Vrijeme održavanja: 09.10.2019. - 13.10.2019.

Najavljena 46. Ambienta

Objavljeno: 01. 10. 2019. , Ažurirano: 10. 10. 2019.

Na Zagrebačkom velesajmu od 9. do 13. listopada održat će se 46. Ambienta koja donosi novu priču o ideji, dizajnu, arhitekturi, građenju, stanovanju i hrvatskoj proizvodnji. Viša razina izlaganja i primijenjen koncepcijski drugačiji pristup salonske postave bit će prezentiran u 10 paviljona Zagrebačkog velesajma i proširen s novim tematskim područjima: Namještaj i unutarnje uređenje te industrijski program, Građenje i opremanje, Horeca - living kitchen i Art Fair Zagreb.

Radno vrijeme salona je od 10 do 19 sati, a u petak, subotu i nedjelju do 20 sati. Više informacija ovdje.

Ambienta i ove godine bilježi rast prema svim sajamskim pokazateljima uspjeha u odnosu na prošlu godinu, a posebice u sadržajnom i kvantitativnom rastu izlagačkog segmenta.

Vidimo značajne pomake u sadržaju obliku i izlagačima na ovogodišnje Ambiente, istaknula je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore, partnera Ambiente. "Hrvatska drvna industrija će se predstaviti na 2400 četvornih metara, a osim izlagača u premium proizvodima imat ćemo i značajne proizvođače namještaja i podnih podloga. Ambienta je prilika da se proizvodi visoke dodane vrijednosti predstave domaćim ali i stranim gostima'' rekla je Marković.

''Ponuda se jača s arhitektima i dizajnerima ali i susret s potrošačima kao i studentima. U stručnom dijelu sajma organizirat ćemo panel u kojemu će predstavnici sektora i ministrice poljoprivrede i predstavnika Hrvatskih šuma s temom Strategija razvoja drvne industrije i namještaja. Sektor koji ostvaruje izvozni suficit i zapošljava 23 tisuće djelatnika je vrijedan da dobije pozornost koju zaslužuje”, ističe Božica Marković.

Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma ističe kako se Ambienta održava u kontinuitetu u dobrim i lošim vremenima. "Želja nam je da Ambienta postane summit drvne industrije regije, a to ćemo s ovom Ambientom ostvariti. Na sajmu izlaže 461 izlagač iz 27 zemalja, što je rast od 30 posto nakon prošlogodišnjeg dvadeset postotnog rasta. To je odraz kvalitete programa koji je složen tematski i sadržajno je holističkim pristupom jer je fokus na temi stanovanja od građenja do opremanja i uređenja. U 10 paviljona na izlaže se 50 posto više izložbene površine sa sve četiri tematske ekstenzije i na maksimalnom trenutno mogućem prostoru. Veseli me da je misija Ambiente okupljati struku, znanost i proizvođače i želja nam je da bude platforma u realnoj i digitalnoj areni”, ističe Dina Tomšić.

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, naglasila je kako je Ambienta jedan od najvažnijih i najinteresantnijih sajmova za Hrvatsku i Grad Zagreb. "Proizvodnja namještaja se smanjila u protekloj godina, no u proizvodnji parketa smo četvrti u Europskoj uniji, a poluproizvode od drva izvozimo već stoljećima. Ako smo gradili našim drvom Veneciju krajnje je vrijeme da izvozimo i gotove dizajnerske proizvode više dodane vrijednosti”, ističe Olivera Majić.

Ambienta je jedan od događanja koji je u interesu grada Zagreba i cijele Hrvatske. "Ambienta nije samo mjesto na koje trebaju doći oni koji se bave uređenjem svog doma nego i svi drugi koji mogu sudjelovati u jačanju gospodarstva vezanog uz ove'' rekla je Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba. Najavila je izgradnju novog sajamskog i kongresnog centra koja bi se trebala izgraditi uz pomoć europskog novca. Uz ovaj sajam bit će predstavljena i prva sajamska mobilna aplikacija što je prvi projekt koji će biti digitaliziran, a na štandu HGK bit će predstavljena i digitalna komora.

Panelisti:

  • Marija Vučković, Ministarstvo poljoprivrede, ministrica
  • Krunoslav Jakupčić, Hrvatske šume, predsjednik Uprave
  • Daniel Smiljanić, Udruženje DPI HGK, predsjednik / Pan Parket
  • Ivić Pašalić, Udruženje DPI HGK, član / Mundus Viridis
  • Zdravko Jelčić, Udruženje DPI HGK, član / Spin Valis

Moderator:

Mislav Togonal