Vrijeme održavanja: 15.02.2021.

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine održan sastanak s predstavnicima struke

Objavljeno: 17. 02. 2021. , Ažurirano: 17. 02. 2021.

Preliminarno izvješće vezano za sigurnost građenja na području Sisačko-moslavačke županije, koje će biti i podloga za geotehničke istražne radove te naposljetku i gradnju i obnovu na potresom razrušenim područjima, predstavljeno je u ponedjeljak na sastanku ministra graditeljstva Darka Horvata i predstavnika struke.

Naime, u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine 15. veljače održan je još jedan u nizu sastanaka s predstavnicima Arhitektonskog, Građevinskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te s predstavnicima Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske gospodarske komore i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Kristijan Posavec rekao je kako su za područje Siska, Petrinje i Gline određene tzv. zelene zone gdje se mogu obnavljati i graditi zamjenske kuće, s obzirom da su se nakon potresa pojavile urušne vrtače i klizišta. Na temelju geofizičkih radova, određena su i područja sigurne gradnje i obnove za mjesta Mečenčani i Borojevići, dok su, s druge strane, s obzirom na urušne vrtače, izdvojena nesigurna područja.

Slijedeće faze se odnose na to da se te "zelene zone" gradnje na kartama u slijedećim tjednima, s pritokom i obradom novih podataka, proširuju, jer još nisu sva područja obrađena. To će biti podloga građevinskoj struci da može nastaviti s geotehničkim istražnim radovima te obnovom i gradnjom.

Dekan zagrebačkog Građevinskoga fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić izjavio je da Građevinski fakultet sada ima zadatak pripremiti geotehničke istražne radove, a u nekoliko općina u Sisačko-moslavačkoj županiji ta je priprema već pokrenuta. Usporedno s tim, rade se i proračuni stambenih kuća koje kao tipska rješenja moraju "izaći" u slijedeća dva tjedna kao nešto što će se ponuditi na području Sisačko-moslavačke županije.

"Gradimo jedan mozaik koji će javnosti biti predstavljen u obliku drugog programa mjera, koji će dati odgovor na pitanje gdje se i na koji način smije graditi i s kakvim tipskim projektima", rekao je ministar Horvat i najavio kako će se u četvrtak na sjednici Vlade naći prvi program mjera, koji definira projektiranje, revidiranje projektne dokumentacije, tehničko-financijski nadzor i imenovanje operativnih koordinatora, kao i dio nadzora.

Ministar je ponovno istaknuo i kako je potrebno angažirati hrvatske tvrtke, a rekao je i kako je osobno obišao gotovo sve tvrtke koje se bave montažnom gradnjom.

Pojasnio je da se cijeli proces odvija na tri paralelna fronta – jedan se odnosi na izradu potrebne natječajne dokumentacije za definiranje projekata obnove na Banovini, drugi se odnosi na izradu, odnosno verifikaciju prostorno-planske dokumentacije i "stavljanje" tih objekata u prostor u skladu s tom dokumentacijom, dok se treći odnosi na isključivanje, odnosno definiranje onih područja na kojima će biti dozvoljena izgradnja, ali pod posebnim uvjetima, o čemu je danas dobiveno i preliminarno izvješće Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.