Vrijeme održavanja: 10.03.2020.

Objavljeno: 10. 03. 2020. , Ažurirano: 10. 03. 2020.

Na izbornoj sjednici Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore za novu predsjednicu Udruženja izabrana je Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke.

dvorana.jpg
Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam, pozdravlja sudionike Skupštine; Izvor: HGK.


"Svi zajedno moramo intenzivno raditi na tome da povećamo našu proizvodnju, njen volumen i da radimo što više proizvoda s visokom dodatnom vrijednosti. Cilj nam mora biti da što više sirovine dobivamo od domaćih proizvođača. Zato planiram zajedno sa svima vama u iduće četiri godine raditi na aktivnom sudjelovanju u pripremi nacionalnih strateških dokumenata kako bi se cijeli sektor bolje pozicionirao u povlačenju sredstava EU, ali i iz državnog proračuna. Sa zakonodavnim tijelima ćemo raditi na ukidanju poreznih opterećenja, regulaciji tržišta rada, većim standardima sigurnosti hrane i energetskoj učinkovitosti. Također ćemo promicati našu industriju u inozemstvu kroz sajmove i povezivati primarnu proizvodnju hrane s turizmom", izjavila je Šapina.

sudionici.jpg
Sudionici Skupštine Udruženja; Izvor: HGK.


"Unatoč padu ukupne industrijske proizvodnje u siječnju ove godine od 5,5 posto, ohrabruje podatak da nam je prehrambeno-prerađivačka industrija rasla i to po stopama od 2,9 posto u proizvodnji hrane, 7,4 posto u proizvodnji pića i 17,6 u proizvodnji duhanskih proizvoda. Ove brojke potvrđuju stratešku ulogu prehrambeno-prerađivačke industrije u kojoj trebamo još snažnija ulaganja u inovacije te implementaciju najnovijih tehnoloških dostignuća i ICT-a u svim segmentima poslovanja", istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Naglasio je da će ključne aktivnosti Udruženja u narednom razdoblju, uz zakonodavstvo i promociju, biti izrada Strategije razvoja poljoprivrede i sedmogodišnjeg Strateškog plana za provedbu svih mjera Zajedničke poljoprivredne politike u RH. "Ti bi dokumenti u novom sedmogodišnjem programskom razdoblju 2021. - 2027. trebali bolje pozicionirati hrvatsku poljoprivredu i prehrambeno-prerađivačku industriju i zato to treba biti naš prioritet", zaključio je Kovačević.

U sklopu sjednice održan je i izbor za 11 članova Vijeća Udruženja te je usvojen i poslovnik o radu Udruženja.