Objavljeno: 21. 09. 2020. , Ažurirano: 21. 09. 2020.


Hrvatska gospodarska komora i Udruženje investicijskih fondova HGK pripremili su novo izdanje brošure Osnovno o investicijskim fondovima u cilju daljnjeg približavanja investicijskih fondova građanima i razvoja financijske pismenosti u društvu. U brošuri se nalaze informacije o ulaganjima i investicijskim fondovima poput: zašto odabrati ulaganje u investicijski fond, koje su prednosti i koraci kod ulaganja u investicijski fond, vrste fondova, rizici, troškovi, dokumentacija te ostale korisne informacije.

Brošuru Osnovno o investicijskim fondovima (.PDF, 2,19 MB) možete preuzeti u pratećim dokumentima na ovoj stranici.

Udruženje sudjeluje i u svim ostalim aktivnostima HGK kojima je cilj unaprjeđenje financijske pismenosti građana i poslovnih subjekata:  predavanja za učenike srednjih škola i studente na različitim fakultetima širom Hrvatske, obilježavanje Svjetskog dana investicijskih fondova kroz različite edukativno-informativne aktivnosti, dodjela nagrada Udruženja najboljim investicijskim fondovima i društvu za upravljanje i dr.

U Hrvatskoj trenutno ima 102 otvorena investicijska fonda s javnom ponudom (UCITS fondovi), a ukupna imovina pod upravljanjem krajem kolovoza iznosila je 16,9 milijardi kuna. Više od 205 tisuća hrvatskih građana imaju sredstva uložena UCITS fondove. Osim UCITS fondova koji su namijenjeni širokom krugu ulagatelja, u Hrvatskoj ima i 39 alternativnih investicijskih fondova koji su namijenjeni ulagateljima s više iskustva i znanja u području ulaganja.

Detaljnije informacije o Udruženju investicijskih fondova nalazi se ovdje.  

Izvor: HGK