Vrijeme održavanja: 10.10.2019.

Održan Hrvatsko-jordanski poslovni forum

Objavljeno: 10. 10. 2019. , Ažurirano: 10. 10. 2019.

„Jordansko se gospodarstvo nalazi u ulaznoj putanji. Nakon nekoliko godina nesigurnosti zbog ratova u Siriji i Iraku te velikog priljeva izbjeglica, uspjeli su pobijediti negativne trendove. Sad je vrijeme da iskoriste svoj geografsku poziciju i političku stabilnost i postanu regionalni distributivni centar. To je prilika i za hrvatske tvrtke, da koriste Jordan kao početnu točku svog poslovanja s cijelim Bliskim Istokom“, istaknula je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj otvarajući Hrvatsko-jordanski gospodarski forum u sklopu kojeg je potpisan i Sporazum o razumijevanju između HGK i Jordansko-europske poslovne zajednice (JEBA). 

Čagalj.jpgPotpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj; Izvor: HGK

 

Čagalj je naglasila da su Jordan i Hrvatska zapravo vrlo slični, unatoč dosta skromnoj trgovinskoj razmjeni koja je prošle godine iznosila tek nešto preko 13 milijuna dolara. „I jedni i drugi smo prebrodili teške geopolitičke situacije koje su usporile ekonomiju. Obje zemlje uvelike određuju povoljni geografski položaj i veliki prihodi od turizma. Naša domaća tržišta su mala i zato se trebamo što više moramo okretati izvozu. Imamo puno toga zajedničkog i to trebamo iskoristiti“, poručila je, dodavši da najviše potencijala za razvoj buduće suradnje vidi u željezničkom sektoru, zdravstvenom turizmu, IT-u i farmaceutici.

Predsjednik Jordanske europske poslovne zajednice Jamal Badran je izjavio kako je ovo druga jordanska gospodarska delegacija u Hrvatskoj nakon 2013. godine. „Cilj nam je uspostaviti održivu trgovinu s Hrvatskom i drugim europskim zemljama. Hrvatska i Jordan imaju odlične odnose koji su dodatno potaknuti potpisom nekoliko ugovora između naših vlada i institucija. Želja nam je da se gospodarska suradnja razvija bržim tempom. Jordan je privlačan za strana ulaganja. Iako se nalazimo u turbulentnom dijelu svijeta, financijski smo stabilna zemlja preko koje bi hrvatski poduzetnici mogli ući na cijelo područje Bliskog istoka.  Nadam se da će ova delegacija i potpisani Sporazum rezultirati snažnijom trgovinskom razmjenom“, rekao je Badran.

Počasni konzul RH u Jordanu Abdel Nour Habaybeh je naglasio kako je jordanska geopolitička situacija u zadnjih desetak godina bilo teška, ali da se sad stabilizirala. „Nadam se da ćemo iskoristiti ovu povoljnu fazu za razvoj ekonomskih odnosa. Često pričamo o 'One Belt, One Road' inicijativi koja dopire i do Hrvatske. U tom pogledu, Rijeka bi trebala biti jedna od najvažnijih luka za ulazak robe s istoka u EU, zato želim da se uspostavi izravna linija između jordanskih luka i Rijeke kako bi se naša zemlja povezala s Hrvatskom, ali i cijelom EU. To bi ujedno i ojačalo našu suradnju unutar 'One Road' inicijative koja je budućnost odnosa između Bliskog i dalekog istoka s Europom“, poručio je Habaybeh.  

Nakon plenarnog dijela foruma i prezentacija ulagačkih mogućnosti u Hrvatskoj i Jordanu, održali su se poslovni razgovori između četrdesetak jordanskih i hrvatskih tvrtki.

Badran.jpgPredsjednik Jordanske europske poslovne zajednice Jamal Badran; Izvor: HGK