Objavljeno: 05. 09. 2017. , Ažurirano: 05. 09. 2017.

"Hrvatska obrambena industrija svjetski je brend i naša gospodarska perjanica još iz vremena Domovinskog rata," rekao je predsjednik HGK Luka Burilović o domaćoj obrambenoj industriji na konferenciji Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend. "Nadamo se da će se pri nabavci vojne opreme koju najavljuje ministar Krstičević voditi računa o što većem angažmanu hrvatskih tvrtki.", ističe Burilović.

"Važnost obrambene industrije leži u njenoj dodanoj vrijednosti koja se proteže u različite grane gospodarstva," rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, napomenuvši da to zahtijeva stalno ulaganje u nova znanja, tehnologije i ljude.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je ulaganje preduvjet razvoja hrvatske obrambene industrije. Za domaće naoružanje u 2016. izdvojeno je 112 milijuna kuna, dok su u siječnju 2017. potpisani ugovori vrijedni 230 milijuna kuna sa 34 tvrtke.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zahvalio je na opremanju policijskih snaga, kao najmnogoljudnijeg sigurnosnog sustava u zemlji, kvalitetnim hrvatskim proizvodima i istaknuo mnoge industrije na koje može povoljno utjecati razvoj obrambene industrije, poput građevinskog sektora i turizma.

Sudionici_800x450.jpg

Uzvanici i sudionici konferencije; Izvor: HGK.

Broj zaposlenih u hrvatskoj obrambenoj industriji je oko tri tisuće, dok je izvoz ove industrije prošle godine dosegao vrijednost od 224 milijuna eura spram 135 milijuna eura iz 2015. godine. U Hrvatskoj je prepoznat potencijal ove industrije kao jednog od budućih značajnijih nosioca gospodarskog rasta, a takvom pozicioniranju pridonijelo je i članstvo Hrvatske u NATO savezu i EU. Tako je jučer prvi kontingent naoružan hrvatskim puškama svečano ispraćen u misiju potpore miru u Afganistanu, koji je u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom, čime je omogućeno dodatno pozicioniranje proizvoda hrvatske obrambene industrije.

HGK, koja je obvezna informirati poduzetnike o svim poslovnim mogućnostima koje im pruža članstvo u NATO savezu, a što čini preko web-stranice natonatjecaji.hr, do sada je objavila više od 500 NATO natječaja te je izdala 70 stručnih mišljenja za potrebe prijave tvrtki iz registra stranice na NATO natječaje. Usto, HGK snažno podupire i promovira hrvatsku obrambenu industriju putem izlaganja na najjačim sajmovima u svijetu.

Na konferenciji su istaknuti stručnjaci i kreatori razvoja obrambene industrije iz gospodarskih, obrambenih i političkih institucija Hrvatske i svijeta prenijeli svoja iskustva i strategije razvoja ovog sektora. Održan je i panel s predstavnicima hrvatskih tvrtki iz sektora, koji su na temelju visokih standarda svojih proizvoda postali provjereni dobavljači u svijetu.

Konferencija je danas okupila neke od vodećih svjetskih stručnjaka obrambene industrije, a organizirana je s ciljem senzibilizacije javnosti o važnosti domaće obrambene industrije za hrvatsko gospodarstvo. Održana je u organizaciji Jutarnjeg lista, uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske i uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović.