Vrijeme održavanja: 29.06.2016.

Objavljeno: 01. 06. 2016. , Ažurirano: 03. 07. 2016.

Ministar turizma Anton Kliman donio je četiri turistička pravilnika u svrhu unaprjeđenja poslovanja u turističkom sektoru, koji su u veljači prošli javnu raspravu te izmjene Pravilnika za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu zbog usklađivanja s ostalim pravilnicima.

„Promjene su predložene, prošle raspravu sa sektorom i širim krugom ljudi koji su neposredno vezani uz turistički sektor te su novi pravilnici doneseni kako bi se uklonile one prepreke koje postoje u poslovanju, a koje su u praksi pokazale da koče razvoj kvalitete. Cilj predloženih izmjena je olakšati investitorima i prilagoditi našu kategorizaciju suvremenim potrebama današnjeg turista“, naglašava ministar turizma Anton Kliman.

U Pravilniku za Kamp povećava se broj mobilhomova na kamp mjestu ili parceli s 30% na 40%. Uvodi se pojam glamping kućice i glamping opreme. Broj glamping kućica na kamp mjestu ili parceli može iznositi do 40%, a mobilhomeovi i glamping kućice zajedno moći će zauzimati maksimum 50% kamp mjesta ili parcela. Glamping kućica definirana je kao pokretna oprema za kampiranje od čvrstog materijala, koja nije čvrsto vezana za tlo, neuobičajenog je oblika ili je prostorno postavljena na neuobičajen način (npr.pod zemljom, na stupovima, na drvu, stijeni, vodi) sa ili bez kupaonice. U kampovima su pojačani standardi za 5 zvjezdica, odnosno povećan je broj obiteljskih kupaonica, sanitarija za djecu, perilica za rublje. Telefoni mogu biti fiksni ili mobilni (do sada samo fiksni).

Što se tiče Pravilnika za ostale ugostiteljske objekte za smještaj, uvodi se i kategorija 2 zvjezdice za nove objekte, površine modula mogu odstupati (npr.17-18 m2). U apartmanima je smanjen broj kupaonica i zasebnih zahoda za nove objekte. U kupaonici nije obavezna kada, u hostelima neće biti obavezni noćni ormarići, noćne svjetiljke i stol sa stolicom za smještajne jedinice. Telefoni mogu biti fiksni ili mobilni (do sada samo fiksni).

U Pravilniku za ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu propisuje se da dvije sobe s dva sunca imaju vlastitu kupaonicu što do sada nije bio slučaj, visine prostora su neodređene, za razliku do sada, a potrebno je osigurati nesmetano, udobno i sigurno kretanje gosta. Površine modula mogu odstupati (npr. 24,5 – 25,5 m2), telefon kod prijema gostiju nije obavezan, a uvodi se i nova vrsta Kamp odmorište.

U izmjenama Pravilnika za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu standardi su usklađeni s ostalim pravilnicima odnosno telefoni mogu biti fiksni ili mobilni (do sada samo fiksni), u apartmanima je smanjen broj kupaonica i zasebnih zahoda za nove objekte, u kampu se povećava broj mobilhomova na kamp mjestu ili parceli s 30% na 40%.

Nove Pravilnike možete pronaći putem linka http://www.mint.hr/default.aspx?id=356