Vrijeme održavanja: 09.10.2019.

Objavljeno: 09. 10. 2019. , Ažurirano: 10. 10. 2019.

Na 126. sjednici Skupštine Eurochambresa održanoj danas u Rimu predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović izabran je za člana Upravnog odbora Eurochambresa. Za predsjednika Eurochambresa izabran je Christoph Leitl, koji je na toj funkciji od siječnja 2018. godine.

Burilović je zahvalio članovima skupštine Eurochambresa na povjerenju i naglasio kako je za HGK važno biti dijelom obitelji Eurochambresa, uz čiju potporu Komora može plasirati i zastupati interese svojih članica na europskoj razini.

Delegacija HGK – predsjednik HGK Luka Burilović, glavna tajnica Marina Rožić i direktorica predstavništva u Bruxellesu Dragica Martinović – sudjelovala je 7. i 8. listopada na Eurochambresovom ekonomskom forumu na kojem se raspravljalo o budućnosti Europe te o važnoj ulozi koju gospodarske komore imaju u davanju podrške i pomoći gospodarstvenicima kako bi se prilagodili izazovima digitalizacije i održivog razvoja.

Na forumu su naglašena i ključna pitanja i izazovi koji se tiču poduzetništva, kao što su nedostatak potrebnih radnih vještina, izazovi u multilateralnom trgovinskom sustavu, izazovi digitalizacije, klimatskih promjena i nedostatka prirodnih resursa te dovršetak funkcioniranja jedinstvenog tržišta.

HGK je članica Eurochambresa od 2000. godine. Sudjelovanjem u radu europskih krovnih udruga, mreža i inicijativa aktivno zastupa interese hrvatskih tvrtki u EU. Eurochambres je udruženje europskih komora osnovano 1958. godine, sa sjedištem u Bruxellesu, koje artikulira interese poslovnog sektora pri institucijama Europske unije. Predstavlja više od 20 milijuna tvrtki u Europi, sa 45 članova i europskom mrežom od 1.700 regionalnih i lokalnih komora. Tvrtke članice Eurochambresa zapošljavaju više od 120 milijuna osoba, a više od 93 posto su male i srednje tvrtke.

Leitl Burilović (002).jpgPredsjednik Luka Burilović s Christophom Leitlom, predsjednikom Eurochambresa; Izvor: HGK