Objavljeno: 24. 09. 2020. , Ažurirano: 24. 09. 2020.

Avanturistički klub Annapurna bavi se kajakarenjem, biciklizmom te posebno alpinizmom. Nakon mnoštvo ostvarenih sportskih uspjeha i ekspedicija izvan Hrvatske, na kojima su promovirali Hrvatsku i Ličko-senjsku županiju, nosioci AK Annapurna Milan Krznarić i Stipe Piršljin su pokrenuli novi projekt kojim će prostor Gacke upisati na kartu penjačkih lokacija u Hrvatskoj.

Pronašli su stijenu Velika Greda (840 m/n/m) u selu Drenov Klanac nedaleko grada Otočca. Usponom do stijena, koje su teško dostupne, utvrdili su da su stijene odlične i da se na njih može postaviti više smjerova različitih težina i dužina. Krenuli su sa skiciranjem i popisom količine potrebne opreme za postavljanje prvog smjera. Ponukani željom da postanu začetnici prvog penjačkog smjera, svojim radom i odricanjem sve su do sada financirali vlastitim sredstvima. Postavljanje smjera trajalo je nekoliko dana, a iziskivalo mnogo truda i napora s obzirom da je svu potrebnu opremu bilo potrebno svaki put nositi gore.

Nakon 10 odlazaka na stijenu, mnoštvo izbušenih spitova i postavljenih sidrišta, 12. rujna 2020. godine dovršen je prvi penjački smjer u Gackoj.  Smjer su nazvali "Prvi gačanski", ocjenjen težinom 5a, dužine 30 metara. Postavljena su dva sidrišta, odnosno dvije dužine, što penjačima daje mogućnost izbora penjanja kraće dužine  ili cijelog smjera. To je početak postavljanja smjerova na penjalištu Velika greda. Uspon do ulaska u smjer je po strmom terenu koji vodi kroz livade i šume i traje 30 minuta. Pravi sportski užitak uz predivan pogled na dolinu Gacke.

S obzirom da im se već s oduševljenjem javljaju penjači iz cijele Hrvatske zainteresirani za uspon na stijenu, vjeruju da će realizirani projekt donijeti dobrobit cijeloj lokalnoj zajednici u vidu otkrivanja nove turističke ponude i atrakcije u Gackoj. To su već prepoznali neki mikro poduzetnici u turizmu i podržali njihovu inicijativu.

Kako projekt ne bi stao na smjeru "Prvi gačanski" nadaju se da će penjalište Velika Greda u dogledno vrijeme raspolagati s mnoštvom različitih smjerova koji bi se mogli postaviti uz dodatnu pomoć lokalnih institucija, ali i online fonda kojeg su Piršljin i Krznarić sami osnovali s nadom kako će im u toj namjeri i ostali sugrađani pomoći. Taj fond možete podržati i vi, na poveznici: https://gogetfunding.com/krznaric-pirsljin-rock-climbing-bolt-fund/?lang=hr