 5 godina.

Na javnoj stranici Instituta za javno zdravlje Crne Gore https://www.ijzcg.me/ redovito se ažurira popis zemalja iz kojih se odobrava ulazak u Crnu Goru, i pod kojim uvjetima.

Preporučujemo praćenje razvoja situacije te pridržavanje preporuka mjerodavnih institucija: https://www.gov.me/naslovna/mjere_i_preporuke/ 

Prilikom ulaska u Dansku na snazi su mjere ograničenja putovanja za putnike sukladno zemlji ili regiji iz koje dolaze, a koje su podijeljene u tri kategorije: žute, narančaste i crvene. Ovisno o zemlji iz koje se dolazi i načina putovanja, propisane su različite mjere kojih se putnici trebaju pridržavati prije putovanja i nakon ulaska u zemlju. Danska ima fazni pristup u ponovnom otvaranju putničkih aktivnosti, obzirom na kontinuirano cijepljenje u Danskoj i svijetu.

Putnici koji dolaze iz zemalja označenih žutom, obavezni su prije ukrcaja u zrakoplov ne stariji od 24 sata i ulaska u Dansku posjedovati negativan rezultat na COVID-19, te se testirati po ulasku u Dansku.
Putnici koji dolaze iz zemalja označenih narančastom i crvenom obavezni su prije ukrcaja u zrakoplov ne stariji od 24 sata i ulaska u Dansku posjedovati negativan rezultat na COVID-19, testirati se po ulasku u Dansku i boraviti u samoizolaciji 10 dana po ulasku u zemlju. Za razliku od putnika iz zemalja označenih crvenom, putnici iz zemalja EU i šengenskog prostora označenih narančastom ne moraju imati opravdanu svrhu putovanja. Samoizolacija se može skratiti uz negativan rezultat PCR testiranja obavljenog najranije četvrtog dana od ulaska u zemlju. Trenutačno nije specificirana vrsta COVID-19 testa koji je potrebno obaviti prije ulaska u Dansku, te se priznaju PCR i antigenski testovi. Detaljnije informacije i izuzeci, kao i popis opravdanih razloga ulaska u Dansku, koji se dokazuju odgovarajućom dokumentacijom
dostupni su na poveznici : https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations.

Osobe koje su imale pozitivan test na COVID 19, mogu pri ulasku predočiti pozitivan test koji je uzet najranije 14 dana prije putovanja ali nije stariji od 12 tjedana.
Osobe koje su primile obije doze cjepiva protiv COVID 19 virusa, a dolaze iz zemalja označenih žutom ili crvenom bojom, ne trebaju predočiti negativan test i opravdanu svrhu putovanja.
Putnici koji dolaze iz zemalja označenih narančastom, a koji su preboljeli COVID 19 ili su cijepljeni cjepivom odobrenim od strane EMA, izuzeti su iz obveze samoizolacije i opravdanje svrhe putovanja.

Mjere koje se primjenjuju na pojedine kategorije putnika su dostupne na poveznici https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark/categorization-of-countries.

Robni promet može obavljati cestovnim, pomorskim i željezničkim pravcima uz uobičajene nasumične carinske kontrole, a vozači teretnih vozila izuzeti su od obveze testiranja prije putovanja i po ulasku u zemlju te samoizolacije.

Aktualne informacije dostupne su na stranici:
https://investindk.com/corona-information-page
https://en.coronasmitte.dk/ 

Estonska Vlada primjenjuje mjere granične kontrole i privremeno je ograničila prelazak granice, a postojeće mjere su na snazi najmanje do 2. svibnja o.g.

Osobe koje putuju u Estonije obavezni su 72 sata prije dolaska u zemlju ispuniti elektroničku zdravstvenu deklaraciju, Passenger locator form (https://iseteenindus.terviseamet.ee/).

Putnici koji dolaze iz zemalja članica EU, EGP i šengenskog prostora koje bilježe više od 150 novo zaraženih osoba na 100.000 stanovnika, obavezni su boraviti u samoizolaciji u trajanju od 10 dana po dolasku u zemlju.
Samoizolacija se može skratiti ako putnik pri ulasku u zemlju posjeduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata te po dolasku napravi PCR test, najranije od šest dana i ako su oba testa negativna. Dok se čekaju rezultati, obavezno je pridržavanje mjere. Pojedinosti o testiranju dostupne su na stranici https://koroonatestimine.ee/en/. Osobe koje su se testirale u inozemstvu moraju po dolasku u Estoniju kontaktirati Call centar 678 0000 (radno vrijeme: ponedjeljak do petak od 9:oo do 17:00 sati).
Dodatne informacije, lista zemalja s naznakom broja novo zaraženih u posljednjih 14 dana i najnovije objave dostupne su na stranici https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers.

Mjera samoizolacije od 10 dana i testiranje ne odnosi se na putnike koji su se oporavili od COVID 19, ako od ozdravljenja nije prošlo više od šest mjeseci, kao ni na putnike koji su se cijepili protiv COVID 19 i nije prošlo više od šest mjeseci od cijepljenja. Informacije o prihvatljivim certifikatima kojima se navedeno dokazuje dostupni su na stranici: https://vm.ee/en/coronavirus-2019-ncov.

Teretni transport je izuzet iz restrikcija i ulaz je dopušten osobama uključenim u prijevoz robe i sirovina, kao i pružateljima usluga (održavanje, popravak, obveza iz garancije za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, opreme u estonskoj tvrtki, koja je osigurava poslovanje tvrtke), ukoliko nemaju simptome zaraze.

Aktualne informacije i upute mogu se pratiti na stranicama:

U Finskoj su na snazi mjere ograničenja ulaska u državu te se provode kontrole prometovanja na unutarnjoj granici (sa zemljama šengenskog prostora) i vanjskoj granici (s EU članicama koje nisu u šengenskom prostoru i trećim zemljama). Trenutačna ograničenja su na snazi do 15. lipnja 2021, a redovitim praćenjem epidemiološke situacije po pojedinim zemljama, mjere koje se primjenjuju na građane pojedinih zemalja pri ulasku u Finsku mijenjaju se te je prije putovanja potrebno provjeriti trenutačno važeće propise i mjere granične kontrole ulaska u zemlju.
Detaljne informacije, generalne upute i pojašnjenja aktualnih mjera kontrole graničnog prometa mogu se pratiti na stranici https://raja.fi/en/covid19-info.

U cilju lakšeg putovanja u Finsku, organizacije testiranja koje je eventualno potrebo pri ulasku, putnici se mogu registrirati prije putovanja putem Finentry digitalne aplikacije dostupne na stranici: https://www.finentry.fi/en/.

Putovanja u Finsku dozvoljena su za nužna i opravdana putovanja. Negativan rezultat testa, dokaz da je prethodno imao bolest COVID-19 ili potvrda o cijepljenju ne daje pravo stranom državljaninu da uđe u Finsku. Strani državljanin za ulazak mora udovoljavati zahtjevima normaliziranog prometa, kategorija ograničenja I ili II, već može samo utjecati namjere zdravstvene zaštite primijenjene nakon ulaska te osobe u Finsku.

Ovisno o epidemiološkoj situaciji po zemljama, putnici koji dolaze iz zemalja u kojima je učestalost bolesti više od 25 osoba na 100.000 stanovnika, označenih crvenom i sivom bojom prema zajedničkim kriterijima EU za određivanje opasnosti od prenošenja bolesti COVID-19 u pojedinim zemljama, pri ulasku u zemlju mogu se uputiti na zdravstveni pregled. Zdravstveni pregled utvrdit eventualnu infekciju koronavirusom, a ujedno se provjerava bilo koja potvrda o testiranju na COVID-19 ili potvrda o određenoj bolesti. U slučaju obaveznog zdravstvenog pregleda, potrebno ga je obaviti i ako je putnik cijepljen s obije doze protiv virusa ili je preležao bolest.

Po dolasku u zemlju potrebno je testirati se, odnosno boraviti u samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Period samoizolacije se može skratiti uz dva naknadna testiranja. Testiranje, odnosno samoizolacija nisu obavezni za putnike koji predoče potvrdu o negativnom PCR i antigenskom testu koji nije stariji od 72 sata od ulaska u zemlju ili kojom se dokazuje da su imali COVID 19 u posljednjih 6 mjeseci. Detaljnije na stranici: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates/travel-and-the-coronavirus-pandemic.

Za pojedine zemlje šengenskog prostora granični promet je vraćen na normalu te ukinut je nadzor graničnog prometa i sva ograničenja ulaska u zemlju, dok se za druge nastavlja primjena restrikcija (kategorija 1.) prometovanja i za putnike iz tih zemalja se preporuča samoizolacija od 14 dana. Vrijeme trajanja samoizolacije može se skratiti uz dva testiranja s negativnim rezultatom. Na unutarnjoj granici, moraju se koristiti uspostavljeni granični prijelazi.

Na vanjskoj granici, zemlje se prema stanju epidemiološke situacije kategoriziraju na zemlje bez ograničenja ulaska, zemlje na koje se primjenjuju ograničenja kategorije 1 (uključujući Hrvatsku), te na zemlje na koje se primjenjuju ograničenja kategorije 2 ulaska u zemlju.

Putnicima iz zemalja na koje se primjenjuju ograničenja kategorije 1. kategorije dopušten je ulazak u Finsku iz poslovnih razloga, a putnik na granici mora biti u mogućnosti predočiti dokaze o radnom odnosu ili upućenju od strane poslodavca radi pružanja usluga. Po ulasku u Finsku potrebno je provesti 14-dnevnu samoizolaciju, koja se može skratiti uz dva testiranja s negativnim rezultatom. Preporuča se da putnici na ulasku u zemlju predoče negativan rezultat testa na COVID 19, ne stariji od 72 sata ili potvrdu da su bolovali od korona virusa u zadnjih šest mjeseci. Ukoliko putnik nije u mogućnosti predočiti navedeno, potrebno je izvršiti testiranje na granici. Po dolasku u Finsku mogu ponoviti testiranje najranije 72 sata nakon ulaska u zemlju. Detaljnije informacije o samoizolaciji dostupne su na stranici https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates/transmission-and-protection-coronavirus/quarantine-and-isolation.

Teretni robni promet je izuzet iz ograničenja prometovanja, može se obavljati preko otvorenih graničnih prijelaza.

Dodatne informacije dostupne su na stranici:
https://valtioneuvosto.fi/en/information-on-coronavirus/current-restrictions

Za putnike starije od 11 godina koji dolaze zračnim, morskim ili kopnenim putem na teritorij Francuske Republike iz Republike Hrvatske (kao i iz cijele Europske unije, Andore, Islanda, Lichtensteina, Kneževine Monako, Norveške, Vatikana, San Marina, Švicarske) na snazi je obaveza predočavanja negativnog nalaza PCR testa ne starijeg od 72 sata. Ove obveze izuzeti su pogranični radnici, cestovni prijevoznici i stanovnici pograničnih područja u krugu od 30 km od svog prebivališta.

Svaki putnik koji dolazi iz Europske unije (i već nabrojanih zemalja) obavezan je ispuniti izjavu da nema simptome bolesti COVID-19 te da u zadnjih 14 dana nije bio u kontaktu s osobom pozitivnom na bolest COVID-19. Za djecu do 11 godina ne postoji obaveza negativnog PCR nalaza, no potrebno je popunjavanje navedene izjave te za njih postoji poseban obrazac. Obrasci na francuskom i engleskom jeziku mogu se naći na mrežnoj stranici francuskog Ministarstva unutarnjih poslova

Zabranjena su putovanja u Francusku kao i putovanja iz Francuske u odredišta izvan Europske unije (i izvan već nabrojanih država), osim za ona putovanja za koja postoji opravdan razlog. Od 12. ožujka od ove mjere izuzete su također Australija, Južna Koreja, Izrael, Japan, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Od 3. svibnja započinje prva faza popuštanja restriktivnih mjera – ukida se mjera zabrane kretanja unutar 10 kilometara od mjesta stanovanja te se dozvoljavaju i međuregionalna putovanja. Na snazi ostaju postojeće mjere zabrane izlaska iz kuće od 19 do 6 sati, obaveza rada na daljinu, zabrana rada trgovina osim onih koje prodaju neophodne proizvode (hrana, lijekovi, knjige i glazba). Kina, kazališta i muzeji ostaju i dalje zatvoreni, kao i restorani i barovi, osim onih s dostavom hrane ili s preuzimanjem za konzumaciju kod kuće. Od 3. svibnja otvaraju se srednje škole, dok su osnovne škole započele s nastavom uživo 26. travnja.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je i na otvorenom i u svim javnim zatvorenim prostorima, te u cjelokupnom javnom gradskom i međugradskom prijevozu. Kazne za kršenje propisanih mjera zaštite od širenja zarazne bolesti COVID-19 iznose od 135 do 3750 eura.

U Francuskoj su vozači motornih vozila, uključujući i motocikle, dužni pribaviti i jasno istaknuti na vozilu ekološku vinjetu Critair, koja određuje klasu vozila ovisno o emisiji ugljičnog dioksida. Ta vinjeta treba obavezno biti istaknuta na vozilima na području Pariza, Grenoblea i Lyona, odnosno na drugim područjima kad to lokalne vlasti odrede, ovisno o trenutnoj kvaliteti zraka. Više informacija o vinjeti i kako je nabaviti dostupno je na internetskoj stranici francuskog Ministarstva za zaštitu okoliša.

Izvor: MVEP

Vladinom Uredbom produljeno je na cijelom nacionalnom teritoriju Italije izvanredno krizno stanje do 31. srpnja 2021. Temeljem Vladine Uredbe od 26. travnja Italija je započela s postupnim ukidanjem mjera koje su ograničavale gospodarske i društvene aktivnosti, a Uredbom MZ od 24. svibnja 2021.g. sve su talijanske regije u žutoj zoni, niskog epidemiološkog rizika.
Uredbom ministarstva zdravstva Talijanske Republike, od 16. svibnja do 30. srpnja 2021. godine, ukinuta je odredba o petodnevnoj samoizolaciji, za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU. Ostaje i dalje važeća odredba prema kojoj za ulazak u Italiju svi putnici moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati. Ukoliko putnik navedeno nema, morat će se podvrgnuti samoizolaciji u trajanju od 10 dana uz nadzor sanitarnih nadležnih službi. Nakon proteka 10 dana samoizolacije dužni su obaviti brzi antigenski test BAT ili PCR test, te će se nakon negativnog rezultata obveza samoizolacije ukinuti.

Od 24. svibnja 2021. godine, svatko tko ulazi u Italiju na bilo koji period, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego što uđe na nacionalni teritorij, dužan je ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika koji je dostupan na poveznici: http://app.euplf.eu/#/. U iznimnim slučajevima, odnosno isključivo u slučaju tehničkih poteškoća, moguće je ispuniti obrazac u papirnatom obliku koji se može preuzeti na poveznici: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/05/modulo_rientro_sintetico_16_maggio_2021_eng_compilabile.pdf.

Posebne mjere i dalje se odnose na putnike koji su posljednjih 14 dana boravili ili bili u tranzitu u Brazilu, Indiji, Bangladešu i Šri Lanki, osim ukoliko u Italiji imaju boravište/prebivalište a koje će po ulasku u Italiju biti podvrgnute strožim mjerama samoizolacije.

Iznimke od navedenih pravila odnose se na kretanja opravdana neodgodivim poslom, neodgodivim zdravstvenim potrebama ili vraćanjem u mjesto prebivališta odnosno boravišta, tranzitom do 72 sata, neophodnim ulaskom do 120 sati. Iznimke se odnose na profesionalne prijevoznike, putničko osoblje, osobe protokola reguliranih zdravstvenom sigurnošću, sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima, prekogranične radnike, diplomatsko osoblje, vojno osoblje i policiju u obavljanju službene dužnosti, učenike i studente pri povratku u Italiju).
Nadalje, Uredbom od 14. svibnja 2021., uspostavljaju se eksperimentalni letovi Covid tested, koji su već operativni u zračnim lukama Rim i Milano, i u zračnim lukama Venecija i Napulju. Na letovima Covid tested putnici su podvrgnuti molekularnom ili antigenskom testu prije putovanja i po dolasku na destinaciju, te ukoliko je rezultat negativan odobren im je ulazak i tranzit bez poštivanja obveze samoizolacije i sanitarnog nadzora. Do ove uredbe letovi Covid tested pokrivali su zračne linije samo između Sjedinjenih Država i Italije, a ovom se uredbom proširuju i na letove iz Kanade, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Japana.

Obavezno je nošenje maske na otvorenom te zabrane kretanja na cijelom nacionalnom teritoriju od 23 sata do 5 sati ujutro. Obaveza nošenja zaštitne maske odnosi se na otvorene i zatvorene prostore, kako javne tako i privatne, izuzev vlastitog doma. U slučaju nepoštivanja odredbe o nošenju maske, osoba podliježe novčanoj kazni od 400-1000 €. Od obveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca do 6 godina, osobe s patologijama ili invaliditetom zbog kojeg je nošenje maske opasno za osobu. Zaštitna maska nije obavezna tijekom sportskih aktivnosti.
Temeljem Vladine Uredbe od 26. travnja Italija je započela s postupnim ukidanjem mjera koje su ograničavale gospodarske i društvene aktivnosti, a Uredbom MZ TR od ponedjeljka 24. svibnja 2021. g. sve su talijanske regije u žutoj zoni, niskog epidemiološkog rizika. Kretanje između regija niskog epidemiološkog rizika (žutih) je dozvoljeno bez posebnih isprava, dok je ono između regija s srednjim i visokim epidemiološkim rizikom (žutih i narančastih/crvenih), ograničeno samo na osobe koje posjeduju tzv. „green pass“ odnosno zelenu propusnicu. Istu mogu zatražiti osobe koje su i) cijepljene ii) koje su virus preboljele iii) koje su se testirale molekularnim odnosno brzim brisom. U prva dva slučaja ista će vrijediti 6 mjeseci dok će u posljednjem vrijediti 48 sati.
Italija je podijeljena na 3 zone: crvenu (visoki epidemiološki rizik i strože mjere), narančastu (srednji epidemiološki rizik) i žutu (niži epidemiološki rizik) u koje se svrstavaju pojedine talijanske regije, u kojima su na snazi različite mjere. Svaka dva tjedna analizira se epidemiološka situacija u regijama, te temeljem istih regije se svrstavaju u pojedine boje/zone. Od 24 svibnja 2021. godine sve su talijanske regije u žutoj zoni.

Više informacija dostupno je na poveznici:
https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html

Izvor: MVEP

U Irskoj su na snazi mjere ograničenja ulaska u zemlju iz područja pogođenih bolešću COVID-19 i za koje je irsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine izdalo preporuku izbjegavanja putovanja.

Svi su putnici prije ulaska u Irsku obavezni su ispuniti COVID-19 obrazac Passenger Locator Form, a detaljnije informacije o njemu su na STRANICI. Ispunjavanje ovog obrasca zakonski je obvezno, a davanje netočnih podataka, neobavještavanje o promjeni kontakt podataka / podataka o lokaciji ili neispunjavanje obrasca kažnjava se novčanom kaznom u iznosu do 2.500 eura i / ili kaznom zatvora do 6 mjeseci.

Od 16. siječnja svi putnici koji dolaze u Irsku (osim onih koji dolaze iz Sjeverne Irske) moraju imati negativan rezultat RT-PCR testiranja na COVID-19 ne stariji od 72 sata. Smatra se kaznenim djelom ako putnici koji prilikom dolaska u irsku zračnu ili morsku luku ne predoče dokaz o negativnom rezultatu testiranja te mogu biti podvrgnuti kaznenom progonu i kazniti se globom do 2.500 eura ili kaznom zatvora do 6 mjeseci ili oboje.

Irska je prihvatila zajedničke kriterije EU za određivanje opasnosti od prenošenja bolesti COVID-19 u pojedinim zemljama (Preporuka Vijeća (EU) 2020/1475 od 13. listopada 2020. o koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19).

Uvedena je "zelena" lista lokacija te putnici koji dolaze iz zemalja s liste nisu u obvezi ograničiti svoje kretanja po dolasku u Irsku, ali se preporučuje. Lista i aktualne informacije dostupne su na STRANICI

Putnici koji dolaze ili su tranzitirali kroz zemlje označene kao rizične trebaju ograničiti svoje kretanje 14 dana od ulaska u Irsku samoizolacijom u hotelskoj karanteni. Popis zemalja iz kojih se dolazi, a za koje je propisana obveza hotelske karantene dostupan je na STRANICI

Putnici iz ostalih rizičnih zemalja, obavezni su na samoizolaciju u trajanju od 14 dana na adresi koju su naveli u obrascu Passenger Locator Form.

Vrijeme samoizolacije može se skratiti ako se predoči negativan rezultat COVID-19 RT-PCR testa najmanje 5 dana nakon ulaska u zemlju, a može se i produljiti u slučaju pozitivnog rezultata testa. Rezervacija i plaćanje hotela za karantenu obavezno je izvršiti prije putovanja. Detaljne upute dostupne su na STRANICI

Međunarodni radnici u prometu, uključujući radnike u zrakoplovnom, pomorskom i cestovnom transportnom sektoru, izuzeti su od ovog zahtjeva ako putuju tijekom obavljanja svojih dužnosti.

Smjernice za radnike u lancu opskrbe dostupne su na STRANICI, koje se odnose na prijevoznike, pomorsko osoblje, pilote i zračnu posadu, zemaljsko osoblje, lučko osoblje, osoblje za održavanje, inženjersko osoblje i sve ostale koji su uključeni u održavanje i popravak kritičnih dijelova infrastrukture kako bi se omogućio nastavak teretnog prometa u Irskoj i izvan nje. Obveza popunjavanja obrasca ne odnosi se na radnike u lancu opskrbe (zrakoplovna i brodska posada i prijevoznici).

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranicama:

 • https://www2.hse.ie/conditions/coronavirus/travel.html#arriving
 • http://www.inis.gov.ie/
 • https://www.dfa.ie/travel/travel-advice/coronavirus/

Izvanredno stanje u Latviji uvedeno u studenom 2020. godine, produljeno je do 6. travnja 2021. te se provodi kontrola međunarodnog putničkog prometa prema zemljama koje se nalaze na listi Centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Vlada prati stanje širenja virusa COVID 19 u navedenim zemljama te putnici iz zemalja koje bilježe više od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna moraju u samoizolaciju na 10 dana po dolasku. Lista zemalja redovito se ažurira svakog petka te je dostupna na stranici https://covid19.gov.lv/en/support-society/careful-travel/national-morbidity-rates.

Od 25. siječnja 2021. godine, svi međunarodni putnici koji dolaze u Latviju, moraju predočiti negativan rezultat PCR testa na COVID 19 virus, ne stariji od 72 sata. Putnici koji su se u proteklih tri mjeseca oporavili od COVID 19, moraju predočiti liječničku potvrdu da su bili zaraženi i da su trenutačno nisu zarazni. Rezultat testa i liječnička potvrda moraju biti na engleskom, francuskom, ruskom ili službenom jeziku zemlje u kojoj počinje putovanje. Prijevoznik neće primiti putnike koji ne mogu predočiti negativan test ili liječničku potvrdu.
Svi putnici koji dolaze u zemlju moraju preći granicu u roku od 12 sati od ispunjavanja online obrasca koji je dostupan na stranici https://covidpass.lv/en/, a QR kod koji se generira moraju biti u mogućnosti pokazati prilikom granične kontrole.
Zahtjevi za navedenom dokumentacijom vrijede i za putnike koji putuju vlastitim vozilom, a rezultat testa treba biti naveden prilikom ispunjavanja online obrasca.

Od 11. veljače 2021. godine, ulazak u Latviju građana EU, EGP i Švicarske i UK, dozvoliti će se samo u slučaju esencijalnih razloga, koji se moraju navesti u obrascu najave dolaska u zemlju.

Teretni promet je izuzet iz zabrane, ali vozači moraju na granici popuniti obrazac kojim se osoba „obvezuje da neće posjećivati javno dostupne prostore“. Parkirališta i benzinske postaje nisu obuhvaćene tim mjerama. Vozači su obavezni koristiti osobnu zaštitnu opremu (masku i rukavice) od ulaska do izlaska iz zemlje. Obveze vozača kamiona na teritoriju Latvije dostupni su na stranici: https://www.transport.lv/en/par-mums/satiksmes-ministrija/svariga-informacija-kravas-auto-soferiem/.
Vozači teretnih kamiona moraju preći granicu u roku od 72 sata od popunjavanja online obrasca https://covidpass.lv/en/.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranicama:
https://covid19.gov.lv/en
https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66019-emergency-situation-in-latvia-to-restrict-the-spread-of-covid-19

Svi putnici moraju elektronički dostaviti Nacionalnom centru za javno zdravstvo svoje podatke. To znači da će putnik prije ulaska u zrakoplov, trajekt, autobus ili vlak morati ispuniti obrazac dostupan na stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form i u trenutku ukrcaja predočiti primljenu potvrdu, QR kod koji se generira popunjavanjem obrasca.
Osobe koje automobilom stižu u Litvu dužne su se prijaviti Nacionalnom centru za javno zdravstvo u roku od 12 sati od dolaska.

Sve osobe koje dolaze iz zemalja pogođenih pandemijom i bilježe više od 50 slučajeva novo zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana moraju pri ulasku predočiti negativan rezultat testa ne stariji od 72 sata ili se testirati na COVID-19 u roku od 24 sata od ulaska u zemlju. I u slučaju negativnog rezultata testa, mora se primijeniti mjera samoizolacije u trajanju od 10 dana. Osobe koje dolaze u Litvu vlastitim vozilom mogu se registrirati za testiranje u roku od 24 sata od ulaska u zemlju. Trajanje samoizolacije može se skratiti na 10 dana ukoliko se obavi testiranje u zemlji te je rezultat negativan.
Mjera samoizolacije neće biti obavezna ako putnik dolazi iz zemlje koja nije uključena na popis pogođenih zemalja posljednjih 14 dana prije dolaska.
Osobe koje su već imale virus ili su cijepljene prema cjelovitom rasporedu cijepljenja neće trebati testirati se ili primijeniti samoizolaciju pod uvjetom da imaju medicinsku potvrdu ili potvrdu o cijepljenju (s prijevodom na litvanski, engleski ili ruski), koja potvrđuje da su imale virus u roku od 90 dana prije ulaska ili da su cijepljenje.

Litva je prihvatila zajedničke kriterije EU za određivanje opasnosti od prenošenja bolesti COVID-19 u pojedinim zemljama (Preporuka Vijeća (EU) 2020/1475 od 13. listopada 2020. o koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19).

Popis zemalja pogođenih pandemijom ažurirati će se redovito svakog petka te će se sukladno procijeni rizičnosti zemalja primijeniti preventivne mjere u cilju sprečavanja širenja zaraze od narednog ponedjeljka, a popis se može pratiti na stranicama:
https://koronastop.lrv.lt/en/news/the-list-of-affected-countries-is-now-complete-with-all-the-countries-of-the-world
https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement.

Teretni promet je izuzet iz mjera restrikcija prometovanja, a granični prijelazi za ulazak u Litvu reduciran je na pojedine granične prijelaze. Vozači teretnih vozila izuzeti su iz mjera samoizolacije.

Tranzit teretnih vozila je dopušten, ali članovi posade koji obavljaju međunarodni komercijalni prijevoz bilo kojom vrstom vozila moraju putovati kroz teritorij Republike Litve bez nepotrebnog zaustavljanja, a ulazak im je dozvoljen ukoliko nemaju simptome COVID-19 infekcije.

Vozači koji putuju prema ili preko Litve, moraju bilježiti sva zaustavljena tijekom međunarodne rute zabilježiti u dokumentu slobodnog formata, uz navođenje razloga i vremena trajanja zaustavljanja.

Detaljnije informacije o mjerama suzbijanja širenja epidemije i ograničenjima graničnog prometa te otvorenim graničnim prijelazima dostupne su na stranicama:
https://sam.lrv.lt/en/news/new-requirements-for-isolation
https://vrm.lrv.lt/en/
https://koronastop.lrv.lt/en/news

Za sva putovanja u Veliko Vojvodstvo (VV) Luksemburg zračnim prometom usvojene su nove epidemiološke mjere koje stupaju na snagu od 29. siječnja i vrijedit će do 1. ožujka.

Državljani država članica EU i Schengenskog prostora koji žele ući na teritorij VV Luksemburg, uključujući i djecu od 6. godine, moraju prilikom ulaska u zrakoplov u odlaznoj zračnoj luci predočiti negativan rezultat PCR testa ili brzoga antigenskog testa ne starijeg od 72 sata. Negativan rezultat testa mora biti predočen u prijevodu na jedan od službenih jezika VV Luksemburg, koji su luksemburški, njemački i francuski jezik, te može biti predočen u prijevodu na engleski jezik.

Državljani koji dolaze iz trećih država izvan EU i Schengenskog prostora obvezni su po dolasku u VV Luksemburg u Zračnoj luci Luksemburg ponoviti testiranje brzim antigenskim testom. U slučaju odbijanja ponovljenog testa u Zračnoj luci Luksemburg, osoba će ostati u karanteni tijekom četrnaest dana koja će se moći prekinuti u bilo kojem trenutku kada se dobije negativan rezultat ponovljenog testa.

Obvezu predočenja negativnog rezultata testa prilikom ulaska u zrakoplov u odlaznoj zračnoj luci i ponovljenog testa po dolasku u Zračnoj luci Luksemburg imaju također državljani trećih država koje su izdvojene na listi čijim državljanima je ulazak u VV Luksemburg odobren a odnosi se na državljane Australije, Južne Koreje, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Singapura i Tajlanda.

Od obveza definiranih navedenim mjerama izuzete su određene kategorije putovanja i osoba, uključujući članove diplomatskog zbora, osoblje međunarodnih organizacija i osoblje koje dolazi na poziv tih međunarodnih organizacija čija je nazočnost nužna za njihovo dobro funkcioniranje, vojno osoblje, osoblje djelatno u razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći, osoblje civilne zaštite u izvršavanju svojih dužnosti, pod uvjetom da njihov boravak u VV Luksemburg ne prelazi 72 sata.

Izuzetci se odnose na tranzitna putovanja, povratna putovanja u države članice EU i Schengenskog prostora kraća od 72 sata i pod uvjetom da osoba nije napuštala teritorij navedenih država, te na osobe koje su u zračnoj transportnoj službi. Izuzete su osobe koje su unutar posljednja tri mjeseca bile zaražene korona virusom i završile su propisano razdoblje izolacije unutar kojega su nestali svi simptomi zaraze pod uvjetom predočenja liječničke potvrde kojom se to potvrđuje, što će im omogućiti da se ne moraju ponovno podvrgnuti PCR ili antigenskom testiranju prije ulaska u zrakoplov u odlaznoj zračnoj luci.

Novopropisane obveze testiranja za državljane trećih država dodatna su ograničenja uz ona postojeća koja se odnose na ograničavanje nebitnih putovanja prema EU. To znači da državljanima trećih država koji dolaze iz trećih država nije dopušten ulazak na teritorij VV Luksemburg do uključujući 31. ožujka 2021. osim propisanih izuzetaka. Obveze koje su propisane za treće države od 1. siječnja 2021. propisane su za državljane UK.

Državljani država članica EU i država pridruženih Schengenskom prostoru uključujući San Marino, Andoru, Monako i Vatikan/Svetu Stolicu mogu slobodno bez obzira na svrhu boravka ući na teritorij VV Luksemburga te se obveze ovim mjerama propisanih testiranja ne odnose na putovanja cestovnim ili pomorskim prometom.

VV Luksemburg provodi program sustavnog i širokog testiranja Large Scale Testing, u okviru kojega se testiranje provodi isključivo na poziv luksemburških vlasti i tada je besplatno, te se na testiranje može pozvati osobe koje su doputovale u VV Luksemburg.

Detaljne obavijesti o važećim epidemiološkim mjerama u VV Luksemburg dostupne su na POVEZNICI.

Izvor: MVEP

I dalje je na snazi Uredba Vlade Mađarske od 1. rujna 2020. o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani, pa tako i državljani RH koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana. Ista se može ukinuti u slučaju dva (2) negativna testa SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet (5) dana s razmakom od najmanje 48 sati.

Zabrana ulaska u Mađarsku ne odnosi se na osobe koje pri prijelazu granice pruže vjerodostojan dokaz da su bili zaraženi infekcijom virusa COVID-19 u vremenu od šest (6) mjeseci prije ulaska.

Strani državljani, pa tako i državljani RH, mogu ući u Mađarsku bez ograničenja ako je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili gospodarske aktivnosti. što se potvrđuje vjerodostojnim dokazom u izvorniku. U tu svrhu poduzeće ili drugi subjekt u čijem interesu se treba ostvariti putovanje potvrđuje potrebu ulaska potpisanim dokumentom, navodeći konkretan poslovni razlog.

Primjerak vjerodostojnog dokaza za poslovno putovanje dostupan je na slijedećoj poveznici: http://www.police.hu/sites/default/files/2020-09/Igazol%C3%A1s%20%C3%BCzleti%20vagy%20gazdas%C3%A1gi%20c%C3%A9l%C3%BA%20beutaz%C3%A1shoz%20-%20Certificate%20for%20business%20travellers.pdf

Državljani Republike Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske, uz jednokratni boravak od najviše 24 sata i zadržavanje u pograničnom pojasu od 30 km.

Mađarska policija može izdati odobrenje za ulazak stranih državljana, pa tako i državljana Republike Hrvatske, ako dokažu da je svrha njihovog putovanja:

- sudjelovanje u sudskom ili drugom službenom postupku,
- korištenje zdravstvene usluge,
- ispunjavanje obveze oko školovanja,
- putovanje do mjesta preuzimanja robe u međunarodnom prijevozu robe,
- sudjelovanje na obiteljskim događajima (vjenčanje, krštenje, sprovod),
- njegovanje bliskog srodnika,

Zahtjev za odobrenje ulaska može se podnijeti isljučivo elektroničkim putem, na engleskom ili mađarskom jeziku, na slijedećoj poveznici:

https://ugyintezes.police.hu/en/meltanyossagi-kerelem

Osobe kojima policija odobri ulazak i pri prijelazu granice ne pokazuju simptome zaraze bit će smještene na 10 dana u samoizolaciju ili službenu karantenu. Epidemiološka služba može izdati rješenje o izuzeću od karantene ako osoba pokaže dva negativna testa SARS-CoV-2 PCR rađena u roku od pet (5) dana s razmakom od najmanje 48 sati.

Strani državljani, pa tako i državljani Republike Hrvatske, mogu ući na teritorij Mađarske radi tranzita, ako se zdravstvenim pregledom na granici utvrdi da nemaju znakove zaraženosti koronavirusom. Dodatni uvjeti za tranzit kroz Mađarsku su:

- predočiti vjerodostojan dokaz o razlogu putovanja i destinaciji,

- imati osiguran ulazak u državu krajnje destinacije, kao i ulazak u Mađarskoj susjednu državu kroz koju trebaju proći,

- kretati se mogu isključivo određenim graničnim prijelazima i pravcima u određenom vremenu, pri čemu će i napustiti Mađarsku u roku od 24 sata.

Svi putnici na letovima za Kraljevinu Nizozemsku stariji od 13 godina prilikom ukrcaja moraju predočiti negativan PCR test za Sars-Cov-2/COVID19 s vremenom uzorka ne starijim od 72 h. Dodatno je potrebno predočiti i negativan brzi antigenski test ne stariji od 24 h od vremena ukrcaja u zrakoplov.

Alternativno, moguće je predočiti samo negativan PCR test Sars-Cov-2/COVID19 s vremenom uzorka ne starijim od 24 h prije ulaska u zrakoplov. U tom slučaju brzi antigenski test nije potreban.

Putnici koji presjedaju u Nizozemskoj dužni su predočiti samo negativan PCR test za Sars-Cov-2/COVID19 ne stariji od 72 h, dok brzi antigenski test nije potreban.

Negativan PCR test i antigenski test nisu zamjena za samoizolaciju po dolasku u Kraljevinu Nizozemsku.

Više informacija moguće je naći na sljedećim poveznicama:

https://www.government.nl/topics/c/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/mandatory-negative-test-results-and-declaration

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/government-measures-regarding-travel-to-the-netherlands

U Norveškoj su na snazi mjere ograničenja ulaska s ciljem ograničenja širenja pandemije. Popis zabranjenih putovanja i izuzetaka dostupan je na stranici https://www.helsenorge.no/en/coronavirus/international-travels/#travel-quarantine.

Svi putnici kojima je dozvoljen ulazak u Norvešku moraju se registrirati do 72 prije putovanja ispunjavanjem obrasca za prijavu putovanja prije dolaska u zemlju, putem poveznice https://reg.entrynorway.no/?lang=en i moraju na granici predočiti negativan rezultat COVID 19 testa, ne stariji od 24 sata. Prihvatljivi su: PCR i brzi antigenski testovi na norveškom, danskom, švedskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku. Obveza o posjedovanju negativnog testa ne odnosi se na osobe koje su preboljele COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, a pozitivan test mora biti stariji od dva tjedna.

Po ulasku u Norvešku, putnici koji su u proteklih 10 dana boravili u području za koje je propisana mjera obavezne karantene, moraju se testirati u zračnoj luci ili graničnom prijelazu ulaska u zemlju. Prihvaćeni testovi su PCR i brzi antigenski testovi. Ukoliko putnik odbije testiranje, može biti kažnjen te mu se propisuje mjera samoizolacije. Više informacija dostupno na stranici: https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/mandatory-testing-at-the-border/id2828812/.
Svi koji dolaze iz EU i EEA zemalja označenih crvenom, obavezni su na samoizolaciju u trajanju od 10 dana. Više informacija na stranici https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/entry-quarantine-travel-covid19/#International-travel.

Putnici koji dolaze ili su tranzitirali kroz zemlje označene „crveno“, moraju po ulasku u zemlju boraviti u samoizolaciji 10 dana, koja se može skratiti ukoliko se osigura negativan PCR test ne ranije od sedmog dana od ulaska u zemlju. Od 29. ožujka, mjera samoizolacije se mora izvršiti u hotelu za karantenu.

Teretni prijevoz robe, uvoz i izvoz, koji ne uključuje prijevoz putnika, normalno se obavlja cestovnim željezničkim, brodskim i zračnim prometom. Zračne luke, luke i granični prijelazi su ostali otvoreni za takav promet.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici:

Njemačka je 17. svibnja ukinula ograničenja "regije s visokom incidencijom" za Bosnu i Hercegovinu, Estoniju, Kosovo, sjevernu Makedoniju, Srbiju i Ukrajinu. Gore navedene zemlje su u statusu "normalnih" rizičnih područja. Kao rezultat, boravak tamo više neće podrazumijevati bilo kakvu predbilježbu i eventualne obveze testiranja za vozače kamiona prilikom ulaska u Njemačku nakon boravka u jednoj od tih zemalja koji se dogodio od 16. svibnja 2021. godine. Opći uvjeti ulaska: Njemačka provodi ograničenja putovanja na temelju podataka “semafora" EU-a, a koji se odnosi na zemlje EU-a i EGP-a. Pravilo ulaska temelji se na zemlji iz koje putnik dolazi, a ne na nacionalnosti.

Svi putnici koji dolaze zrakoplovom moraju imati validan negativan test COVID-19 prije polaska. Test se mora obaviti u roku od 48 sati prije dolaska. Prihvaćeni testovi: PCR, TMA, LAMP, brzi antigen. Testovi na antitijela nisu prihvaćeni. Djeca u dobi do 5 godina su izuzeta.
Rezultati ispitivanja moraju biti dostupni u obliku ispisa ili u elektroničkom obliku;
Potvrdu treba personalizirati (uključujući ime, adresu, datum rođenja testirane osobe);
Mora biti dostupna na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku;
Dokaz mora uključivati metodu ispitivanja i rezultat ispitivanja;
Rezultat ispitivanja mora potvrditi liječnik ili priznati laboratorij.

Putnici iz područja s "novim varijantama" i područja s visokom učestalošću podliježu strožim pravilima. Svatko tko je bio u jednom od ovih područja u deset dana prije ulaska dužan je po ulasku pružiti dokaz o negativnom rezultatu testa ili odgovarajuću liječničku potvrdu. Izvedeno ispitivanje mora udovoljavati zahtjevima navedenim na https://www.rki.de/tests.
Putnici koji su boravili u 'rizičnom području' u roku od 10 dana prije ulaska moraju po dolasku u Njemačku biti u desetodnevnoj karanteni.
Karantensko razdoblje može se skratiti ponavljanjem PCR testa najmanje 5 dana nakon dolaska. Ako je rezultat ovog testa negativan, razdoblje karantene može završiti.
Određene skupine ljudi izuzete su od karantene. Za više informacija o propisima o karanteni i mogućim izuzećima kontakt je odgovarajuća savezna država. Putnici koji ulaze u Saveznu Republiku Njemačku, a koji su u bilo kojem trenutku u posljednjih 10 dana prije ulaska bili u rizičnom području, dužni su se digitalno registrirati, provesti test na koronavirus i, ovisno o propisima savezne države, ući u karantenu. Ako u iznimnim slučajevima digitalnu prijavu nije moguće izvršiti, putnici moraju ispuniti registraciju na papiru.

Izvor: https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/coronavirus#content_3

Svi putnici koje ulaze u Republiku Poljsku zrakoplovom, autobusom ili drugim sredstvima javnog prijevoza podliježu obvezi samoizolacije u trajanju od 10 dana od dana prelaska državne granice. Od obveze samoizolacije oslobođene su osobe koje su cijepljene protiv COVID-19 ili koje imaju negativan test na SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati.
Osobe koje u Republiku Poljsku putuju osobnim vozilom izuzete su od obveze samoizolacije.
Oslobođeni od samoizolacije su također predstavnici pojedinih profesija, kao što su profesionalni vozači, zdravstveni djelatnici, radnici na strateškim industrijskim projektima i slično, što treba dokazati graničnoj policiji odgovarajućim pismom.
Cestovni i željeznički promet s državama-članicama Europske unije odvija se normalno.
Ažurne informacije o putovanju u Republiku Poljsku nalaze se na poveznici: https://www.gov.pl/web/koronawirus/informacje-dla-podrozujacych
Detaljne informacije o ograničenjima na snazi u Republici Poljskoj možete pronaći ovdje: https://www.gov.pl/web/coronavirus/temporary-limitations
Izvor: MVEP

U Portugalu je na snazi ograničeno izvanredno stanje te su na snazi pooštrene mjere ograničenja ulaska u zemlju koje su na snazi do 30. svibnja o.g. Na kopnenoj granici sa Španjolskom od 1. svibnja nema ograničenja prometovanju. Putnici iz pojedinih zemalja, uključujući Hrvatske, koji dolaze u zemlju kopnenim putem, obavezni su po ulasku pridržavati se mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana te se registrirati pri Službi za strance i granice prije ulaska u zemlju putem poveznice https://travel.sef.pt.

Uspostava zračnog prometa sa zemljama EU i šengenskog područja ovisi o graničnim ograničenjima i epidemiološkoj situaciji u pojedinim zemljama. Građanima EU je dozvoljen ulazak, a države su podijeljene u 3 kategorije prema broju slučajeva zaraze na 100 000 stanovnika u zadnjih 14 dana.
U 1. kategoriji su u zemlje odakle putnici i dalje mogu slobodno ulaziti.
U 2. kategoriji su zemlje koje u posljednjih 14 dana imaju incidenciju između 150 i 500 slučajeva. Putnici koji dolaze iz zemalja u kategoriji 2. moraju predočiti negativni test na COVID-19 (RT-PCR), ne striji od 72 sata prije vremena ukrcaja.
U 3. kategoriji su zemlje s preko 500 slučajeva i putnici iz tih zemlja imaju i obvezu negativnog PCR testa, opravdanost nužnosti putovanja i obaveznu mjeru izolacije od 14 dana. Hrvatska je trenutačno u 3. kategoriji.
Dozvoljena su samo nužna putovanja iz profesionalnih, obiteljskih, zdravstvenih i humanitarnih razloga, te studija.

Od obvezne izolacije izuzeti su samo slučajevi nužnih putovanja s boravkom u Portugalu kraćim od 48h, što se dokazuje s povratnom kartom, sportaši na sportskim natjecanjima i izaslanstva koja dolaze na sastanke u okviru portugalskog Predsjedanja EU.

Obzirom na epidemiološku situaciju po pojedinim zemljama, aktualno stanje i uvjete ulaska u Portugal treba provjeriti prije planiranog putovanja, a informacije su dostupne na poveznici:
https://www.sns24.gov.pt/tema/doencas-infecciosas/covid-19/prevencao/prevencao-dos-viajantes/#sec-5.

Ne postoje posebna ograničenja i dodatni procedure vezano za teretni transport, a korisne informacije za vozače te radno vrijeme otvorenih graničnih prijelaza mogu se pronaći na stranici: https://covid-19-en-imt-ip.hub.arcgis.com/

Obaveza je pridržavanja nacionalnih mjera zaštite od širenja zaraze i ograničenja kretanja tijekom boravka u Portugalu.

Aktualne informacije dostupne su na:
https://www.visitportugal.com/en/node/421175

Republika Hrvatska nalazi se na listi zemalja s visokim epidemiološkim rizikom, koju periodično ažurira Nacionalni institut za javno zdravstvo Rumunjske.
Za hrvatske državljane koji dolaze iz Republike Hrvatske ili iz drugih zemalja koje su na listi visokog epidemiološkog rizika, uvjeti za ulazak u zemlju su:
-potvrda o negativnom RT-PCR testu ne starijem od 72 sata u vrijeme dolaska na granični prijelaz, uz obvezu samoizolacije u trajanju od 10 dana
-putnici koji imaju potvrdu da su primili obje doze cjepiva (druga doza unatrag najmanje 10 dana), koji imaju potvrdu da su preboljeli COVID-19 ne prije više od 90 dana i ne manje od 14 dana ili koji imaju pozitivni antigenski test ne stariji od 14 dana mogu ući u Rumunjsku bez ograničenja
-osobe koje u Rumunjskoj ostaju do 3 dana (72 sata) moraju predočiti negativni RT-PCR test učinjen 72 sati prije ulaska u zemlju i dokument kojim se dokazuje da će osoba izići iz zemlje u roku od 3 dana.

Prije dolaska u Rumunjsku svi putnici dužni su ispuniti tzv. obrazac za lociranje putnika. Testiranje nije obavezno za nositelje diplomatskih i službenih putovnice te članove njihovih obitelji; djecu do 4 godine starosti; osobe koje imaju pozitivni COVID test izdan pred ne više od 90 dana i ne manje od 14 dana; osobe s pozitivnim antigenskim testom ne starijim od 14 dana te trgovačke pomorce.
Obavezno je nošenje zaštitne maske u zatvorenim javnim prostorima, dućanima, javnom prijevozu, taxiju, radnom mjestu, u javnim prostorima na otvorenom, na mjestima gdje se stvaraju gužve i vjerskim mjestima gdje nije moguće održavati potrebnu fizičku distancu. Otvoreni su hoteli, trgovački centri, dućani, šoping centri, restorani, barovi. Nema restrikcija u međugradskom javnom prijevozu, osim u slučajevima ako je neko područje stavljeno pod karantenu. Za nepoštivanje mjera propisane su novčane kazne.

Odluka o karanteni za pojedino područje donosi se na lokalnoj razini, ovisno o situaciji s brojem zaraženih na pojedinom području. Kada broj zaraženih prijeđe broj od 7,5 zaražena na 1000 stanovnika tada na preporuku županijskog Zavoda za javno zdravstvo, županija može donijeti odluku o karanteni ili drugim potrebnim mjerama. Ovisno o broju zaraženih na 1000 stanovnika u pojedinoj županiji ili gradu donose se i pojedine specifične restriktivne mjere.

COVID-19 testiranje: lista akreditiranih laboratorija u Rumunjskoj certificiranih za RT-PCT COVID-19 testiranje može se pronaći na stranici rumunjskog Ministarstva zdravstva. Laboratoriji kod testiranja daju prednost bolničkim pacijentima, osobama za koje postoji sumnja da su zaražene i osobama koje su u kategoriji visoko ugroženih. Sukladno slobodnim kapacitetima mogu obavljati i testiranja na upit te se isto naplaćuje. Cijene brzih antigenskih testova su oko 150,00 RON te PCR testova oko 320,00 RON. Potrebno je obratiti pozornost da kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa, jer se u protivnom test neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Proizvođači prihvatljivih brzih antigenskih testova navedeni su na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, a koju objavljuje Europska komisija.

Izvor: MVEP

Vezano uz mjere zaštite od širenja bolesti COVID-19, osobe koje dolaze u Slovačku Republiku, a u proteklih 14 dana su boravile u Republici Hrvatskoj, obvezne su 14-dnevne samoizolacije/karantene u vlastitom ili državnom prostoru. Najranije osmi dan od početka samoizolacije/karantene osoba može napraviti RT-PCR test za COVID-19 te u slučaju negativnog rezultata testa odmah smije izaći iz samoizolacije/karantene. U slučaju da osoba ne pristupi RT-PCR testiranju, samoizolacija/karantena završava po isteku 14 dana ukoliko osoba nema znakova bolesti.

Djeca mlađa od 10 godina podvrgavaju se testiranju samo prema odluci liječnika opće prakse, a njihova samoizolacija/karantena završava istodobno s izolacijom ostalih članova zajedničkog domaćinstva.
Svi koji ulaze na teritorij Slovačke Republike obavezno se moraju registrirati na web stranici https://korona.gov.sk/en/ehranica/ . Potvrda registracije mora se pokazati na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Slovačku Republiku. Osobe koje dolaze zrakoplovom moraju ispuniti obrazac na web stranici https://www.mindop.sk/covid/

Tranzit: Osobe koje kroz Slovačku tranzitiraju u državu u kojoj imaju prebivalište ili u državu čiji su državljani, kao i osobe koje su državljani države članice EU i tranzitiraju kroz Slovačku na putu u drugu državu članicu EU, nisu obvezne podvrći se samoizolaciji niti imati test. Te osobe moraju proći teritorij Slovačke Republike bez zaustavljanja, osim radi potrebnog točenja goriva, najkasnije do osam sati nakon ulaska na teritorij Slovačke Republike. Za osobe koje ne ispunjavaju prethodno navedene uvjete, tranzit iz opravdanog razloga bez obveze samoizolacije moguć je po odobrenju Ministarstva unutarnjih poslova Slovačke Republike. Ove osobe moraju proći kroz Slovačku Republiku bez zaustavljanja, osim radi točenja goriva, najkasnije do osam sati od ulaska u Republiku Slovačku.

Cijepljene osobe i osobe koje su preboljele COVID-19: Od 19. travnja 2021. uvedeno je da za osobu koja ima potvrdu da je:
• cijepljena protiv bolesti COVID-19 mRNA cjepivom (npr. Moderna, Pfizer / BioNTech) te da je proteklo više od 14 dana nakon druge doze;
• cijepljena protiv bolesti COVID-19 vektorskim cjepivom (npr. AstraZeneca) te da je proteklo više od četiri tjedna nakon prve doze;
• cijepljena u periodu do 180 dana od kada joj je dijagnosticirano oboljenje od bolesti COVID-19 te je ujedno proteklo najmanje 14 dana od prve doze (mRNA ili vektorskog) cjepiva;
• preboljela bolest COVID-19 i to može dokazati potvrdom ne starijom od 180 dana (primjer potvrde je na poveznici: https://www.mzv.sk/documents/10182/4369283/vyhlaska_hranice_potvrdenie_prekonanie_COVID19.pdf/0f8db8db-d8cd-4dd3-9b06-24483949d8c2 vrijedi sljedeće:
• mora najkasnije prilikom ulaska na teritorij Slovačke Republike obvezna je registrirati se na https://korona.gov.sk/en/ehranica/ ,
• prilikom ulaska u Slovačku obvezna je predočiti potvrdu o negativnom rezultatu antigen testa ne starijeg od 48 sati ili negativnom rezultatu RT-PCR testa ne starijeg od 72 sata,
• mora otići u samoizolaciju. Za razliku gore navedenih osoba, ove osobe mogu odmah pristupiti RT-PCR testiranju i u slučaju negativnog testa smiju izaći iz samoizolacije/karantene. U suprotnom, samoizolacija završava po isteku 14. dana ukoliko osoba nema znakova bolesti.

Nastavno na gore navedeno, za određene skupine ljudi (na primjer spasioci, zaposlenici kritične infrastrukture, osobe kojima je potrebno liječenje i slično) postoji mogućnost odobravanja iznimki od obveze samoizolacije i/ili testa. Uvjeti za odobravanje iznimki su definirani u Uredbi Ureda za javno zdravstvo: https://www.mzv.sk/documents/10182/4369283/vyhlaska_hranice_EN.pdf/1eea00e2-5239-4af9-8f72-7b41aa988580

Upite vezano uz mjere samoizolacije i testiranje moguće je poslati na adresu elektroničke pošte Ureda za javno zdravstvo Slovačke Republike: koronapodnety@uvzsr.sk

Informacije o uvjetima ulaska u Slovačku Republiku nalaze se na poveznici: https://www.mzv.sk/web/en/covid-19

Mjere vezano uz sprječavanje širenja COVID-19 bolesti na snazi u Slovačkoj Republici nalaze se na poveznici: https://korona.gov.sk/en/

U Sloveniji su na snazi mjere ograničavanja prelaska državne granice te se na osobe koje ulaze u zemlju primjenjuju mjere ovisno o popisu na kojem se zemlje iz kojih dolaze nalaze (zeleni, narančasti ili crveni), obzirom na stopu zaraženosti virusom.

Pokrenuta je aplikacija Enter Slovenia, namijenjena putnicima koji putuju u Sloveniju ili ulaze u zemlju radi tranzita, a korištenje aplikacije nije obvezno.

Putnici koji dolaze iz zemalja koje nisu izričito navedene na crvenom popisu mogu ući u Republiku Sloveniju bez mjere samoizolacije i bez predočenja negativnog testa za prisutnost SARS-CoV-2, obzirom da su zemlje ili upravne jedinice iz kojeg dolaze bez visokog rizika od zaraze.

Na crvenom popisu su zemlje i upravna područja s nestabilnom epidemiološkom situacijom te se osobe koje dolaze iz tih zemalja i područja primjenjuje mjera obavezne samoizolacije u trajanju od 10 dana.
Mjera karantene se neće naložiti ako osoba prilikom prelaska granice predoči negativan PCR test na SARS-CoV-2 (COVID-19), ne stariji od 48 sati, izdan u državi članici EU, šengenskog područja ili vjerodostojnom laboratoriju trećih zemalja. Popis laboratorija čiji testovi se smatraju vjerodostojnim je dostupan na stranici: https://www.nlzoh.si/.
Mjera samoizolacije neće se primijeniti na osobe koje posjeduju PCR certifikat s pozitivnim nalazom koji je stariji od 10 dana, osim ako liječnik ne ocijeni drugačije, ali koji nije stariji od šest mjeseci ili medicinsku potvrdu da se osoba oporavila od COVID-19 virusa te da je prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma.
Također, mjera samoizolacije se neće primijeniti na putnike koji predoče dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 koji, a koji pokazuje da je prošlo:
- najmanje 7 dana od druge doze cjepiva Pfizer-BioNTech
- najmanje 14 dana od druge doze cjepiva Moderna
- najmanje 21 dan od prve doze cjepiva AstraZeneca
- najmanje 14 dana od doze cjepiva Johnson & Johnson
- najmanje 14 dana od druge doze cjepiva Sputnik V, CoronaVac ili Sinopharm
Trenutačno je na crvenom popisu cijeli teritorij Hrvatske.

Od 15. ožujka, mjera samoizolacije ne primjenjuje se na prekogranične radnike koje dolaze iz zemalja na crvenom popisu ukoliko imaju negativan PCR ili RAT test za prisutnost SARS-CoV-2 virusa koji nije stariji od sedam dana od uzimanja brisa.

Popisi zemalja, mjere kontrole ulaska u Slovenije te izuzeća koja se primjenjuju, mogu se detaljno pratiti na stranici: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/.

Vozači teretnih vozila izuzeti iz obaveze karantene i predočenja negativnog testa na COVID-19.
Tranzit kroz Sloveniju dozvoljen je i mora se obaviti u roku od 6 sati bez nepotrebnih zaustavljanja najkraćom tranzitnom rutom. Ukoliko osoba u tranzitu ima rješenje o karanteni izdanoj u inozemstvu. Prethodne tranzitne dozvole se ne izdaju, a na samom graničnom prijelazu se odlučuje o ispunjenosti uvjeti za ulazak/tranzit putnika.

Sve osobe koje borave u Sloveniji trebaju poštivati ograničenje kretanja između općina, osim u određenim slučajevima i okolnostima koje treba adekvatno opravdati odgovarajućim dokazima (ograničenje kretanja između 21:00 i 6:00, nošenje maski za lice i dr.) Epidemioloških mjere Nacionalnog instituta za javno zdravstvo dostupne su na stranici https://www.nijz.si/.

Više informacija dostupno je na:
https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/
https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa

Od 21. siječnja 2021., vlasnici, menadžeri i zaposlenici u njihovim tvrtkama, koji u Srbiju putuju iz poslovnih razloga, granicu mogu preći bez potrebe predoćenja negativnog PCR testa. O svom dolasku prethodno će morati izvijestiti Gospodarsku komoru Srbije a po ulasku u zemlju bit će testirani u srpskom referentnom laboratoriju, predati test Komori, a ako je RT-PCR testa ili testa antigena negativan, nastavit će provoditi planirane aktivnosti.
Više informacija dostupno na: https://hgk.hr/nova-pravila-prelaska-granice-srbije-za-poslovne-ljude
Od 21. prosinca 2020. stupila je na snagu nova Uredba Vlade Republike Srbije i Uputstvo Ministarstva zdravlja RS kojim se propisuju nova ograničenja i mjere za putovanje u Republiku Srbiju. Mjere će se primjenjivati do 10. siječnja 2021.
Strancima je dozvoljen ulazak u Republiku Srbiju samo ako posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.
Osobe koje su izuzete od obaveze posjedovanja negativnog PCR testa su:
- osobe koje su u tranzitu kroz RS (do 12 sati);
- posade i kabinsko osoblje zrakoplova;
- diplomati i predstavnici međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih obitelji, koji su akreditirani u RS;
- djeca do 12 godina, ako su u pratnji roditelja/staratelja koji posjeduje negativan PCR test;
- osobe kojima je odobren privremeni boravak ili trajno nastanjenje u RS;
- pripadnici stranih vojnih, policijskih i dr. službi sigurnosti koji su u tranzitu ili dolaze u RS radi izvršenja službenih zadataka, uz prethodnu najavu;
- strani državljani prilikom obavljanja međunarodnog prijevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili osoba;
- pod uvjetom reciprociteta, državljani susjednih zemalja iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriju RS;
- pod uvjetom reciprociteta, državljani susjednih zemalja iz pograničnog područja koji su zaposleni na teritoriju RS.
Državljani RS i strani državljani kojima je odobren privremeni boravak ili trajno nastanjenje u RS, a koji pri ulaska u RS ne posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, određuje se mjera karantene u kućnim uvjetima u trajanju od 10 dana od dana prelaska granice. Ova mjera prestaje ako osoba u vrijeme trajanja mjere dobije negativan PCR test izdan u RS. Navedenim osobama će prilikom ulaska u RS biti urućeno pismena obavijest o obavezi mjere kućne karantene i upozorenje na obavezu javljanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravstvo u roku od 24 sati od prelaska granice, putem elektronske prijave na adresu: www.e-zdravlje.gov.rs.
Svi granični prijelazi otvoreni su za teretna vozila.

Svi putnici koji dolaze u Španjolsku iz zemalja visokog rizika, moraju posjedovati negativan test (u originalu), na COVID19 virus, ne stariji od 72 sata. Popis zemalja visokog rizika revidira svakih 14 dana i dostupan je na stranici: https://www.mscbs.gob.es/en/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm.

Prihvatljivi dijagnostički testovi uz PCR test su: TMA (Transcription-Mediated Amplification) i RT-LAMP (Reverse Transcriptase Loop-Mediated Isothermal Amplification), a trebaju biti na španjolskom, engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku u originalu ili elektronički. Ukoliko nije moguće pribaviti rezultat testiranja i prateću dokumentaciju na jednom od navedenih jezika, potrebno je da dokument prati prijevod na španjolskom jeziku izdan od strane ovlaštenog tijela. Također, djeca mlađa od 6 godina izuzeta su od dijagnostičkog ispitivanja na aktivnu infekciju SARS-CoV-2 kako bi ušla u Španjolsku.

Uvedena je obveza da putnici u Španjolsku moraju 48 sati prije putovanja ispuniti obrazac zdravstvene kontrole koji generira QR kod, a može se preuzeti putem poveznice www.spth.gob.es.

Trenutno nemamo informacija o ograničenjima i dodatnim procedurama vezanim za teretni transport.

Za osobe koje zbog poslovnih ili profesionalnih razloga neodgodivo moraju putovati u Španjolsku ili iz Španjolske, na raspolaganju je telefonska usluga španjolskog Ministarstva vanjskih poslova, EU i suradnje - CONECTA Movilidad Internacional. Od ponedjeljka do petka, 9 - 14 sati, na +34 911252122 (060 iz Španjolske) mogu se dobiti informacije o mogućnostima, uvjetima i postupcima potrebnim za ulazak u Španjolsku ili druge zemlje.

Aktualne informacija o stanju u Kraljevnini Španjolskoj i mjerama koje su na snazi dostupno je na poveznici:
www.spain.info/en/discover-spain/practical-information-tourists-covid-19-travel-spain/

U Švedskoj je na snazi mjera zabrane ulaska u zemlju građana izvan EU bez nužne potrebe, kako bi ublažila učinke širenja virusa COVID19. Mjera je na snazi do 31. svibnja.

Svi putnici, bez obzira odakle dolaze moraju prilikom prelaska granice predoči negativan test na SARS-CoV-2 (COVID-19), ne stariji od 48 sati. Prihvatljivi testovi su: PCR i LAMP. Detaljnije informacije o uvjetima ulaska u zemlju dostupne su na stranici: https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus/travel-restriction.

Po dolasku u Švedsku, potrebno je testirati se što je ranije moguće i ponoviti testiranje pet dana nakon ulaska. I u slučaju pozitivnog testa na antitijela preporuča se ponovljeno testiranje po ulasku u zemlju. Neovisno iz koje zemlje putnici dolaze, ako pri ulasku u Švedsku posjeduju rezultat testiranja na virus, ne moraju se testirati odmah po ulasku, ali se trebaju testirati nakon pet dana od ulaska.

Aktualne informacije dostupne na stranici:
https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden/

Od 17. svibnja 2021. kao odgovor na pandemiju COVID-19 vrijede posebna pravila za ljude koji ulaze u Švicarsku. Ovisno o vrsti putovanja, možda ćete morati ispuniti obrazac za prijavu, pokazati dokaz negativnog testa i / ili ući u karantenu. Za putnike koji ulaze u Švicarsku iz države ili područja u kojem prevladava zabrinjavajuća varijanta Sars-CoV-2, izuzeća od zahtjeva za testiranje i karantenu bit će ograničena. Prema FOPH-u Hrvatska je na popisu rizičnih zemalja.

Izvor: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html

U razdoblju od 1. ožujka do 15. travnja 2021. na snazi su vladine mjere prema kojima putnici (uključujući hrvatske državljane) koji ulaze u Republiku Tursku preko zračnih luka, morskim i kopnenim putem, moraju predočiti negativni nalaz PRC testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 72 sata (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz). Putnicima koji ne pruže uvid u negativni PCR test na korona virus neće biti dopušteno ukrcavanje na let za Republiku Tursku. Izuzetak su putnici mlađi od šest godina, zrakoplovna posada, putnici u tranzitu/transferu preko te zemlje za koje nije obavezan PCR test niti je predviđena karantena.

Od 15. ožujka 2021. uvedena je i obveza popunjavanja putnog obrasca „Traveler Entry Form“ (dostupan na poveznici http://register.health.gov.tr) kojeg je potrebno ispuniti u roku od 72 sati prije ulaska u zemlju (ne odnosi se na putnike u tranzitu) i na osnovu tih informacija bit će Vam određen tzv. HES kod („Hayat Eve Sigar“) koji je potreban za ulaz u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre.

U tom kontekstu, preporuka za sve putnike je da prije putovanja prethodno provjere s nadležnom zrakoplovnom kompanijom i diplomatsko-konzularnim predstavništvima oko svih detalja u vezi reda letenja i nacionalnih mjera za suzbijanje korona virusa te uvjeta ulaska u državu u koju putuju.

Napominjemo da je za sve putnike starije od šest godina koji su deset dana prije dolaska u Republiku Tursku posjetili Dansku, Južnu Afriku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Brazil (od veljače 2021. privremeno su obustavljeni svi direktni letovi iz te četiri države za Republiku Tursku zbog novog soja korona virusa te u turske zračne luke mogu ući samo tranzitni putnici iz tih zemalja) obavezna karantena (10 dana za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva i Danske te 14 dana za osobe koje dolaze iz Južne Afrike i Brazila) bez obzira na rezultate PCR testiranja. Za osobe s pozitivnim rezultatima PCR testa predviđa se liječenje u skladu sa smjernicama za koronu Ministarstva zdravstva Republike Turske.

Iznimno, PCR test na SARS-CoV-2 ne moraju imati vozači kamiona i pomorci koji obavljaju ključne poslove usluga kopnenog i morskog prijevoza. Za putnike bez negativnog rezultata PCR testa na turskom graničnom prijelazu koji ulaze u zemlju morskim i kopnenim putem bit će osiguran smještaj u karanteni, tj. bit će im određena samoizolacija na prijavljenoj adresi boravka u Republici Turskoj (rezervirani ili privatni smještaj). Oni putnici koji nemaju gdje odsjesti u Republici Turskoj bit će smješteni u sedmodnevnu karantenu u objektu kojeg odredi Ministarstvo zdravstva Republike Turske. U tom slučaju, sedmog dana karantene putnici će biti ponovno testirani na korona virus i ukinut će se karantena samo za one putnike čiji su rezultati PCR testa negativni. Osobe koje su bile u karanteni imaju obvezu ispuniti formular „COVID-19 Patient/Contact Monitoring (Quarantine) Information Care Form“ te će se njihovi podaci čuvati 30 dana i bit će pohranjeni u zdravstveni sustav HSYS („Public Health Management System“).

Vlada Republike Turske redovno ažurira popis zdravstvenih institucija koje provode testove COVID-19. PCR testiranje dostupno je i u zračnoj luci Istanbul (otvoreno 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu i nalazi se ispred ulaza 14, „Dolasci“). PCR test košta 250 TL ili oko 35 USD za sve uzraste. U zračnu luku Istanbul morate stići najmanje 6 sati prije leta s važećom kartom i važećom putovnicom, a rezultati testiranja dobiju se u roku od pet sati. PCR testiranje od nedavno je dostupno i u zračnoj luci Ankara Esenboğa za istu cijenu kao i u Istanbulu (otvoreno 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu i nalazi se unutar terminala za međunarodne polaske, pored kontrolne točke, u prizemlju zgrade). U zračnu luku Ankara morate stići najmanje 7 sati prije leta s važećom kartom i važećom putovnicom i rezultati ispitivanja mogu se dobiti u roku od šest sati. Putnicima u tranzitu, koji imaju putovnice s rokom valjanosti kraćim od šest mjeseci, neće biti dozvoljeno napuštanje zračnih luka kroz tranzitna područja kako bi dobili COVID-19 test. Putnici koji ne mogu izaći iz tranzitnog područja i trebaju COVID-19 test mogu ga zatražiti na informacijskom pultu tranzitnog područja.

Prije putovanja u UK, svi putnici trebaju popuniti Passenger locator form, a dodatne informacije i obrazac dostupni su na stranici: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk. Ukoliko se obrazac ne popuni prije dolaska na granični prijelaz UK, moguće je putniku naplatiti kaznu ili mu odbiti ulazak u UK.

Od 18. siječnja o.g., ukinuti su putni koridori koji su se primjenjivali za određivanje mjera ulaska u zemlju te se na sve putnike koji dolaze u Englesku (osim iz Irske, Kanalskih otoka i otoka Man), primjenjuje mjera samoizolacije u trajanju od 10 dana. Također, svi putnici koji dolaze u Englesku moraju prilikom ulaska u zemlju predočiti negativan rezultat testa na COVID-19, ne stariji od 72 sata. Posjedovanje testa obavezno je i ako se dolazi iz zemlje na popisu novih putnih koridora, dostupnom na stranici https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors.
Mjerama ograničenja ulaska za: Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku može se pristupi putem stranice https://www.gov.uk/guidance/travel-advice-novel-coronavirus.
Prijevoznici putnika mogu odbiti ukrcavanje putnika koji ne posjeduju negativan test na koronavirus, a pri ulasku u UK se može naplatiti kazna ukoliko se isti ne predoči.

Putnici koji dolaze u Englesku iz zemalja označenih jantar i crveno, obavezni su boraviti u karanteni u trajanju od 10 dana. Putnici iz zemalja označenih crvenom moraju boraviti u državnom hotelu za karantene dok putnici iz zemalja označenih jantarom mogu boraviti u mjestu boravišta. Obije kategorije putnika moraju se ponovno testirati do 2 i 8 dana samoizolacije. Putnici su obavezi prije putovanja rezervirati hotel za karantenu i naručiti 2 testiranja tijekom trajanja karantene (drugog i osmog dana). Detaljne informacije dostupne su na poveznici: https://www.gov.uk/guidance/booking-and-staying-in-a-quarantine-hotel-when-you-arrive-in-england, a crvena lista zemalja na poveznici: https://www.gov.uk/guidance/transport-measures-to-protect-the-uk-from-variant-strains-of-covid-19#travel-bans-to-the-uk---banned-countries. Ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim zemljama i regijama, zemlje se svrstavaju na pojedine liste bez prethodne najave te putnici trebaju neposredno prije putovanja provjeriti ograničenja koja se na njih odnose u trenutku putovanja.

Nacionalne mjere uvedene s ciljem sprečavanja širenja zaraze, pravila samoizolacije, upute i izuzeća su dostupna na stranici https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk.
Upute za poslovna putovanja i eventualne izuzetke koji su na snazi od 15. prosinca, dostupne su na stranici https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules.

Teretni promet nije obuhvaćen mjerama i savjetima za ograničavanje putovanja te je Ministarstvo za promet objavilo smjernice o Covid-19 sa savjetima za industriju teretnog transporta: https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-guidance-on-freight-transport/covid-19-advice-for-the-freight-transport-industry i upute za sigurniju organizaciju posla pružateljima usluga transporta:
https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-safer-transport-guidance-for-operators.

Od 6. travnja 2021. godine, uvodi se novi režim kontrole ulazaka osoba iz poslovnih razloga i za vozače u teretnom prometa, koji su bili izuzeti iz mjera testiranja u cilju kontrole ulaska i boravka u zemlji. Prema novom režimu vozači teretnih vozila koje dolaze u zemlju na dulje od dva dana, morati će se testirati prije isteka drugog dana boravka. Testiranje će biti omogućeno na više ruta, a moći će se testirati i kućnim testom ili na mjestima testiranja u pojedinim zajednicama. U slučaju boravka u UK dulje od dva dana, morat će se testirati svaka 3 dana (petog i osmog). Predviđena kazna u slučaju da se ne postupi po novim pravilima iznosit će 2.000 funti. Više informacija dostupno na stranici https://www.gov.uk/government/news/bespoke-testing-regime-unveiled-for-exempt-international-arrivals.

Prilikom ulaska, vozači teretnih kamiona su također u obvezi popuniti online obrazac lociranja s kontakt podacima i detaljima rute putovanja. Uvedena je i mogućnost popunjavanja jednog obrasca za višestruko putovanje u UK u roku od 48 sati.

Vezano za nove uvijete poslovanja s UK nakon kraja prijelaznog razdoblja, građanima EU će od 1. siječnja možda biti potrebno prethodno pribaviti vizu za ulazak u UK, a informacije o eventualnoj potrebi pribavljanja vize dostupne su na stranici: www.gov.uk/uk-border-control/before-you-leave-for-the-uk i https://www.gov.uk/check-uk-visa.

Svi koji borave u Ujedinjenoj Kraljevini moraju se pridržavati nacionalnih mjera ograničenja širenja zaraze koja su na snazi, a mjere su dostupne na stranici www.gov.uk/guidance/local-restriction-tiers-what-you-need-to-know.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: www.gov.uk/coronavirus.