Odgovor na klimatske promjene – primjer tvrtke AquafilCRO


Objavljeno: 23. 12. 2020. , Ažurirano: 24. 12. 2020.


Korištenjem obnovljivih izvora energije, AquafilCRO doprinosi očuvanju okoliša

Tvrtka AquafilCRO razmatra cijelokupan proces proizvodnje kroz održivo postupanje i brigu za okoliš.

Korištenje obnovljivih izvora energije

Na poziv objavljen 10. listopada 2017. – Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama, AquafilCRO d.o.o je prijavio projektni prijedlog izgradnje fotonaponske elektrane za potrebe proizvodnog pogona, za planiranu godišnju proizvodnju veću od dva milijuna kWh godišnje. Za investiciju vrijednu 17,1 milijuna kuna, AquafilCRO-u je dodijeljeno 10,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Cilj projekta je uvođenjem obnovljivog izvora energije smanjiti potrošnju isporučene energije u proizvodnom pogonu i korištenjem energije iz obnovljivih izvora doprinijeti očuvanju okoliša. Najvažniji obnovljivi izvor energije je Sunce, a pomoću solarnih ćelija iskorištavamo Sunčevu energiju. Kada Sunčeve zrake obasjaju sunčanu ćeliju, između tih slojeva se stvara elektromotorna sila koja uzrokuje protok električne struje. Fotonaponski moduli su izuzetno pouzdani, dugotrajni i tihi uređaji za proizvodnju električne energije. Elektrana je postavljena na krov objekta AquafilCRO d.o.o i time nije bilo promjena u okolišu.

Smanjenje ugljičnih emisija

Projektom je bila predviđena izgradnja fotonaponske elektrane AquafilCRO za vlastitu potrošnju a, ukupna ciljana vrijednost proizvodnje fotonaponske elektrane iznosi 2.015.722 kWh godišnje. Solarna elektrana AquafilCRO godišnje će proizvesti električnu energije koju godišnje potroši prosječnih 576 hrvatskih kućanstava. Drugim riječima, Aquafilova solarna elektrana je dovoljna za polovicu potrošnje kućanstava samoga grada Oroslavja. Elektrana će doprinijeti očuvanju okoliša kroz smanjenje emisija od oko 473,31 tCO2/god.

Društvo je započelo s provedbom projekta u studenom 2017. godine. U travnju 2020. je obavljena proba elektrane, a 1. svibnja je fotonaponska elektrana službeno puštena u pogon. Od početka rada pa do kraja lipnja proizvedeno je više od 680.000 kWh, što je dovoljno za godišnju potrošnju 200 kućanstava.