Vrijeme održavanja: 18.09.2017.

Objavljeno: 11. 09. 2017. , Ažurirano: 19. 09. 2017.

Savjetnice i urednice časopisa Računovodstvo i financije Marija Zuber i Dunja Šarić održale su 18. rujna u ŽK Karlovac seminar o novinama u evidencijama o radnicima i radnom vremenu od 1. rujna, novinama u provedbi ovrhe i novom Zakonu o osiguranju radničkih tradžbina.

Novine u evidencijama o radnicima i radnom vremenu u primjeni su od 1. rujna, a odnose se na: zakonske obveze vođenja evidencija u radnom odnosu, podatke o radnicima koje više ne treba voditi, podatke o ostalim radno angažiranim osobama, rokove čuvanja, ovlaštenja inspekcije rada. Izmjene su nastale i kod evidencije radnog vremena, zatim dnevnog i tjednog odmora, kada je potrebno voditi evidencije, a kada ne. Izmijenjena je ažurnost upisivanja podataka, a promjena ima i kod obveza inozemnih poslodavaca.

Novine u provedbi ovrhe donijele su značajne promjene kod: ovrha po vjerodostojnoj ispravi, zadužnice i bjanko zadužnice, predmeta ovrhe, ovrha na računima fizičkih osoba, zatim ovrha radi zakonskog uzdržavanja i uzdržavanja djeteta. Govorilo se i o izuzimanju od ovrhe i ograničenju provedbe ovrhe, zaštiti naknade za bolovanje, zapljeni po pristanku dužnika, mogućnosti isplate na zaštićeni račun, odgovornosti poslodavca i postupanju pri prestanku rada radnika.

Novi Zakon o osiguranju tradžbina zamijenio je dosadašnji Zakon o osiguranju potraživanja radnika za slučaj stečaja poslodavca. Njime su utvrđena pravila o zaštiti materijalnih prava iz radnih odnosa radnika u slučaju otvaranja stečaja nad poslodavcem te blokade računa poslodavca zbog nemogućnosti prisilne naplate neisplaćene plaće odnosno naknade plaće. 

Tijekom seminara istaknuto je kako Zakon propisuje: osiguranje potraživanja radnika preko ovlaštene Agencije, obveze poslodavca koji ne isplati plaću prema radniku, Poreznoj upravi i Fini, zatim isprave o neisplaćenoj plaći, postupak isplate plaće u slučaju blokade poslodavca, novine za zaposlene članove uprave, naknade isplata neisplaćene plaće i slično.