Objavljeno: 28. 01. 2021. , Ažurirano: 03. 02. 2021.

Mađarska je od 1. siječnja 2021. godine uvela propisala  obaveznu  registraciju svih prijevoznika,  mađarskih i stranih, te  svih međunarodnih prijevoza  vozilima iznad 3,5 tone ukupne mase  u elektronički sustav BIREG. Više informacija nalazi se na službenom webu sustava  BIREG.

Aplikacija za prijavu i registraciju je pripremljena na mađarskom, engleskom, njemačkom i ruskom jeziku i može joj se pristupiti putem već navedene poveznice ili putem:

Dodatne informacije mogu se naći na web stranicama Mađarskog udruženja cestovnih prijevoznika https://www.mkfe.hu/en/.

Prema dostupnim  informacijama, za obavljanje prijevoza bez prethodne registracije/prijave prijevoza predviđena je novčana kazna u iznosu i do 800.000 forinti (nešto više od 2.200 eura). Također, nadležne inspekcijske službe neće do 1. veljače kažnjavati prijevoznike već će ih upozoravati i obavještavati o obvezi registracije u ovaj sustav.

---------------------------------

27.1.2021. Mađarska je objavila  izmjenu  predmetnog propisa vezano za obveznu prijavu u sustav BIREG. 

  

Prema priloženoj informaciji mađarskog  nadležnog ministarstva  te  informaciji koja se nalazi na web stranici mađarskog udruženja prijevoznika MKFE  

https://www.mkfe.hu/images/cikkek/dok/Hirek/bireg_information_hungary_en_saved_2021_01_29.pdf

od 4. veljače 2021. više neće postojati obveza prijave u ovoj sustav za sve prijevoze,  već samo za prijevoze za koje je potrebna međunarodna prijevozna dozvola te za  kabotažne prijevoze u Mađarskoj. Obveza se odnosi i na registraciju praznih vožnji  koje su povezane s navedenim prijevozima i na tranzit kroz Mađarsku.   

 

Od 1.2.021.do početka primjene ovi novih pravila svi prijevozi se moraju registrirati (prijevoznik i pojedini prijevozi, kao i tranzit i prazne vožnje). U protivnom, u slučaju kontrole mađarska nadležna tijela propisuju kazne. 

Detaljnije informacije i upute nalaze se u priloženom dokumentu.