Nužne mjere za sprječavanje i suzbijanje legionarske bolesti u objektima zbog Covida-19
Izvor: Pixabay
Nužne mjere za sprječavanje i suzbijanje legionarske bolesti u objektima zbog Covida-19
Objavljeno: 06. 05. 2020. , Ažurirano: 07. 05. 2020.
1. Provesti ispiranje sustava hladne i tople vode
- Zadužiti jednu osobu koja vodi evidenciju o tome.
- Preporučujemo da sve osobe tijekom radnog procesa ispiranja imaju kirurške maske na licu radi smanjenja udisanja aerosola.
- Rozete na slavinama/tuševima skinuti gdje ih ima, staviti u sredstvo za otapanje kamenca i dezinficirati.
- Na svakom izljevnom mjestu propusti minimalno pet minuta hladnu vodu. Napraviti vizualnu inspekciju svih mjesta gdje se voda izlijeva da se mogu uočiti eventualna začepljenja i prelijevanja.
2. Pasterizacija sustava tople vode
- Osoba zadužena za kotlovnicu treba zagrijati vodu koja se priprema kao topla (PTV) na maksimum i sva izljevna mjesta pasterizirati tako da se ispušta vrela voda temperature +65 °C minimalno jednu minutu.
- Početi od zadnjih točaka izljeva, gornjih katova i ispuštati vodu, a kada se primijeti mjerenjem toplomjerom da se voda rashladila, stati i pričekati da se u spremnicima ponovno podigne temperatura.
- Na taj način obići cijeli objekt gdje se nalaze izljevna mjesta potrošne vode.
- Kao trajne mjere, dok su zgrade/uredi/ustanove u funkciji držati u spremnicama toplu vodu na minimalno +60 °C, odnosno osigurati da u optoku na izljevnim mjestima bude minimalno +50 °C. Topla voda bi do ovog optimuma trebala doći u roku od jedne minute. Hladna voda je optimalne temperature 20 °C ili manje, a trebala bi biti na potrošnom mjestu u roku od dvije minute.
- Recirkulacijska pumpa, ako postoji u kotlovnici, mora biti uključena cijelo vrijeme, a svi spremnici tople vode u funkciji. Ovlaštene osobe trebaju provjeriti stanje strojarnica ako je riječ o većim objektima.
- Ako se primijeti nešto sumnjivo, može se pozvati uz tehničku osobu strojarske struke i epidemiolog za procjenu rizika od nastanka legionarske bolesti.
Preventivne mjere za smanjenje rizika od legionarske bolesti u hotelu/kampu/marini možete pronaći u pratećim dokumentima na ovoj stranici.
Preporuka se odnosi i na dijelove objekata koji su bili dijelom zatvoreni zbog smanjenja opsega rada (npr. bolnice ili hoteli u kojima su veći dijelovi, npr. katovi, paviljoni, odjeli bili izvan funkcije).