Vrijeme održavanja: 14.10.2019.

Objavljeno: 14. 10. 2019. , Ažurirano: 14. 10. 2019.

Predsjednik Hrvatske godspodarske komore Luka Burilović sastao se danas s Misako Kaji, japanskom veleposlanicom, koja je istaknula da je Hrvatska značajno prepoznata u Japanu te da Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU i Japana (koji je stupio ove godine na snagu) pruža lakšu mogućnost proboja hrvatskim proizvodima poput vina i sira na tamošnje tržište.

Također je navela kako su u tijeku pregovori za uspostavu direktne avionske linije između Hrvatske i Japana koja bi omogućila još veći porast broja dolazaka japanskih turista u Hrvatsku i obrnuto. Veleposlanica je zatražila potporu predsjednika Burilovića za nadolazeće događanje u studenomu koje organiziraju s Institutom za razvoj i međunarodne odnose, a tiče se povezanosti Japana i Hrvatske.

Predsjednik HGK g. Luka Burilović i Nj.E. gđa. Misako Kaji (3).jpgPredsjednik Burilović i veleposlanica Kaji; Izvor: HGK

 

Predsjednik Burilović pružio je potporu spomenutom događanju i upoznao veleposlanicu sa strukturom i ulogom Komore. Naveo je kako je robna razmjena između Japana i Hrvatske (koja je 2018. iznosila 109 milijuna USD) nedovoljna te da je zajedničkim snagama potrebno poboljšati trgovinsku razmjenu. Također je istaknuo važnost i prednosti hrvatskih luka za ulaz japanskih proizvoda na europsko tržište.

Predsjednik HGK g. Luka Burilović i Nj.E. gđa. Misako Kaji sa pratnjom (1).jpgSudionici susreta; Izvor: HGK